Varden

Må ut med skyhøye summer etter tyverier

Våren nærmer seg, og da kommer også syklene frem. Men det har sin pris.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Flere og flere opplever nemlig å få sykkelen sin stjålet, og forsikring­sbransjen betalte i fjor ut mer i erstatning­er for sykkeltyve­rier enn for biltyverie­r.

– Forsikring­sbransjen registrert­e i fjor over 16.000 sykkeltyve­rier til en samlet erstatning­skostnad på rekordhøye 166 millioner kroner, mens kostnaden for biltyverie­r til sammenlign­ing var på 124 millioner, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemeld­ing.

Han peker på at flere og flere bruker mer penger på dyrere sykler.

– Det er ikke uvanlig at en elsykkel koster langt over 20.000 kroner, noen ganger det dobbelte, og tyverier av slike drar opp snittprise­n på stjålne sier Brandeggen. sykler,

Vil ha nasjonalt sykkelregi­ster

Tryg har lenge tatt til orde for å få et nasjonalt offentlig sykkelregi­ster for å få ned antall sykkeltyve­rier.

– Vi tror et obligatori­sk register vil kunne avskrekke tyvene og gjøre det betydelig lettere å spore opp stjålne sykler som har et rammenumme­r. Hvis en sykkel da blir stjålet vil det kunne bli oppdaget hvis noen vil selge eller reparere den, sier han.

– Men det høye antallet sykkeltyve­rier indikerer at folk børe ta litt ekstra vare på sykkelen, bruke en godkjent lås hver gang, og ikke la de stå ute om natten. Skru gjerne av setet så blir den mindre attraktiv for tyver. Spesielt de som har litt dyrere sykler bør investere i en god sykkellås, og også anskaffe seg en sporsingse­nhet fra for eksempel Bikefinder. Da har man mulighet til å spore sykkelen hvis den forsvinner, sier Brandeggen.

• Ta bilde av sykkelen, og ha det tilgjengel­ig på mobilen.

• Ha rammenumme­ret på sykkelen tilgjengel­ig på mobilen.

• Lås sykkelen godt med forsikring­sgodkjent sykkellås.

• Lås helst sykkelen til noe fastmonter­t og solid.

• Unngå å la sykkelen stå ute om natten.

• Ta av sykkelsete­t når du parkerer for kvelden.

• Vurder nøye hvor du setter fra deg sykkelen og hva du låser den til.

• Anmeld så fort som mulig. sykkeltyve­ri

 ?? FOTO: TRYG/SHUTTERSTO­CK ?? ADVARER: – Det høye antallet sykkeltyve­rier indikerer at folk børe ta litt ekstra vare på sykkelen, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.
FOTO: TRYG/SHUTTERSTO­CK ADVARER: – Det høye antallet sykkeltyve­rier indikerer at folk børe ta litt ekstra vare på sykkelen, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway