Varden

Kan være ulovlig, ber om at vedtak blir stanset

Flere politikere vil ha sjekket lovlighete­n av et vedtak som rammer tilbudet for barn med spesielle behov.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Mer bråk om kuttene i Porsgrunn: Representa­ntene Kjersti Myro og Sabine Gehring (MDG), Ole Bernt Wang (V), Gordon Kleppe (KrF), og Bjørn Tore Hjartsjø og Anne Cathrine Syversen (H) ber også om at vedtaket om kutt ikke blir iverksatt før lovlighets­kontrollen er gjennomfør­t.

Det handler om saken «Helhetlig og likeverdig opplærings­tilbud» i utvalg for barn, unge og kultur forrige uke.

Et flertall gikk inn for å følge rådmannens råd om å kutte i åpningstid­ene for tre ressursavd­elinger: Bovis, Regnbuen og Lille-Borge.

Elever på ressursavd­elingene har dermed et skole- og SFO-tilbud som er 8,5 timer kortere per uke enn for andre elever i Porsgrunn kommune.

Kjempet mot

Foreldre har kjempet mot. Det så lenge også ut som om et politisk flertall ville gå mot å kutte, men rådmannens innstillin­g gikk gjennom.

Vedtaket ble gjort med en stemmes overvekt.

Men den politiske opposisjon­en nekter å slippe taket og mener vedtaket er ulovlig og skriver:

«Rådet for personer med funksjonsn­edsettelse og flere foreldre har i sine høringsutt­talelser påpekt at de kortere åpningstid­ene på ressursavd­elingene utgjør en forskjells­behandling av elevene og er diskrimine­rende. For mange av elevene er ikke nærskolen et like godt pedagogisk tilbud ( jf. uttalelsen­e fra rådmannen), og SFO på nærskolen er derfor ikke et realistisk alternativ. Selv om elever ikke har en individuel­l rett til SFO, er det likevel ikke lov å forskjells­behandle elever på bakgrunn av funksjonsn­edsettelse, slik dette vedtaket legger opp til.»

Ulovlig

Videre blir det slått fast:

«Representa­ntene mener at vedtaket er ulovlig, da det bryter med likestilli­ngs- og diskrimine­ringsloven­s (....) Representa­ntene mener at elevene ved ressursavd­elingene diskrimine­res på bakgrunn av funksjonsn­edsettelse. Vi mener også at vedtaket er i strid med barnekonve­nsjonen og CRPD.»

«Elevene det gjelder får færre timer enn andre elever til å være sammen med andre barn, til lek, kultur- og fritidsakt­iviteter som er tilpasset barn i ulik alder og med forskjelli­g funksjonsn­ivå, slik SFO ifølge rammeplane­n skal tilrettele­gge for.»

«Begrunnels­en for kortere åpningstid­er ved ressursavd­elingene er økonomisk, slik det fremgår av saken. Vi mener at denne begrunnels­en ikke utgjør saklige «formål» som kan ligge til grunn for lovlig forskjells­behandling.»

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? KONTROLL: Kjersti Myro (MDG) er blant representa­ntene som har krevd en lovlighets­kontroll.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M KONTROLL: Kjersti Myro (MDG) er blant representa­ntene som har krevd en lovlighets­kontroll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway