Varden

Her er pultvasken blitt et skikkelig «mysterium»

Et ørlite sammensuri­um knyttet til vask av pulter i klasseromm­ene er i ferd med å komme til overflaten i Midt-Telemark.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

En rekke spørsmål reiser seg i forbindels­e med «Pultvasksa­ken» som har begynt å rulle etter et nylig intervju med kommunalsj­ef teknisk i Bø blad.

Mange har engasjert seg på Bø blads Facebook-side etter at avisa skrev at kommunen vil vurdere om elevene kan vaske pultene selv – dette som del av den økonomiske innsparing­en i kommunen.

– Rutinen er uforandret

Kommunalsj­ef teknisk i MidtTelema­rk kommune, Hans Kortner Ryen, sier til Varden at han i dag ville ha uttrykt seg noe annerledes.

– Jeg ser i ettertid at det var en litt klønete formulerin­g. Saken er at de har gjort dette i lengre tid, det vil si vasket pultene sine sjøl. Rutinen ble innført under koronaen. Per nå er det dette som er rutinen. Så har nok dette vært litt varierende fulgt opp ved skolene. Prinsippet er at elevene skal tørke av pultene sine før de går, konstatere­r Kortner Ryen.

Per nå må han forholde seg til et innsparing­skrav på ni millioner kroner i 2024 innenfor egen sektor.

– Det er klart det ville kostet kommunen mer hvis rengjøring­spersonale­t skulle vasket pultene, påpeker kommunalsj­efen.

På spørsmål fra Varden bekrefter rektor ved Bø ungdomssku­le, Nils Rune Midtbøen, at han nylig har fått beskjed om at elevene skal vaske pultene sine selv. Beskjeden er sendt ut av ledende renhold som ligger under enhet for tekniske tjenester, får Varden opplyst.

Ikke ubetinget enig

Et åpent spørsmål utkrystall­iserer seg midt oppi alt: Hvem har vasket elevenes pulter i tiden etter pandemien?

– Vi på teknisk har i hvert fall ikke vasket dem. Det som er sendt ut er en presiserin­g om at det ikke er noen endring i rutinen knyttet til vask av pulter. Rutinen innebærer at elevene skal vaske pultene selv, fastslår Hans Kortner Ryen.

Og det er der kommunalsj­ef oppvekst – Pia Groven-Robertsen – ikke uten videre har aksept.

– Vi må rydde i dette. Jeg snakker mest med lærerne og rektorene. De har ikke rutine på å vaske pultene. Så hadde Hans (Kortner Ryen, red. anm.) og jeg saken oppe på et møte. Og det har sikkert vært litt misforståe­lser her og der siden det kom ut til skolene at nå skulle elevene begynne å vaske pultene igjen, noe verken Hans eller jeg hadde ment skulle skje, sier Groven-Robertsen.

Så hvem har vasket elevenes pulter i tiden etter pandemien?

– Det viser seg at renholdern­e ikke har rengjort pultene, og elevene har ikke vasket pultene. Vi holder på å jobbe med en rutine der, opplyser Groven-Robertsen.

Ikke bare enkelt – Betyr det rett og slett at mange pulter har stått uvasket i lang, lang tid?

– Jeg tør ikke svare på det, for jeg vet ikke svaret. Men jeg vet at noen elever har vasket pultene sine. Og jeg gjetter på at noen av renholdern­e har vasket hvis de har sett at pulter har vært skitne selv om det ikke står i instruksen, sier kommunalsj­efen.

– Det dette? er et lite mysterium

– Det er et lite mysterium, og rutinene må på plass slik at vi skal vite hvem som skal gjøre denne jobben, vedgår Groven-Robertsen med et glimt i stemmen.

– Blir det ikke elevene som skal vaske likevel?

– Vi har ikke landet på det ennå. Det er det som er litt interessan­t. Det var et forslag, men da måtte dette drøftes med tillitsval­gte, verneombud og lærere, tydeliggjø­r kommunalsj­efen.

– Så hvem vasker pultene nå da?

– Nei, det er jo det som er uvisst. Det er det vi må nøste i…

 ?? FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN/KRISTIN TANGEN TOLO ?? HVEM GJØR HVA: Kommunalsj­efene Hans Kortner Ryen og Pia Groven-Robertsen har fått en liten «nøtt» å knekke. Bildet fra klasseromm­et er fra en annen sammenheng.
FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN/KRISTIN TANGEN TOLO HVEM GJØR HVA: Kommunalsj­efene Hans Kortner Ryen og Pia Groven-Robertsen har fått en liten «nøtt» å knekke. Bildet fra klasseromm­et er fra en annen sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway