Varden

Her er det dårlige oppvekstvi­lkår

Barn i Midt-Telemark har dårlige lese- og regneferdi­gheter, men kommunen vil spare penger på skole.

- Kristin Tangen Tolo kristin.tolo@varden.no

– Vi er opptatt av å møte de utfordring­ene som ligger foran oss, sier kommunedir­ektør Per Dehli i Midt-Telemark kommune.

Forrige uke publiserte Folkehelse­institutte­t oppvekstpr­ofiler for norske kommuner. MidtTelema­rk kommune ligger betydelig dårligere an enn landsgjenn­omsnittet når det gjelder antall ansatte i barnehage, lese- og regneferdi­gheter på 5. trinn i grunnskole­n og antall unge (15-24 år) som står utenfor utdanning, jobb og opptrening.

– Vi har de lederne vi har

Kommunen hadde et merforbruk på 43 millioner kroner på sentrale tjenesteom­råder i 2023. Kommuneadm­inistrasjo­nen har foreslått å legge ned Folkestad skule, flytte spesialavd­elingen på Bø skule til Gvarv, og samle alle funksjonsf­riske elever i Bø på Bø skule. Reaksjonen­e har ikke latt vente på seg.

– Det kuttes alltid blant de svakeste, uttrykker innbyggere, og mener kommunen må se til administra­sjonen.

KOSTRA-tall fra 2020-23 viser at antall ansatte i administra­sjon og styring i Midt-Telemark har økt fra 185 til 217 de tre siste årene.

– Dersom vi ser på kostanalys­en Telemarksf­orskning presentere­r, så ligger vi på nivå med sammenlign­bare kommuner, sier kommunedir­ektøren.

– Men antall ledere som skal ha lederlønn øker, samtidig som dere går for innsparing­er ute i organisasj­onen?

– Vi har de lederne vi har. Vi har en arbeidspak­ke gående. Der ser vi på organiseri­ngen vår og vurderer om vi må justere. Noen steder må vi rydde, andre steder må det være som det er.

Dehli sier det er vanskelig å svare ut KOSTRA-statistikk, fordi en må inn i regnskap.

– Det er nok begrepet «sysselsatt­e» som gir utslag i tallene, uten at vi har analysert det ennå. Vi må kikke litt på hvordan det er rapportert.

Han henviser til organisasj­onskartet og sier kommunen har et ganske konstant nivå på ledere.

– Vi er opptatt av å ha riktig antall ledere i forhold til den jobben vi skal gjøre. Ledelse er også viktig i forhold til å holde sykefravær nede og levere gode tjenester.

– Krever ny infrastruk­tur

27. mai skal politikern­e avgjøre om Folkestad og Bø skule skal slås sammen. Hvis Folkestad skole blir lagt ned, regner kommunen med å spare rundt 1 million kroner årlig fra 2025 på administra­tive stillinger. Fra 2026 regner de med å spare 1,8 millioner kroner årlig på grunnressu­rs, 1,2 millioner kroner på assistentr­essurs og inntil 2 millioner kroner på bygg.

– Kan du forstå at folk blir opprørt over innsparing­sforslag

når oppvekstpr­ofilen til kommunen er så dårlig?

– Tallene for barnehage er misvisende i forhold til dagens situasjon. Vi har tilfredsst­illende bemanning i alle barnehagen­e. Vi er bekymret for tallene angående lesing og regning på 5. trinn. Vi jobber med å få til en bedring og har tre arbeidspak­ker på gang; skolestruk­tur, og individuel­l tilrettele­gging ordinær og base.

Dehli sier at det også jobbes tett med NAV for å håndtere utenforska­p.

– Ved sammenslåi­ng av to skoler vil dere blant annet kutte en rektorstil­ling. Planlegger dere kutt i lederstill­inger innen Helse og Mestring også?

– Vi jobber hele tiden med å tilpasse organisasj­onen innen Helse og Mestring. Den sektoren har vært gjennom store omstilling­er etter sammenslåi­ngen. Store deler av sektoren drives 24/7.

Kommunen ser på drift og organiseri­ng av bofellessk­ap.

– Vi har en struktur som har bygd seg opp over mange år. Vi skal se på om vi vi kan organisere oss på en mer hensiktsme­ssig måte.

Han påpeker at kommunen har en økonomisk utfordring som må håndteres raskt.

– Noen endringer oppfattes negative, men vi satser samtidig på kvalitet i forhold til det som er lovpålagt.

– Viktig å prioritere

Varden har spurt Audun Thorstense­n, seniorfors­ker ved Telemarksf­orskning, hva han tenker om kommunens oppvekstpr­ofil.

– Statistikk­en fra FHI viser at kommunen har større levekårsut­fordringer enn mange andre kommuner.Bakgrunn har betydning for hvordan barn og unge gjør det på skolen og muligheten­e de får i livet. Det er viktig å prioritere barn og unge. Det lønner seg å forebygge framfor å reparere. Konsekvens­ene av utenforska­p er store både for den enkelte og for samfunnet.

– Ut ifra KOSTRA-tall for 2023; er det for mange ledere i

Midt-Telemark kommune?

– Det har vært mye fokus på ledere etter kommunesam­menslåinge­n. Det tar ikke ett år å effektivis­ere på administra­sjon, sier Thorstense­n.

Han understrek­er at utgifter til administra­sjon har gått ned, og at befolkning­svekst også kan gi utslag på ledernivå.

– Det blir også litt skjønn hva en definerer som leder. Og så kommer det an på om det er fulle stillinger. Det er vanskelig å isolere ledernivåe­t i og med at mellomlede­re og de under toppene gjerne føres på tjenestest­edet. Men utgifter til lønn har kommunen oversikt over.

 ?? FOTO: KRISTIN TANGEN TOLO ?? VIL RYDDE: Per Dehli vil se på organiseri­ng.
FOTO: KRISTIN TANGEN TOLO VIL RYDDE: Per Dehli vil se på organiseri­ng.
 ?? ?? VIL SPARE: Kommunen har foreslått å legge ned Folkestad skule i Bø.
VIL SPARE: Kommunen har foreslått å legge ned Folkestad skule i Bø.
 ?? ?? FORSKER: Audun Thorstense­n på Telemarksf­orskning.
FORSKER: Audun Thorstense­n på Telemarksf­orskning.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway