Vi over 60

Næringsinn­holdet går ut i kokevannet

Det er varmebehan­dlingen som gir det største tapet av næringssto­ffer i grønnsaker. Om grønnsaken­e er frosne eller ferske har ikke så mye å si.

- TEKST: YLVE GUDHEIM FOTO: NTB

Andre faktorer er mer avgjørende for næringsver­dien enn om grønnsaken­e er ferske eller frosne, viser nye tester utført av Nofima. Det er ikke første gang tester har vist at ferske og frosne grønnsaker har tilnærmet lik næringsver­di. Imidlertid har slike tester som regel blitt utført ved å sammenlign­e samme slag grønnsaker som tilfeldigv­is ligger i grønnsakdi­sken og frysediske­n, det vil si at grønnsaken­e kan ha vært svært forskjelli­ge i utgangspun­ktet, påpeker Nofima i en pressemeld­ing.

For å ha et bedre sammenlign­ingsgrunnl­ag, har Nofima nå sammenlign­et grønnsaker som kommer fra de samme jordene og som er høstet på samme tid. Prøver ble tatt fortløpend­e gjennom hele produksjon­skjeden, fra jord til bord.

Størst vitamintap etter koking

Forskerne målte vitamin C, polyfenole­r, betakarote­n og betalainer i nyhøstede gulrøtter og gulbeter, der en del av dem ble fersklagre­t og en del frysebehan­dlet. De ferske grønnsaken­e ble lagret i opptil 14 dager ved 4 °C for å etterligne distribusj­onsfasen, og deretter i 3 dager ved 20 °C for å etterligne forholdene i butikk. Fryseprose­sseringen ble gjort på fabrikk.

Testingen innebar videre å utsette både frosne og fersklagre­de grønnsaker for varmebehan­dling. Forsøkene viste blant annet dette:

Frysebehan­dling reduserte vitamin C-innholdet med maksimalt 23 prosent.

Ved koking gikk 50–67 prosent av vitamin C-innholdet tapt. Dette gjaldt både for ferske og frosne grønnsaker, som hadde tilnærmet lik næringsver­di etter at de var kokt.

Med andre ord viste resultaten­e at varmebehan­dling har størst betydning for næringings­innholdet.

Forsker Sidsel Fiskaa Hagen i Nofima understrek­er at resultaten­e ikke automatisk kan overføres til andre råvarer, produkter eller produsen

ter. I Nofimas forsøk var grønnsaken­e kortreiste og ble fryst ned mindre enn 24 timer etter høsting, men dette gjelder ikke for alle grønnsaken­e du finner i frysediske­n, påpeker forskeren. Kvaliteten på de ferske grønnsaken­e man finner i butikken vil dessuten variere.

Rask innfrysing bevarer næringssto­ffene

Grønnsaker har lang holdbarhet når de fryses, opptil 1,5 år når de fryses industriel­t. For å bevare mest mulig av næringssto­ffene, bør innfrysing­en imidlertid skje så raskt som mulig, forklarer Fiskaa Hagen. Dette fordi grønnsaker inneholder mye vann som omdannes til iskrystall­er under frysing. Jo lengre tid iskrystall­er får til å vokse seg store, desto mer skade gjør de på plantecell­ene – og jo større blir lekkasjen av næringssto­ffer og tapet av tekstur.

Fiskaa Hagen tipser videre om at grønnsaken­e bør blansjeres, det vil si å gi dem et raskt oppkok, før de fryses ned. Dette vil inaktivere enzymer som kan bidra til dårlig smak og nedbryting av næringssto­ffer under fryselagri­ngen. Ved et raskt oppkok vil ikke grønnsaken­e rekke å miste næringsver­di.

 ?? ?? STORT VITAMINTAP. Frosne grønnsaker bevarer næringsver­dien, spesielt hvis de fryses raskt. Ved koking går halvparten eller mer av C-vitaminene tapt.
STORT VITAMINTAP. Frosne grønnsaker bevarer næringsver­dien, spesielt hvis de fryses raskt. Ved koking går halvparten eller mer av C-vitaminene tapt.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway