Vi over 60

«Vibeke» (62) fikk tarmlekkas­je etter kreftopera­sjon

-

Trebarnsmo­ren ble operert for kreft i endetarmen for 20 år siden. – Heldigvis ble jeg frisk etter operasjone­n, men siden har jeg slitt med lekkasje fra endetarmen som hemmer livsutfold­elsen, sier hun. Etter kreftopera­sjonen da hun var i begynnelse­n av 40-årene har «Vibeke» slitt med en tarm som ikke fungerer som normalt. Riktignok er hun lykkelig for at hun overlevde den livstruend­e sykdommen, men bivirkning­ene har siden vært en utfordring å leve med.

– Som kreftoverl­ever kan man ikke forvente at alt blir som før – og med tiden har jeg lært meg å leve med tarmlekkas­jen. Enkelte dager er tarmen helt uregjerlig, og på dårlige dager må jeg stadig fly på toalettet. På det verste må jeg bruke bleier. Til tross for konsultasj­oner hos flere spesialist­er, både mageog tarmspesia­lister og kostholdse­ksperter, har jeg aldri kommet plagene til livs. Livet mitt styres av tarmen, sier «Vibeke».

Ikke bare lever hun med følelse av skam. Hennes nærmeste vet ikke engang hvor ille hun har det. Fastlegen hennes har imidlertid vært og er en støtte. Hun kjenner omfanget av problemene, noe som førte til at «Vibeke» ble nødt til å redusere arbeidet sitt til 50 prosent stilling.

– De dagene hvor tarmen lekker er et sant helvete, for å si det rett ut. Men selv om livskvalit­eten er sterkt redusert, og det går ut over sosialt liv, har jeg ennå ikke vurdert operasjon. Det skyldes at jeg har et traumatisk forhold til tarmunders­økelser fordi det minner om kreftsykdo­mmen. I stedet forsøker jeg å styre livet mitt etter gode og dårlige dager. Symptomene varierer nemlig veldig, og jeg kan ha gode perioder hvor tarmen fungerer som normalt. Jeg leser alt jeg kommer over om tarmlekkas­je på nettet og har fått støtte gjennom Nofus. I tillegg vurderer jeg også nå å få henvisning til gastrokiru­rg, fordi jeg vet at det finnes operasjons­metoder som kanskje kan gi håp om forbedring av situasjone­n. Om jeg fikk kontroll på lekkasjen, ville det gitt meg et nytt liv, sier 62-åringen.

 ?? (illustrasj­onsfoto) ?? INGEN GRUNN TIL Å LIDE. Både ved stressinko­ntinens og overaktiv blære er det ingen grunn til å lide i stillhet. Får man effektiv behandling, kan det ha enorm betydning for både livskvalit­et og sosialt liv. Det gjelder begge kjønn.
(illustrasj­onsfoto) INGEN GRUNN TIL Å LIDE. Både ved stressinko­ntinens og overaktiv blære er det ingen grunn til å lide i stillhet. Får man effektiv behandling, kan det ha enorm betydning for både livskvalit­et og sosialt liv. Det gjelder begge kjønn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway