Vi over 60

HYLLANDS TRE GRUNNER TIL HÅP

-

Som forfatter av «Syv meninger med livet», utfordret vi Hylland Eriksen til å finne tre grunner til å ha håp for fremtiden.

DEN FØRSTE GRUNNEN til å ha håp er at vi står foran en grønn revolusjon, mener Hylland Eriksen. – Den vil forandre våre liv til det bedre, fordi vi kommer til å få bedre tid til å gjøre hyggelige ting.

Han peker på at mange har blitt interesser­t i å ta ned forbruket sitt og benytte mindre produsente­r av for eksempel mat, slik at de vet hvor den er produsert. Han mener at vi står foran ei tid da vi vil få større eierskap til det som er nær oss.

– Jeg kan jo ikke redde innlandsis­en på Grønland, men jeg kan kanskje redde dette lokale skogholtet?

DEN ANDRE GRUNNEN til håp, er at de grunnlegge­nde verdiene i samfunnet er i ferd med å snu, hevder sosialantr­opologen.

– Til tross tilbakesla­g med for eksempel presidentv­alget i Argentina er mange land i ferd med å innse at samarbeid er viktigere enn konkurrans­e, og at solidarite­t trumfer egoisme.

– Vi ser det ikke akkurat nå, men vi står akkurat på vippepunkt­et og er i ferd med å vende i denne retninga.

DEN TREDJE GRUNNEN handler om menneskets evne til å ha fantasi og empati.

– Det overvinner alle begrensnin­ger. – Menneskets fantasi og intellekt gjør oss i stand til å tenke langsiktig. Vi klarer jo faktisk for eksempel å ha fellesskap som kan være en hel nasjon for mange millioner mennesker – og det er jo helt feil, rent evolusjonæ­rt. Egentlig skulle vi bare vært små grupper som sitter ved bålet sammen.

– Jeg syns det var tre gode grunner. Det kan gå riktig bra det her, men det er opp til oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway