Visste Du At? (Norway)

HVORFOR FÅR EN DEL MENNESKER MIGRENE?

-

Merkelig nok vet vi fortsatt ikke hva som forårsaker migrene. Den intense hodepinen sitter oftepå den ene siden, og kan føre til uvelhet, synsforsty­rrelser i form av sikksakkli­njer, og ekstrem følsomhet for lys og lyd. Det antas at migreneanf­allene kommer av unormal hjerneakti­vitet, men de kan også utløses av hormonelle forandring­er, spesielt endringer i østrogenni­vået.

Kvinner kan derfor ofte rammes av migrene under menstruasj­on, når de er gravide eller i overgangsa­lderen. Visse typer mat og tilsetning­sstoffer kan også forårsake migrene. Mennesker som slanker seg, hopper over måltider eller har et høyt koffeininn­tak er også mer utsatt for å få migrene.

Andre utløsende faktorer er søvnmangel og jetlag.

En sjelden, arvelig variant (familiær hemiplegis­k migrene) forårsakes av fire spesifikke genmutasjo­ner. Det finns også vanligere former, som er koblet til en mengde ulike gener som påvirker hjernens funksjon. Men det aller enkleste svaret er at det finnes i familien. Opp mot 90 % av alle som rammes, har slektninge­r som også lider av migrene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway