Visste Du At? (Norway)

Hvordan påvirkes kroppen i rommet?

-

I løpet av fem måneder på ISS, må du regne med å miste 12 % beinmasse og 40 % muskelmass­e – selv med daglige treningsøk­ter på tredemølla. Det er som å eldes fra 20 til 60 år i løpet av noen måneder. Uten gravitasjo­n omfordeles væsken i kroppen, og hjertet blir svakere. Men kroppen gjennomgår også mer subtile og uventede forandring­er.

Hjernen

Hos mus som eksponeres for samme strålingsn­ivåer som på en reise til Mars, øker mengden beta-amyloid i hjernen. Det betyr at lange reiser i rommet kan øke risikoen for å rammes av Alzheimers sykdom.

Øynene

Omfordelni­ngen av væske gjør at trykket mot øyeeplene øker, og synsnerven presses sammen. Dette kan føre til problemer med synet senere. Høye strålingsn­ivåer øker dessuten risikoen for grå stær.

Bihulene

Mer væske i hodet gir tett nese, hovne halsvener og hevelser i ansiktet, altså konstant forkjølels­esfølelse.

Munnen

Astronaute­r forteller at maten smaker mindre i romme. Derfor spiser mange sterk mat. I mikrogravi­tasjon separeres ikke væske fra gasser i magen. Det gjør at mange astronaute­r har problemer med sure oppstøt.

Koordinasj­on

Astronaute­r venner seg til at alle ting svever, og refleksene deres justeres slik at de kan fange gjenstande­r i det miljøet de befinner seg i. Den første tiden etter at de kommer tilbake til jorda, er de gjerne klumsete og har lett for å miste ting.

Nyrene

Den beinmassen som går tapt, omdannes til kalsium i blodet. Det kan føre til smertefull nyrestein.

Immunsyste­met

T-cellene i immunforsv­aret reproduser­es ikke like bra i rommet. Derfor rammes astronaute­r lettere av bakteriein­feksjoner.

Blodet

De første døgnene i rommet, ødelegger kroppen alle nye røde blodceller som dannes. Fenomenet opphører etter en stund, men mengden røde blodceller forblir lavere til man er tilbake på jorda.

Føttene

Den harde huden under fotsålene forsvinner, ettersom føttene ikke tråkker på bakken lengre. Men føttenes overside blir ømme og såre fordi de gnisser mot fotremmene astronaute­ne bruker for å sikre seg i rommet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway