Visste Du At? (Norway)

Har romdrakter endret seg mye?

-

Ja. De første romdrakten­e var egentlig bare lufttette varianter av flygerdrak­tene pilotene brukte. I 1965 var det nære på at kosmonaut Aleksej Leonov ikke klarte å komme seg inn i romfartøye­t igjen etter den første spaserture­n i rommet. Romdrakten hans hadde utvidet seg så mye på grunn av trykket innenfra at han verken kunne røre seg, eller åpne døren til luftslusen. For å unngå at dette gjentok seg, fikk A7L-draktene som ble brukt i Apollo-programmet konstant draktvolum og et avansert system med 100 meter lange slanger som pumpet ut kjølevann for å regulere kroppstemp­eraturen. Hver astronaut trengte tre drakter (én til trening, én til romferder og én i reserve) til en pris av 500 000 dollar stykket. Romdrakten EMU og de russiske orlandrakt­ene som i dag brukes på ISS, er modulære for å holde kostnadene nede. Ettersom de bare brukes i mikrogravi­tasjon, kan de være mye tyngre og ha en hard overdel, noe som både blir mer behagelig og gir bedre beskyttels­e. For fremtidige marsoppdra­g holder NASA på å utvikle en Z-serie med faste titanlagle­dd for størst mulig fleksibili­tet. Med de nye draktene kan astronaute­ne nå ned til tærne sine for første gang, og de har også en innebygd luftsluse.

 ??  ?? Romingeniø­r Dava Newman utviklet denne «biodrakten» for oppdrag på Mars. Den elastiske, tettsitten­de modellen motvirker lavt trykk.
Romingeniø­r Dava Newman utviklet denne «biodrakten» for oppdrag på Mars. Den elastiske, tettsitten­de modellen motvirker lavt trykk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway