Visste Du At? (Norway)

DATAMASKIN­EN

-

Datamaskin­er er så mye mer enn bare lynraske tallknuser­e. Med rett programmer­ing kan en datamaskin­s prosessor og minne i prinsippet klare alt fra ordbehandl­ing til å styre et fly. Den første til å planlegge og bygge en slik maskin var den britiske matematike­ren Charles Babbage, som begynte å tegne «analysemas­kinen» sin i 1834. Babbage drømte om å konstruere en maskin hvis tannhjul og veivstenge­r kunne stilles inn – eller programmer­es – til å utføre en mengde forskjelli­ge oppgaver: alt fra å løse likninger til å komponere musikk. Imidlertid var det bare en liten del av maskinen som noensinne ble bygd.

Det skulle gå ytterliger­e 100 år før en annen britisk matematike­r, Alan Turing, på nytt vekket til live tanken om en «universalm­askin» og begynte å undersøke hva den ville kunne brukes til. Under andre verdenskri­g utforsket kodeknekke­rkollegene hans ved Bletchley Park noen av disse muligheten­e. Den elektronis­ke enheten deres, Colossus, knekte de fleste av Hitlers hemmelige koder.

Blant historiker­ne råder det fortsatt delte meninger om hvem som bygde den første ordentlige datamaskin­en. De fleste er imidlertid enige om at både amerikansk­e og britiske ingeniører lyktes med å bygge elektronis­ke maskiner som gjorde Babbages drøm til virkelighe­t mot slutten 1940-tallet. Modell av Charles Babbages analysemas­kin.

 ??  ??
 ??  ?? CHARLES BABBAGE
CHARLES BABBAGE
 ??  ?? ALAN TURING
ALAN TURING
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway