Visste Du At? (Norway)

Kontroller­t flyt

SPIELBERG

- FOTO: GETTY

ÖSTERRIKE

Max Verstappen kjører de siste treningsru­ndene før østerriksk Grand Prix, 3. juli 2016, omgitt av de røde og hvite stripene på racerbanen Red Bull Ring. Den belgiskned­erlandske føreren og hans Red Bull RB12 kom inn på andre plass, 5,7 sekunder etter Lewis Hamilton.

I Formel 1 gjelder det å minske luftmotsta­nden så mye som mulig. Det gjør man ved hjelp av for eksempel spoilere eller vinger som leder luften rundt bilen. Bilens understell er også nøye designet for å styre luften oppover i stedet for nedover. Det skaper et høyere trykk ovenfra, og sørger for at bilen ligger klistret til banen.

RB12 har flere avanserte aerodynami­ske detaljer, for eksempel tuneller som leder luften under fronten opp på bilens overside, og framaksler som kan kontroller­e luftstrømm­en bak hjulene. Konstruksj­onen gjør at luftstrømm­en er laminær: Den følger ordnede linjer langs bilen i stedet for at luften flyter tilfeldig og turbulent. I Formel 1 kan hver minste lille forbedring være nok til å øke lagets sjanse på konkurrans­edagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway