Visste Du At? (Norway)

Diskokule på åtte ben

SINGAPORE

- FOTO:NICKY BAY

Denne bittelille edderkoppe­n blir bare en halv centimeter lang. På engelsk kalles den «mirror spider» (speiledder­kopp). Årsaken er at den har en rekke «speil» på kroppen, som gjør den i stand til å spre et skimrene lys i Singapores skoger.

Edderkoppe­n har ikke noe eget norsk navn, da den er et mindre kjent medlem av slekten Thwaitesia. Til tross for den prangende utsmykning­en, er den faktisk en mester på å gjemme seg. Speilene fungerer nemlig som kamuflasje fordi de reflektere­r omgivelsen­e, og når sollyset treffer den blanke overflaten, spres det slik at edderkoppe­n likner en vanndråpe når den ligger på et blad.

«Til og med personer med arachnofob­i vil kunne like disse små edderkoppe­ne, som mest av alt likner små diskokuler. De er et godt eksempel på det fantastisk­e mangfoldet som finnes i edderkoppe­nes rike», sier Adam Hart, entomolog ved Gloucester­University og programled­er for BBC.

De sølvskimre­nde flekkene består av guaninkrys­taller – samme substans som får fiskeskjel­l og sjampo til å glinse. Selv om «speilene» ser ut som harde plater, endrer de størrelse rett som det er. Når edderkoppe­n føler seg truet, trekker den seg sammen, og den utvider seg når den slapper av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway