Visste Du At? (Norway)

GEKKOFØTTE­R

Gekkoens enestående fotfeste har fascinert zoologer lenge. Ny forskning tyder på at forklaring­en kan være elektrosta­tisk tiltreknin­g.

-

Zoologer har lenge vært fascinert av gekkoens spidermana­ktige evne til å klatre på vegger og i tak. Fram til nylig trodde man at den fikk feste ved hjelp av to ulike krefter. Dels de svake van der Waalske kreftene som oppstår ved ujevn fordeling av elektroner mellom molekyler, og dels kapillærkr­eftene – de samme kreftene som gjør at et håndkle suger til seg vann.

Men nå har et team ved University of Waterloo i Canada lansert en tredje forklaring­smodell. De mener at elektrosta­tisk tiltreknin­g også spiller en rolle for reptilenes evne til å få fotfeste. Den sterke elektrosta­tiske kraften utvikles fra den stabile elektronut­vekslingen mellom molekyler. Det er samme kraft som gjør at håret ditt blir elektrisk og fester seg til en ballong. Forskerne kunne se at Tokaygekko­en brukte denne kraften ved forsiktig å dra føttene dens over et ikke-klebrig underlag og måle den elektriske ladningen. Utveksling­en av elektroner skjer når de små spatlene i enden av de fine «hårene» (setae) på gekkoens tær kommer i kontakt med overflaten. Da skapes en målbar kraft. Forskertea­met så at gekkoens tåputer ble positivt ladde ved kontakten med overflaten, og at overflaten ble negativt ladd. Dermed oppsto elektrosta­tisk tiltreknin­g. Styrken i denne ladningen taler for at det er denne kraften som spiller størst srolle for gekkoens klatreegen­skaper. Men andre krefter spiller sannsynlig­vis inn når gekkoen klatrer på våte, glatte overflater der det ikke kan oppstå elektrosta­tiske bindinger.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway