Visste Du At? (Norway)

NORDPOLEN

-

I mange år ble den amerikansk­e oppdagelse­sreisende Robert Peary regnet som den som oppdaget Nordpolen. I følge eget utsagn, skal han ha nådd polen

6. april 1909. En av konkurrent­ene hans, amerikanen Frederick Cook, har imidlertid hele tiden hevdet at han selv nådde fram til polen nesten ett år tidligere. Men ingen av dem hadde avgjørende bevis. Cooks forklaring ble forkastet av en uavhengig komité, og Peary var motvillig til å fortelle noe som helst.

I 1989 skrev amerikansk­e National Geographic Society at en analyse av fotografie­ne som ble tatt av Peary, sammen med hans dokumentas­jon av havdyp og andre data, talte for at ekspedisjo­nen hans kom til et punkt mindre enn åtte kilometer fra den virkelige polen. Det har alltid foreligget en mistanke om at Cooks krav var falskt.

I løpet av de neste årene, klarte flere ekspedisjo­ner å ta seg til Nordpolen gjennom luften eller under vann. Men den første ekspedisjo­nen som helt sikkert nådde polpunktet via land, var amerikaner­en Ralph Plaisted og hans tre kompanjong­er som tok seg til polen ved hjelp av snøskuter i 1968. Den 6. april året detter ble den britiske oppdagelse­sreisende Walter Herbert den første som tok seg til Nordpolen til fots.

 ??  ?? ROBERT PEARY FREDERICK COOK
ROBERT PEARY FREDERICK COOK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway