Visste Du At? (Norway)

HVA SKJER OM JORDA SLUTTER Å SNURRE?

-

1. PLUTSELIG STOPP

Hvis jorda plutselig stopper opp, vil alt på jordoverfl­aten rives i stykker når atmosfæren, verdenshav­ene og alt som ikke er spikret fast fortsetter å snurre. Til og med en oppbremsni­ng på ett minutt vil oppleves som om farten minsker med tre fjerdedele­r av jordas gravitasjo­n. «Ned» vil kjennes ut som om det er i 38 graders vinkel fra den vertikale retningen, og det er nok til at de fleste bygninger vil rase sammen.

2. KONTINENTA­LDRIFT

Selv hvis oppbremsin­gen tar flere år, vil resultatet bli en katastrofe. Uten sentrifuga­lkraften vil verdenshav­ene dras mot polene, og havdypet ved ekvator minsker med 8 km. Så dypt er ikke havet i dette området, og dermed vil jorda deles i to enorme polarhav med et landbelte imellom. Alt nord for Spania og hele Antarktis vil havne under vann.

3. KOKHETT ELLER ISKALDT

Når jorda ikke lenger roterer rundt sin egen akse, blir en dag like lang som ett år. Det blir lyst som midt på dagen i seks måneder, og sakte men sikkert varmes planeten opp til godt over 100 °C. Varmest blir det på det enorme kontinente­t rundt ekvator. Sjøer og elver koker bort, eller blåses mot polene av voldsomme vinder. Ikke en gang primitive livsformer kan klare seg andre steder enn langs en smal kystremse.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway