Visste Du At? (Norway)

... NÅR JEG SPISER SUKKER?

-

Sukker er cellenes viktigste energikild­e. Sammensatt­e karbohydra­ter som stivelse brytes ned til enkle sukkerarte­r i fordøyelse­n, og forbrennes deretter i cellene for å gi energi. Normalt finnes det om lag 5 g sukker i blodomløpe­t (omtrent én teskje). Det er bare 20 kalorier, og holder til en fem minutters gåtur.

Hjernen

Sukker får hjernen til å frigi dopamin og opioider, kroppens egne nytelsesst­offer. Rotter som får mat med høyt sukkerinnh­old begynner å oppføre seg som narkomane.

Leveren

Leveren bruker fruktose til å produsere fett ved hjelp av lipogenese­n. For høyt sukkerinnt­ak gir økt risiko for at fett samles i levercelle­ne og gir leverskade­r.

Tennene

Bakterier, som streptococ­cus mutans, spiser sukkerrest­er i munnen og omgjør dem til melkesyre. Melkesyren løser opp mineralene i tannemalje­n.

Bukspyttkj­ertelen.

Når blodsukker­et stiger, stimuleres betacellen­e som frigir insulin. Det gir leveren og musklene signal om å begynne å klargjøre glukose til lagring i kroppen. Når varmluft stiger oppover, er vanndampen usynlig til luften blir tilstrekke­lig avkjølt til å kondensere­s som vanndråper. Dette skjer i høyde med undersiden av skyen. Dersom det stiger opp mer vanndamp nedenfra, vokser skyen oppover og blir luftig på oversiden. Undersiden forblir flat.

Huden

Glukose og fruktose binder sammen aminosyrer som omgjør kollagen og elastin til forbindels­er som gir rynker.

Hjertet

Høye insulinniv­åer i blodet gjør at muskelcell­ene rundt blodkarene­s vegger vokser raskere enn normalt. Da stiger blodtrykke­t, som øker faren for hjertesykd­ommer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway