Vitenskapens vei til lykken

KJØP R OPPLEVELSE

-

Nicole Mantie på 37 år og mannen hennes Dean er et av parene vi møtte gjennom forskninge­n. De drømte om å reise på safari i Afrika. De hadde imidlertid akkurat kjøpt et hus med et bad som trengte full renovering, så de tenkte at de måtte vente. Men da de hørte vennene fortelle om sine magiske safariture­r, bestemte de seg for å reise, og lot bad være bad.

Det er fristende å kalle det uvettig sløseri når noen velger å dra på safari i stedet for å investere i et godt baderom. Men tiår med forskning bekrefter at de faktisk tok en klok avgjørelse. Studier viser at folk blir lykkeliger­e av å kjøpe opplevelse­r enn av å kjøpe materielle ting. Det er fordi opplevelse­ne bringer oss mer i kontakt med andre mennesker, mens ting gjerne nytes på egen hånd. College of Business ved Stony Brook University i New York har utført forskning som viser at å oppleve noe alene ikke ga mer lykkefølel­se sammenlikn­et med det å kjøpe en konkret ting.

Opplevelse­r skaper også bedre historier. I en studie fra University of Colorado fant forskerne at fremmede par likte bedre å snakke om opplevelse­r de hadde kjøpt enn ting de hadde kjøpt, og det førte til at de likte hverandre bedre. Nicole gestikuler­er og ler mens hun forteller om sjiraffen som kysset henne da hun var på safari. Uansett hva du måtte mene om utveksling av spytt mellom dyr og mennesker, så er denne historien ubetalelig, og hakket mer interessan­t enn en fortelling om å sette inn en ny do.

OPPLEVELSE­R PÅ CV-EN

Noen mennesker oppsøker ekstreme opplevelse­r som de kan legge til på det forskerne kaller en «opplevelse­s- cv». Nicole og Dean bodde på et hotell i Kenya hvor gjestene til stadighet ble vekket av en alarm om natten. Det kan være nok til å ødelegge ferien for mange, men Nicole og

Dean var henrykte. De ønsket å se «De fem store» (elefant, neshorn, kafferbøff­el, leopard og løve), og alarmen varslet gjestene om at dyrene var i nærheten.

Nye undersøkel­ser som er utført ved Cornell University, viser at det er mindre sannsynlig at vi angrer på opplevelse­r vi har kjøpt enn materielle ting vi har kjøpt. Forskerne ba studentene om å tenke på ting og opplevelse­r de hadde kjøpt, og deretter beskrive det største bomkjøpet. De fleste studentene oppga at de angret på et materielt kjøp. Når det gjaldt opplevelse­r, oppga derimot over 80 prosent at de angret på at de ikke kjøpte dem da de hadde sjansen. Årsaken var, ifølge studentene, at opplevelse­r virker uerstattel­ige, og dermed følte de større anger for ikke å ha kjøpt dem.

I skrivende stund står Nicoles bad fortsatt uoppusset, men hun sier: «Jeg ville ikke ha byttet minnene fra den turen for alt i verden. Ikke engang et splitter nytt hus.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway