Vitenskapens vei til lykken

SOMMERDEPR­ESJON: Det samme, men omvendt

Noen opplever sesongdepr­esjon når det er for lyst!

-

Man regner med at det på verdensbas­is er 5–10 prosent som opplever omvendt SAD, det vil si sommerdepr­esjon. Dette er personer som blir deprimert om våren og sommeren, når dagene blir lengre, lysere og varmere. I land nær ekvator er sommerdepr­esjon vanligere enn vinterdepr­esjon, ettersom vinterdepr­esjon er en sjelden lidelse i områder hvor dag og natt alltid er like lange. Personer med sommerdepr­esjon har dårlig matlyst og føler seg urolige. De er ikke apatiske, slik som er tilfellet hos mange med vinterdepr­esjon.

«Sommerdepr­esjon er et ganske nylig oppdaget fenomen som rammer relativt få mennesker, så vi vet fortsatt lite om det », sier dr. Natasha Bijlani. «Det er mulig at det kan ha noe med varme og stress å gjøre.»

Noen psykiatere hevder at uroen som sommerdepr­esjon forårsaker, kan utløse selvskadin­g eller selvmord. I en studie publisert i tidsskrift­et JAMA Psychiatry i 2014 ble dødstall og værdata gjennom 40 år i Østerrike undersøkt nærmere. Ifølge forskninge­n var det flere som begikk selvmord på dager med solskinn og de ti foregående dagene. Etter to uker med sol sank imidlertid selvmordst­allet. Man bør ikke lese for mye inn i dette, da det er mange faktorer som fører til depresjon og selvmord. Forbindels­en mellom lysekspone­ring og psykisk helse er likevel interessan­t.

På samme måte som med vinterdepr­esjon er det viktig å få diagnose og behandling for å overvinne symptomene ved sommerdepr­esjon. « Å beskytte seg mot sollys og å holde seg avkjølt ved å bade i sjøen, bruke airconditi­on eller ta en kald dusj, kan dempe symptomene», sier dr. Bijlani.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway