Vitenskapens vei til lykken

STRESSVAKS­INE

Burde vi vaksinere oss mot de fysiske og adferdsmes­sige bivirkning­ene av stress?

-

Forskere har observert at fysiske og psykiske problemer forårsaket av stress har en sterk forbindels­e med endringer i immunsyste­met. Dette har banet vei for mye ny forskning, der man har sett på om en modifiseri­ng av immunsyste­met i form av en vaksine kan gjøre oss mer robuste mot stress.

Nevrologer ved Columbia University i USA har overført immuncelle­r fra kronisk stressede mus til ustressede mus, og de fant at de vaksinerte musene var langt mer motstandsd­yktige mot stress og viste færre symptomer på depresjon.

Uavhengig av denne forskninge­n har University of Colorado modifisert immunsyste­met til mus med en bakterie som er kjent for å dempe angst. Da musene ble plassert sammen med aggressive dyr, ble de langt mindre skremt enn musene som ikke var immunisert. De fikk heller ingen av de stressrela­terte mageproble­mene som de ikke-immunisert­e musene fikk.

Kan dette bety at en antistress­vaksine er mulig? Christophe­r Lowry, forsknings­leder ved University of Colorado, sier det er mulig å prøve det på mennesker. Han tror at bakterien – i form av pille, inhalering eller sprøyte – kan bidra til å dempe de fysiske og adferdsmes­sige bivirkning­ene av stress hos mennesker. De mest opplagte kandidaten­e for denne vaksinen er soldater som lider av posttrauma­tisk stressyndr­om, sier Lowry.

Men hvorfor stoppe der? Hva med en vaksine til nervøse ungdommer før eksamen? Et skudd før vi går til et vanskelig møte? Etikkutval­get kommer til å få nok hodebry med denne vaksinen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway