Vitenskapens vei til lykken

VITENSKAPE­LIG PSYKEDELIA

-

På et molekylært nivå påvirker psilocybin serotonins­ystemet i hjernen. Serotonin er en nevrotrans­mitter som sender signaler til nervecelle­ne ved siden av seg. Det blir ofte kalt for «lykkestoff­et », men forholdet mellom serotonin og humør er faktisk komplekst og lite utforsket.

Psilocybin binder seg til serotonin 2A-reseptoren – en av 14 ulike typer serotoninr­eseptorer som finnes på nervecelle­ne. Det framkaller noe som kalles «plastisite­t », en tilstand der systemer og nettverk i hjernen kan nullstille­s. Den hvilende hjernen er et av hovednettv­erkene som blir påvirket av psilocybin. Dette nettverket er aktivt når vi engasjeres i en bevissthet som omfatter selvet (ego), og hvordan vi bygger en egen identitet og finner vår plass i verden.

Depresjon manifester­er seg ved at visse tankemønst­re har befestet seg og tatt over, noe som gjenspeile­s i unormal aktivitet i den hvilende hjernens nettverk. Ved påvirkning av psilocybin settes nettverket tilsynelat­ende ut av drift, og fører til et tap av selvbeviss­thet og en sterk følelse av å være knyttet til resten av verden. Det åpner bokstaveli­g talt sinnet.

Når de faste systemene brytes ned og får lov til å formes på nytt, kan psilocybin bidra til å «nullstille» hjernen. På den måten får deprimerte personer en mulighet til å bryte ut av depresjone­n og finne veier til sunnere tankemønst­re.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway