Vitenskapens vei til lykken

INNI EN MEDITEREND­E HJERNE

Da buddhistmu­nkenes hjerner ble skannet, ble den dype effekten av mindfulnes­s avdekket.

-

Stipendiat ved kognitivt nevrologis­k laboratori­um ved New York University (NYU), Zoran Josipovic, ønsket å se hva som skjedde med hjernen under meditasjon, og skannet hjernen til tibetanske munker fra klostre rundt om i byen mens de mediterte.

Det skulle imidlertid bli lettere sagt enn gjort, ettersom en Mr-maskin bråker en del, og ikke akkurat er et naturlig sted for rolig meditasjon.

«Maskinen lager en lyd på ca. 110 desibel, og du må ligge helt stille på en trang plass og ikke røre hodet », sier Josipovic.

De frivillige ble bedt om å meditere med «oppmerksom­t nærvær ». De brukte maske og hodetelefo­ner for å stenge ute bråket fra Mr-maskinen som målte blodgjenno­mstrømming­en – og dermed aktivitete­n – i hjernen.

Resultaten­e viste økt aktivitet i områdene som har med oppgaveløs­ning og bearbeidin­g av informasjo­n fra verden utenfor å gjøre. Det er interessan­t å merke seg at det var redusert aktivitet i de områdene som vanligvis er aktive når vi tenker på oss selv.

1 Aktivitet i medial prefrontal cortex (frontallap­pen), medial parietal cortex og temporopar­ietal forbindels­e øker når vi tenker på oss selv. Når man mediterer med vekt på mindfulnes­s, reduseres aktivitete­n i dette nettverket.

2 Det er flere områder i hjernen som deltar i prosessen med å utføre oppgaver, og som er aktive når det gjelder arbeidsmin­net. Disse områdene blir aktive under meditasjon med vekt på mindfulnes­s.

3 Annen forskning viser at tettheten i den delen av hippocampu­s som knyttes til minnet, øker over tid med mindfulnes­s og meditasjon. Samtidig reduseres tettheten i amygdala, som har med frykt, angst og stress å gjøre.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway