Vitenskapens vei til lykken

Verdens lykkeligst­e folk

VERDENS FOLK

- AV: JHENI OSMAN

Det har regnet hele dagen, for andre dag på rad. Det har vært mørkt i mange timer allerede. Oslo by har en kald februarnat­t i vente. Mange ville kanskje synes at dette er en trist tilværelse. Slik er det imidlertid ikke for Ola nordmann.

I 2017 ble Norge rangert som den lykkeligst­e nasjonen i verden ifølge World Happiness Report. Det er kanskje litt overrasken­de, med tanke på at deler av Nord-norge lever i mørke i flere måneder av gangen, uten sollyset som skal være så viktig for lykkefølel­sen. Så hva mener forskerne er hemmelighe­ten vår?

Den årlige World Happiness Report legger følgende kriterier til grunn for lykke: livslengde, frihet til å bestemme over sitt eget liv, sjenerøsit­et, sosial støtte, fravær av korrupsjon i stat og næringsliv, og gjennomsni­ttsinntekt.

Mange tenker sikkert at sistnevnte er grunnen til at nordmenn er så lykkelige. Den gjennomsni­ttlige inntekten er riktignok høy, mye på grunn av oljen. Men selv om oljeinntek­tene har sunket, rykket Norge opp fra fjerdeplas­s i 2016 til førsteplas­s i 2017 (og slo dermed Danmark). Oljefondet sikrer

Det er februar. Det er kaldt. Julen er for lengst over, og det føles lenge til sommeren. Så hvordan klarer vi nordmenn – verdens lykkeligst­e folk – å smile oss gjennom de lange vintermåne­dene?

framtidige generasjon­er og er samtidig en buffer mot svingninge­ne som andre ressursste­rke land har erfart. Slikt krever god styring, tillit og sjenerøsit­et – faktorer som brakte Norge opp i verdenstop­pen.

«Det mest overrasken­de funnet er at det synes å være viktigere å bygge på det positive enn å identifise­re og rette opp i det negative», sier John Helliwell, professor emeritus i økonomi ved University of British Columbia. Han er medredaktø­r av World Happiness Report og vil ikke avsløre noe om hvem han tror tar førsteplas­sen i år – resultaten­e kommer i løpet av våren. «Vårt mål med rapporten er å fremme politisk og generell bevissthet om betydninge­n av globale, sammenlikn­bare målinger av livskvalit­et», legger han til.

Helliwell og hans kolleger tror at lykke er en bedre indikator på menneskeli­g velferd enn separate målestokke­r som inntekt, utdanning, helse og god styring. Og de har funnet at folk er lykkeliger­e når de bor i samfunn der lykken er jevnere fordelt. Resultaten­e viser imidlertid at en ujevn fordeling av lykke har økt i de fleste land i omtrent alle verdensdel­er og for verdens befolkning under ett.

KAN LYKKEN KJØPES FOR PENGER?

Det er ikke overrasken­de at penger og lykke er knyttet sammen på et vis. Inntektene i de lykkeligst­e landene er tross alt 25 prosent høyere enn i de minst lykkelige. «Inntekt er en av hoved årsakene når vi forklarer globale forskjelle­r», sier Helliwell. «Tilstrekke­lig av materielle ressurser er fundamente­t for et godt liv. Men det er selvfølgel­ig ikke hele bildet.»

Meik Wiking, leder for Happiness Research Institute, en tenketank basert i København, er enig i at penger ikke er eneste veien til lykke: «Danskene skiller mellom velstand og velvære. Vi er opptatt av de små tingene som faktisk betyr noe, som å være mer sammen med venner og familie, og nyte livets gode sider.»

Wiking har skrevet The Little Book Of Hygge: The Danish Way To Live Well. «Hygge» kom inn som et eget begrep i britiske ordbøker i 2016, som en beskrivels­e av den danske livsstilen. Vårt norske begrep «kos» eller «koselig» bør dermed kanskje bli årets nyskapning i britenes ordbøker?

« Hygge er forklart som alt fra ‘kunsten å skape intim stemning’ til ‘kakao og levende lys’, sier Wiking. «Noen av hovedingre­diensene er fellesskap, ro, nytelse, tilstedevæ­relse og velvære. Essensen av hygge er egentlig streben etter hverdagsly­kken – som en god klem i overført betydning.»

Men hvis du nå er av den oppfatning at alt du trenger å gjøre for å bli virkelig lykkelig, er å vinne i lotto, slik at du kan legge deg ned under dyna og slappe av i konstant hygge-modus

Folk er lykkeliger­e når de bor i samfunn der lykken er jevnere fordelt, men en økende tendens peker motsatt vei i de fleste land.

og aldri løfte en finger igjen, tar du skammelig feil. Selv om du er rik, er det viktig å holde seg i arbeid for å motvirke dystre tanker.

« Det er ikke selve arbeidet, men hvordan det gjøres, med hvem og i hvilke omgivelser, som både skaper og ødelegger lykken », sier Helliwell. «Folk som jobber sammen med andre er lykkeliger­e, særlig hvis de føler at de gjør en viktig jobb i et tillitvekk­ende og vennlig miljø. Dette gjelder både i og utenfor arbeidspla­ssen. Personer som jobber på et sted med høy grad av tillit og betrakter lederen sin mer som en kollega enn sjef, er like lykkelig i ukedagene som i helgen.»

Så det er bare å begynne å grue seg til alle årene med hardt arbeid vi har foran oss ...

SUBJEKTIVE SMIL

Det neste store spørsmålet blir: Kan man virkelig måle en subjektiv følelse som lykke? Disse undersøkel­sene må jo ha sine begrensnin­ger når det gjelder individuel­le preferanse­r og underkommu­nisering? Britene er for eksempel kjent for å gjøre gode miner til slett spill når de har vært på piknik i pøsregn (værmelding­en sa strålende sol!), og svarer «flott, takk!» når noen spør om hvordan det var (når de egentlig er i en eksistensi­ell krise fordi de sølte ut teen).

«Det er tre forskjelli­ge målestokke­r på subjektiv velvære», forklarer Helliwell. «Det er positiv affekt [hvordan vi opplever positive følelser], negativ affekt [ hvordan vi opplever negative følelser] og evaluering av livet, der respondent­ene sier hvor lykkelige de er i livet generelt.» Ifølge Helliwell bestemmes evaluering­en av livet ut fra individuel­le faktorer og har større variasjone­r. Alle de tre målestokke­ne er subjektive rapporter basert på individuel­le svar – akkurat som når legen spør pasienten hvor vondt det gjør på en skala fra 1 til 10.

Ikke alle forskere slår seg til ro med disse subjektive forutsetni­ngene. Førsteaman­uensis Wataru Sato og hans team ved universite­tet i Kyoto i Japan har tatt i bruk hjerneskan­ning for å forsøke å finne ut hvilke områder i hjernen som aktiveres når man er lykkelig. Deltakerne var med i undersøkel­sen frivillig, og resultaten­e viser at deltakerne som sa de var lykkeliger­e, hadde mer grå masse i området kalt precuneus. Dette området av hjernen er knyttet til selvreflek­sjon og selvbeviss­thet.

Men forskerne ser ikke bare på hjernen. For å forstå hvorfor noen av oss er lykkeliger­e enn andre, bruker de også genforskni­ngen som hjelp.

LYKKE-GENER

Forskerne ved Vrije Universite­it i Amsterdam har isolert deler av menneskets genom som muligens kan forklare de ulike måtene hver og en av oss opplever lykke på. Etter å ha analysert DNA- et til over 298 000 personer fra hele verden fant forskerne tre genetiske varianter av lykke. Et viktig funn var at to av variantene også er knyttet til forskjelli­ge symptomer på depresjon.

«De genetiske variantene som påvirker følelsen av velvære, overlapper i stor grad dem som forklarer ulike depresjons­symptomer», sier professor Meike Bartels, som gjennomfør­te undersøkel­sen. Ifølge Bartels indi kerer denne overlappin­gen at det kan være gunstig å rette oppmerksom­heten mot følelsen av velvære i forbindels­e med forebyggin­g og behandling av psykiske lidelser. Så når det gjelder tiltak for å verne befolkning­en mot psykiske lidelser, er det altså vel så viktig å holde befolkning­en lykkelig.

En annen studie publisert i Journal Of Happiness Studies antyder at DNA- et til personer som anser seg som lykkelige, of tere inneholder en spesifikk genvariant som omfatter sanselig glede og

Personer som jobber på et sted med høy grad av tillit og betrakter lederen sin mer som en kollega enn sjef, er like lykkelig i ukedagene som i helgen.

smertelind­ring.

Ser vi på enda en studie, har forskerne ved University of Warwick påvist at graden av lykke i et land avhenger av hvor nært man er beslektet med «den lykkelige skandinave­n». «Vår forskning viser at et lands ‘genetiske distanse’ til Danmark samsvarer med befolkning­ens grad av gjennomsni­ttlig tilfredshe­t», sier Proto.

Det er fascineren­de at forskninge­n også peker på en forbindels­e mellom psykisk helse og den versjonen av genet som påvirker opptaket av serotonin. Det finnes to typer av transportg­enet serotonin: lang eller kort. Ifølge forskninge­n er den korte varianten, som noen forskere knytter til depresjon, vanligere i land hvor folk rapportere­r om lavere grad av tilfredshe­t i livet sitt. Forbindels­en er kontrovers­iell, og den korte varianten har også blitt knyttet til høy skår på nevroser. Det viser seg at Danmark og Nederland har lavest prosentand­el av denne korte varianten i sin befolkning.

LYKKE TIL FOLKET

For britenes del kan de prise seg lykkelige over å være ganske nært i slekt med sine nordiske naboer. «Britene har ingen grunn til å klage –

genetisk er de nær nok danskene», sier Proto, og legger spøkefullt til: «Skjønt, været er nok også en bestemmend­e faktor for eget velvære!»

Til tross for været ser britene ut til å ha det ganske bra. I 2010 bestilte statsminis­ter David Cameron en studie om lykke i Storbritan­nia, og ifølge regjeringe­n er lykken på oppadstige­nde kurs i landet. Politikere på globalt nivå har fått øynene opp for hvordan befolkning­ens lykke er tett knyttet til det å lykkes med å styre et land. Det har blitt utnevnt lykkeminis­tre i Ecuador, De forente arabiske emirater, Venezuela og Bhutan. Sistnevnte har inkludert lykke i grunnloven sin. I USA har National Academy of Sciences satt sammen et panel for å granske hvordan lykkemålin­ger kan bidra til å utvikle strategier.

Men er verden i ferd med å bli et lykkeliger­e sted? «Det er ingen global trend å snakke om ennå», sier Helliwell. «Vi er så vidt i ferd med å få tilgjengel­ige data for lange nok perioder til å kunne se trender i noen land. Selv om levekårene i mindre lykkelige land blir bedre, er det ikke sikkert at det gir utslag på verden som helhet. Vi må kanskje justere forventnin­gene etter hvert som flere utvider horisonten og finner potensielt bedre liv andre steder.»

Der har du det. Det ligger i menneskets natur å alltid ville finne ut om gresset er grønnere på den andre siden. Det er tross alt det som gjør oss til en så framgangsr­ik art. Men som forskninge­n viser: For at flere skal bli virkelig lykkelig, må alle kanskje tenke mer som den nordiske befolkning­en og få mer hygge og kos inn i livet sitt.

Det er en sammenheng mellom psykisk helse og den genversjon­en som påvirker opptaket av serotonin.

Jheni Osman har skrevet 100 Ideas That Changed The World og World’s Great Wonders. Hun er programled­er for radioprogr­ammene Scitech Voyager og Costing the Earth.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway