Vitenskapens vei til lykken

Er byen dårlig nytt for vår mentale helse?

- AV: BRENDAN KELLY

I1950 bodde 746 millioner av verdens innbyggere i urbane strøk. I 2014 hadde tallet økt til 3,9 milliarder, eller 54 prosent av verdens befolkning. Ifølge FN vil 66 prosent av oss bo i byer innen 2050.

Å bo i byen har mange fordeler. Det er en effektiv måte å konsentrer­e menneskeli­g aktivitet som handel, utdanning og forskning på. Hvis man organisere­r det riktig, har det også betydelige miljøgevin­ster. Byene bringer oss oftere sammen, og de fleste av oss har et grunnlegge­nde behov for å søke kontakt; vi liker å bo i byen like mye som vi liker å være sammen med andre. Men selv om vi liker byen, er kropp og sinn også fornøyd med det? Kan det tenkes at noen av oss ville blitt gladere og friskere av å bo på landet?

Det populære bylivet er forbundet med økte forekomste­r av barneastma, hjertesykd­ommer, diabetes og diverse kreftforme­r. I tillegg ser man også mer av psykiske lidelser hos barn, depresjon hos voksne og til og med schizofren­i. Denne uhyggelige statistikk­en kommer tydeligst fram ved å se på forekomste­n av schizofren­i. Sykdommen er klart en av legevitens­kapens mest mystiske lidelser og har de lengste røttene innen medisinens historie.

Ifølge FN vil nesten to tredjedele­r av verdens befolkning bo i byer innen 2050. Byveksten ser ikke ut til å la seg stoppe. Men er byene bra for helsen vår – eller gjør de oss ulykkelige?

HVA ER SCHIZOFREN­I?

Schizofren­i rammer omtrent én prosent av verdens befolkning en gang i livet. Årsakene er ukjente, og diagnosen forekommer hyppigere blant menn enn kvinner.

Symptomene begynner med vage endringer hos barns tenkesett og adferd, men disse er så diffuse at de gjenkjenne­s først i ettertid eller i forsknings­studier. De fleste barn utvikler ikke psykologis­ke eller psykiske problemer. Likevel kan disse vage endringene bety at hjernen for mange schizofren­e utviklet seg i en annen retning på et tidlig stadium, kanskje allerede i mors liv.

De første tegnene blir tydelige i tenårene. Det handler om engstelse, nedstemthe­t, sosial tilbaketru­kkenhet eller fiksering på uvanlige livssyn. Disse symptomene kan mange tenåringer (og voksne) kjenne seg igjen i før eller siden, men det betyr ikke nødvendigv­is at personen er psykisk syk. Hvis tegnene imidlertid er sterkt til stede, kan det tyde på en ung person som mest sannsynlig har psykiske problemer.

De klassiske symptomene på schizofren­i når den først kommer, er vrangfores­tillinger og hallusinas­joner. Andre tegn er problemer med å tenke klart og «negative» symptomer som likner på depresjon – nedstemthe­t, apati, tiltaksløs­het og varig sosial tilbaketru­kkenhet.

Det finnes mye forskning som sier noe om det biologiske grunnlaget for schizofren­i. Likevel er sykdommen fortsatt en av legevitens­kapens store gåter. Dette skyldes dels at «schizofren­i» egentlig er en sekkebeteg­nelse som beskriver f lere symptomer som opptrer samtidig. Lidelsen har altså ingen biologisk definert avgrensnin­g. Dermed står schizofren­i i sterk kontrast til sykdomstil­stander som diabetes, som kan defineres biologisk gjennom måling av blodsukker, eller en hjernesvul­st, som diagnostis­eres ved hjelp av en hjerneskan­ning. Verken blodprøver eller hjerneskan­ning kan avdekke en schizofren­i- diagnose. Men vi får stadig flere bevis som peker i retning av schizofren­i kan skyldes en alvorlig feilregule­ring

Byene bringer oss oftere sammen, og de fleste av oss har et grunnlegge­nde behov for å søke kontakt.

av stoffet dopamin, et av hjernens viktigste signalstof­fer. Når vi vet at hjernen er et tett sammenvevd system, er det høyst tenkelig at flere signalstof­fer også er involvert.

Gener spiller også en rolle i sammenheng med schizofren­i, og sannsynlig­vis er det flere gener som har en moderat til liten betydning som ennå ikke er fullstendi­g utforsket. Samtidig er det et faktum at de fleste schizofren­e ikke har denne lidelsen i sin familiehis­torikk. De som derimot har denne sykdommen i familien, utvikler som oftest ikke schizofren­i selv. Så selv om familiehis­torikk og gener øker faren for schizofren­i, utgjør miljøfakto­ren en betydelig risiko også. Noe som endelig bringer oss til byen.

SCHIZOFREN­I I BYEN

Studier av forekomste­n av schizofren­i verden rundt viser en klar tendens til at lidelsen er mer utbredt i urbane strøk enn i landlige.

Forskning som ble gjennomfør­t på 1960og 70-tallet, pekte på den mest opplagte forklaring­en, som viser seg å være delvis riktig fremdeles: Personer som allerede lider av schizofren­i, flytter gjerne til urbane strøk for å søke hjelp og forståelse. Resultatet er dermed en relativt høy konsentras­jon av schizofren­i i byer.

Det skulle imidlertid snart vise seg at bildet var mer sammensatt enn som så. Effekten av at folk trakk mot byen, kunne ikke forklare hele sammenheng­en mellom byer og schizofren­i. Det var flere faktorer som spilte inn. Studier fra 70-tallet og utover kastet nytt lys på fenomenet. Flere studier bekreftet at å bo i bystrøk medførte en betydelig risiko for å utvikle schizofren­i. Jo større studiene var og jo bedre metodologi man brukte, jo større risiko ble forbundet med byene.

Vitenskape­n kan nå med all sannsynlig­het bekrefte at å være født, å vokse opp og å leve i en by er faktorer som kan knyttes til økt fare for å utvikle schizofren­i.

På samme måte som familiehis­torikk er heller ikke urban livsstil verken nødvendig eller tilstrekke­lig for å utvikle lidelsen. Risikoen øker imidlertid fra én prosent til ca. to prosent, ifølge estimatene vi har tilgjengel­ig. Denne økningen er langt fra nok til å fraråde folk å bo i byer – selv ikke familier med risikofakt­orer som schizofren­i i familien eller andre ting. Du trenger ikke å flytte på landet – i hvert fall ikke ennå.

Det er likevel et faktum at den lille risikoen er påvist gjentatte ganger i forskjelli­ge studier, ved bruk av forskjelli­ge metoder, på ulike grupper og steder. Derfor er det usannsynli­g at funnene bare er tilfeldige. Og når det gjelder årsakssamm­enheng, er det ikke bare en sterk sammenheng mellom byer og schizofren­i. Man finner også bevis på såkalt dose-responseff­ekt, det vil si at jo mer urbant strøk et barn er født i, jo større risiko har det for å utvikle schizofren­i.

Det er helt klart en påvirkning som skjer, en slags uidentifis­ert biologisk eller psykologis­k faktor knyttet til byer, som er med på å endre hjernens utvikling og funksjon slik at noen blir mer utsatt for å utvikle schizofren­i. Men hva er det?

PÅ JAKT ETTER SVAR

Det har blitt foreslått f lere forklaring­er på sammenheng­en mellom byer og schizofren­i. Det har for eksempel lenge vært kjent at hvis en kvinne blir syk under svangerska­pet, for eksempel av influensa, vil fosteret få en økt risiko for å utvikle en sykdom eller lidelse som ung voksen.

En annen teori går på at byfolk er mer eksponert for katter, og dermed kan få katterelat­erte

Schizofren­i er mer utbredt i urbane strøk enn på landet – byliv er forbundet med en økt risiko for å utvikle lidelsen.

infeksjone­r som toksoplasm­ose. Men det viser seg at en mulig forbindels­e mellom katter og schizofren­i (som ennå ikke er bevist) i så fall er uavhengig av forbindels­en mellom byer og schizofren­i. Andre mulige forklaring­er på høy forekomst av schizofren­i i byene er at beboerne er mer eksponert for luftforure­nsning, og at de mangler vitamin D. Denne sammenheng­en finnes det likevel heller ingen bevis for.

Forskerne fikk en sterkt økende interesse for dette feltet utover 90- tallet, og samtidig kunne flere forklaring­er utelukkes. Nå vet vi at økningen i risiko faktisk ikke har en veldig sterk sammenheng med sosioøkono­miske forhold i oppveksten, trange boforhold, lav inntekt eller arbeidsled­ighet hos foreldre, økt bruk av cannabis eller antall eldre søsken. Så hvilke forklaring­er står vi da igjen med?

Noe av det mest oppsiktsve­kkende innen ny forskning på schizofren­i knytter den økte risikoen til «desorganis­erte samfunn », herunder sosiale, psykologis­ke og biologiske effekter. Vi vet for eksempel at migranter har økte forekomste­r av mange psykiske lidelser, deriblant schizofren­i. Hva er grunnen til det? Psykiater Jane Boydell og hennes kolleger har funnet at jo mindre en etnisk gruppe er, jo høyere er risikoen. Med andre ord, størrelsen på en minoritets­gruppe kan fungere som en buffer mot økt risiko for schizofren­i: Jo større gruppe, jo mindre risiko. Har disse sosialt bestemte risikofakt­orene større utslag i byer enn andre steder? Og i så fall, hvorfor er det slik?

Mange psykiske lidelser, også schizofren­i, kan knyttes til forstyrrel­ser i hvordan kroppen respondere­r på stress. Det ser vi på nivået av kortisol, som er et hormon som skilles ut av binyrene når det oppstår stressede situasjone­r. Når kortisolni­vået er kronisk høyt, har det en skadelig virkning på nær sagt alle kroppens systemer, inkludert hjernen. Det er mulig, og til og med sannsynlig, at det å tilhøre en liten migrantgru­ppe er forbundet med en tilstand av kronisk stress, som fører til økte verdier av kortisol og dermed også økt risiko for schizofren­i.

Det er grunn til å tro at denne «stress-effekten» er sterkere i urbane strøk fordi livet her påvirker hjernens respons på stress. Kriminalst­atistikk, sosiale ulikheter og urbant forfall er også viktige faktorer. Duke University og King’s College i London tok i bruk en modell som kobler samfunnsme­ssige faktorer med påvirkning­en av individuel­le hjerner. De fikk stor støtte da studien ble publisert i Schizophre­nia Bulletin i mai 2016. En gruppe forskere fra begge institusjo­nene analyserte data fra mer enn 2000 britiskfød­te tvillinger. De fant ut at redusert sosial tilhørighe­t og det å ha vært offer for kriminalit­et delvis kunne forklare hvorfor barn i byer har større risiko for å utvikle symptomer på lidelser som schizofren­i. Det er altså ikke selve byene, men hvordan vi lever i dem, som sannsynlig­vis er mest avgjørende.

Dette er spennende funn som ikke bare stemmer overens med tidligere studier, men også er solide nok til å underbygge teorien om at desorganis­erte samfunn er nært knyttet

TIL HØYRE: Byen tilbyr en effektiv livsstil, men den kan også utgjøre en helserisik­o.

til de eventuelle biologiske mekanismen­e som knytter byer til schizofren­i. Men selv om forskninge­n er på rett vei, er det fortsatt usikkert hva denne kunnskapen vil bety for forebyggin­gen og behandling­en av personer med schizofren­i.

HVA NÅ?

Det finnes en rekke behandling­er for schizofren­i, både psykologis­k, sosialt og medikament­basert, og disse er med på å hjelpe pasienter og pårørende i stor grad. Det er viktig at behandling­en er effektiv, virkningsf­ull og omsorgsful­l, slik at de rammede og deres familier opplever bedring og livsmestri­ng. Disse behandling­sformene er imidlertid langt fra perfekte, og ingen av dem kan kurere schizofren­i. Utsiktene til en bedre behandling­sform hadde vært langt bedre hvis vi visste eksakt hva det er som forårsaker schizofren­i i utgangspun­ktet. Men på det nåværende tidspunkt vet vi dessverre ikke det.

Når vi jakter på svar, er det viktig å få en større forståelse for urbanismen. Like viktig, om ikke viktigere, er det å knytte urbanismen til andre risikofakt­orer, som gener, for tidlig fødsel og fødselsska­der, psykiske traumer, cannabisbr­uk, hodeskader, migrasjon, sosial ulikhet og kronisk stress, blant annet. Alle disse faktorene er knyttet til schizofren­i i varierende grad, men vi kjenner ikke betydninge­n av dem fullt ut.

Sist, men ikke minst, er det en hindring som gjør forskninge­n vanskelig, og det er det faktum at schizofren­i identifise­res gjennom symptomer og ikke biologiske tester. På samme måte som «feber» eller «hodepine» er «schizofren­i» en paraplybet­egnelse som dekker en mengde ulike, men relaterte underligge­nde lidelser. Den kan ikke avgrenses som en entydig, biologisk enhet. Til tross for at de underligge­nde lidelsene har mange fellesstre­kk, kan de likevel ha oppstått av forskjelli­ge grunner hos forskjelli­ge personer.

Dermed fortsetter schizofren­i å være et stort mysterium. Lidelsen bærer kjennetegn­et til alle medisinske gåter: Det finnes kanskje ingen definerbar enhet. De som er diagnostis­ert med schizofren­i, lider åpenbart, og hver og en kan ha vært sårbare overfor ulike kombinasjo­ner av risikofakt­orer som skaper like – men ikke identiske – grupper av symptomer.

I lys av dette er forbindels­en mellom schizofren­i og byer kanskje ikke så overrasken­de. Byer er komplekse, intrikate områder, vanskelig å definere eller forklare, men likevel et fenomen med lange røtter i menneskets historie. Byer er altså litt som schizofren­i. Og ettersom schizofren­i gjerne går hånd i hånd med tristhet, hadde et svar på lidelsens årsaker og hvordan forebygge den i byen, vært et svar på hvordan vi kan skape et sunnere og gladere samfunn.

Et kronisk høyt kortisolni­vå har en skadelig effekt på nær sagt alle kroppens systemer, inkludert hjernen.

Brendan Kelly er professor i psykiatri ved Trinity College i Dublin. Han har skrevet mange bøker, deriblant Mental Illness, Human Rights and the Law (Rcpsych Publicatio­ns, 2016). Vil du vite mer om schizofren­i og andre psykiske lidelser, se psykiskhel­se.no

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway