Vitenskapens vei til lykken

Slik påvirker bakterier humøret

SLIK PÅVIRKER BAKTERIER

- AV: NICOLA DAVIS

Bitte små organismer i magen kan påvirke hjernen din. Vi forteller deg hvordan disse nye forsknings­funnene kan hjelpe på humøret ditt.

akterier. For mange et skjellsord som beskriver horder av ekle vesener som snarest må tilintetgj­øres med en kjøkkenspr­ay. Men sannheten er sjokkerend­e nok at vi består av bakterier mer enn noe annet – bare i tarmene befinner det seg over hundre tusen milliarder bakterier og myriader av arter. Mange av dem bidrar til å fordøye mat og beskytte mot sykdommer.

Det meste av tarmf loraen (alle mikrobene som bor i tarmsystem­et ditt), inkludert bakterier, stammer fra mors fødselskan­al den gangen du så dagens lys, eller fra huden hennes hvis du ble tatt med keisersnit­t. Når du omsider er utenfor, er det mange faktorer som påvirker tarmflorae­n din, blant annet kosthold, antibiotik­a, gener og stress. Resultatet er et overflødig­hetshorn av bakterier med en samlet vekt på størrelse med hjernen. Og det passer bra, for det er jo kjent at hjernen kan påvirke tarmen. Nå viser det seg imidlertid at denne samtalen går begge veier. Nye studier viser faktisk at tarmflorae­n kan knyttes til en rekke tilstander, som overvekt, adferdspro­blemer, Parkinsons sykdom og angst. Det stemmer – tarmf loraen blander seg opp i humøret ditt.

Dette er banebryten­de forskning som ble verdensnyh­eter for ca. ti år siden. Da hadde japanske forskere fordypet seg i tarmflorae­n hos mus. Men det var ikke hvilke som helst mus. De hadde vokst opp i et sterilt miljø slik at de var

B

«bakteriefr­ie». Dermed hadde forskerne et tomt lerret, der de kunne studere hjernen og adferden før og etter bakteriell koloniseri­ng. Forskerne fant ut at de bakteriefr­ie musene utskilte større mengder stressrela­terte hormoner ved stress enn dyr med bakterier. Men når de bakteriefr­ie musene ble kolonisert av visse bakterier, endret stressresp­onsen seg. De bakteriefr­ie musene viste også endringer i nivåene av nevrotrofi­net BDNF – et protein i hjernen som regulerer overlevels­e, vekst og nevronforb­indelser.

Dette førte til et ras av ny forskning med bakteriefr­ie mus. Dr. Jane Foster og hennes kolleger ved Mcmaster University i Canada gjorde en oppsiktsve­kkende studie. De brukte en labyrint formet som et kryss, og det viste seg at bakteriefr­ie mus oppholdt seg mer i utsatte områder enn sine bakteriebe­fengte medmus. Dette tydet på at de hadde et lavere stressnivå, til tross for et høyere nivå av stressrela­tert hormon. Videre kunne de påvise at de bakteriefr­ie musene hadde endret nivå av Bdnf-kodede molekyler. Dette tyder på at tarmflorae­n tukler med hvordan hjernens angstområd­e er skrudd sammen. «Vi vet hvilke områder i hjernen som er involvert, og det interessan­te er at disse områdene i hjernen endrer seg når tarmflorae­n er manipulert», sier Foster.

Forholdet mellom tarmf lora og adferd er imidlertid alt annet enn enkelt. Endringene i

Studier avdekker at tarmflorae­n kan ha betydning for flere tilstander.

nivåene av Bdnf-kodede molekyler er forskjelli­g hos de ulike kjønnene. Samtidig viser en nylig studie som brukte én museslekt, at dyrene oppførte seg mer engstelig når de ikke hadde tarmflora. Andre studier viser også at mus som er infisert med «slemme» bakterier, får en mer engstelig adferd.

TARMEN TALER

Tanken på at bakterier påvirker adferden vår, er ganske svimlende. I en av de mest oppsiktsve­kkende studiene hadde forskerne overført bakterier fra en engstelig musestamme­s tarmflora til en bakteriefr­i mus som var ganske eventyrlys­ten, og omvendt. Resultatet? En transplant­asjon av adferd. Det er en rekke spørsmål som reiser seg, særlig med tanke på hva slags betydning alder kan ha. Noen studier antyder faktisk at nivåene på stressresp­ons og angst i bakteriefr­ie mus kun kan endres ved å kolonisere musene med bakterier når dyrene er unge. Hvis den samme effekten er tilfellet for mennesker, kan det bety at man bør gjøre grep ved ung alder og før puberteten. Det er interessan­t å vite at sammensetn­ingen i vår egen tarmflora er ustabil til vi er ca. tre år. «Da er den under utvikling, og dette sammenfall­er med tidsperiod­en som hjernen utvikles i», sier professor Emeran Mayer, gastroente­rolog ved University of California i Los Angeles.

100 tusen milliarder bakterier finnes det i tarmene dine.

Dette kan også ha betydning for eldre mennesker, for tarmflorae­n blir dårligere når vi eldes. «Sammensetn­ingen av tarmflorae­n, den rike variasjone­n og mengden en mikrober reverserer på en måte tilbake til barndommen­s arndommens tilstand», sier Mayer. «Så det er godt mulig at en manipulasj­on eller påvirkning g på hjernens funksjon vil ha større betydning ing i denne alderen.» Akkurat hvordan tarmflorae­n skaper aper endringer i hjernen og adferden, har vi ikke e klart for oss. «Hvis jeg får hodepine, kan det være re fordi jeg slo hodet mitt eller fordi jeg er dehydrert. rert. Det er to vidt forskjelli­ge mekanismer der utfallet er det samme», sier Foster. «Det samme gjelder her.» Og mekanismen­e er nærm nærmest uendelige. En av de omdiskuter­te teoriene e er at tarmbakter­iene – eller molekylene de produserer produ – direkte eller indirekte påvirker vagusnerve­ns vagusne forgreinin­ger i tarmen. Man ser for seg a at de signaliser­er til hjernen, påvirker hormonelle hormone signalrute­r, har innvirknin­g på immunsyste­met immunsy og trigger responser via baner so som inkluderer nevroner i bukvegge bukveggen og vagusnerve­n. I tillegg til alt dette har forskere kun for noen år siden oppdaget at

tarmflorae­n kan påvirke gjennomtre­ngelighete­n til blod-hjernebarr­ieren. Det er med andre ord en gåtefull floke.

HUMØRSVING­NINGER

«Det finnes så mange ulike typer bakterier, og de har alle veldig forskjelli­ge effekter på forskjelli­ge fysiologis­ke aspekter», sier professor John Cryan fra University College i Cork.

Forskere ved Mcmaster University i Canada slo seg sammen med Cryan og hans team for å studere effekten av den probiotisk­e bakterien Lactobacil­lus rhamnosus på friske mus. «Det dempet angst og gjorde dyrene mer avslappet, og det endret hjernens kjemi», forklarer Cryan. «Men da vi kuttet vagusnerve­n, skjedde ikke dette.» Det er imidlertid sjelden så enkelt. «Noen kolleger i Canada gjorde liknende forsøk med andre bakterier, og de viste seg ikke å være avhengig av vagusnerve­n», legger han til.

Dette er en problemsti­lling som er verdt å dykke dypere ned i. Det er lenge mellom hver gang det blir utført en studie på mennesker, men det er en besnærende tanke at ulike bakterier av artene Bifidobact­eria og Lactobacil­lus kan påvirke humøret hos mennesker så vel som gnagere. I et forsøk fikk friske mennesker en blanding av denne probiotika­en i 30 dager, og de klarte seg bedre ifølge spørreskje­maene der de ble spurt om sitt opplevde nivå av engstelse, depresjon og stress, enn dem som fikk placebo.

Men det betyr ikke at vi bør fylle opp skapet med probiotika med en gang. «For meg er det å ta probiotika det samme som å ta medisin», sier Cryan. «Du tar statiner mot hjerte- og karsykdomm­er, men ikke mot depresjone­r – sånn er det også med probiotika. Vi må bli mer presise i kunnskapen om hvilke bakterier som gjør hva og hvorfor.

Det er en besnærende tanke at ulike bakterier kan påvirke humøret hos mennesker.

OM MUS OG MENN

Selv om man fortsatt er på et tidlig stadium, spår Cryan en framtid med « psykobioti­ka », probiotika som blir skrevet ut for å hjelpe personer med psykiske plager. Å ta substanser som fremmer « gode » bakterier, kjent som probiotika, kan vise seg å være fordelakti­g.

«Jeg håper at det i framtiden vil være mulig ikke bare å få tatt en blodprøve hos fastlegen, men også et bilde av tarmflorae­n», sier Cryan. Det tror han vil føre til utskrivnin­g av resepter på probiotika, kanskje i kombinasjo­n med annen behandling.

Foster er mer avventende. «Før vi har bevis på at tarmbakter­ier oppfører seg forskjelli­g overfor ulike psykiske lidelser – og på hvilken måte – kan vi egentlig ikke si noe om hvor relevant erfaringen med mus er for menneskene», forklarer hun. Det er betydelige forskjelle­r på mus og mennesker. En av dem er at menneskehj­ernen har en veldig annerledes framre pannelapp (prefrontal cortex) enn det en gnagerhjer­ne har. Dette vil påvirke hvordan tarmflorae­n fungerer. «Hvis tarmflorae­n sender et signal til de lavtliggen­de områdene i hjernen, har ikke musen stor mulighet å kompensere for det, og den vil dermed få en viss adferd», sier Mayer. «Lagene i menneskehj­ernens framre pannelapp kan kompensere for og bøte på dette.» Mayer har likevel funnet at tarmbakter­ier kan ha en påvirkning på den menneskeli­ge hjerne. I

en liten studie finansiert av meieriprod­usenten Danone delte Mayers team en gruppe friske kvinner inn i tre mindre grupper. Én gruppe fikk yoghurt med probiotika, den andre gruppen fikk yoghurt uten probiotika, og den tredje gruppen fikk ingenting. Kvinnenes hjerner ble skannet med MR ved begynnelse­n av eksperimen­tet, og så en gang til etter fire uker, da eksperimen­tet var slutt. Studien viste forskjelle­r mellom de tre gruppene, blant annet i hvordan ulike hjerneområ­der var i kontakt med hverandre under hvile. Men da kvinnene ble bedt om å koble bilder av sinte eller redde ansikter til liknende bilder, skilte den probiotisk­e gruppen seg ut. Der fant de mindre aktivitet i hjerneområ­dene som omfatter følelser og sensibilit­et. Det var en overraskel­se. « Det hadde jeg ikke forventet », innrømmer Mayer. «Jeg var skeptisk til alle dyreforsøk­ene i begynnelse­n. De virket litt for søkte, som om de ikke passet inn i vår etablerte oppfatning av hvordan hjernen og tarmen påvirker hverandre.» Han påpeker imidlertid at det er flere undersøkel­ser som må gjøres. “Det hadde vært fint å kunne gjentatt en studie lik den vi gjorde, kanskje i en gruppe med angst, slik at vi kan fastslå om endringene vi ser i hjernen i forbindels­e med probiotika, også samsvarer med subjektive endringer når det gjelder angst.»

Akkurat hvor stor påvirkning mikrobene har på humøret vårt, vet vi ennå ikke. Men Cryan tror vi vil bli overrasket over rekkevidde­n. «Man kan virkelig lure på om de trekker i trådene i mye større grad enn vi aner», sier han.

DNA finnes inni bakteriece­llene

Den probiotisk­e gruppen viste mindre aktivitet i hjerneområ­dene som omfatter følelser og sensibilit­et.

Nicola Davis skriver om vitenskap, helse og miljø for The Guardian og The Observer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway