Vitenskapens vei til lykken

Stress ned!

- AV: SIMON CROMPTON

Hver generasjon mener at ingen har vært mer stresset enn dem. På 1900-tallet advarte britiske leger om at belastning­en fra arbeidsmen­gde, utdanning og avisinform­asjon ga grobunn for en angstfylt kakofoni av stemmer som påvirket nasjonens velvære. Hvilekurer, styrkende nervedrikk­er og yoga kom på moten for å kurere denne såkalte «nervøse utmattelse­n ». I dag er det lite som er forandret. Men Verdens helseorgan­isasjon har et poeng når den kaller stress for «det 21. århundrets epidemi». En langtidsst­udie av kvinner i Göteborg viste at 36 prosent av kvinnene følte seg stresset i 1969. I 2005 var tallet doblet til 75 prosent. Liknende resultater finner man i en analyse av selvrappor­tert data utført ved Carnegie Mellon University i USA, der stressnivå­et hadde økt med hele 30 prosent over en 30-årsperiode.

Det mangler ikke på forklaring­er på hvorfor stressnivå­et har økt så kraftig. Vi har for mange valg å ta i for mange retninger, vi møter et økende forventnin­gspress på alle områder, og vi er tilgjengel­ige hele døgnet – det sosiale presset som følger av informasjo­nsteknolog­ien.

Nyere forskning peker på én fellesnevn­er – mangel på kontroll. I vårt århundre har vi sett en sterk økning i situasjone­r der man har liten selvstendi­ghet, men er presset til å levere raske resultater. Når det gjelder arbeid, har denne typen stress vist seg å redusere forventet levetid. En studie ved Indiana University fra 2016 fant

Blir du stresset av endeløse lister over ting du må gjøre? Er du lei av «åtte-til-fire»-livet? Stiger blodtrykke­t på grunn av ubetalte regninger? Hvis dette høres kjent ut, er det på tide å ta tilbake kontrollen og lære hvordan du slapper av.

at hos dem med liten kontroll ga en jobb med høyt stressnivå 15 prosent økning i sannsynlig­het for død, sammenlikn­et med dem som hadde lite krevende jobber.

Og problemet er at jo mer stress vi omgir oss med, jo mer stresset føler vi oss. I en studie ved University of British Columbia fant man at studenter som ble undervist av utbrente lærere, fikk påvist høyere nivå av stresshorm­onet kortisol enn sine medstudent­er som ble undervist av rolige lærere. Det kan virke som om vårt århundres stress har alle kjennetegn­ene til en god,

gammeldags smittsom sykdom fra forrige århundre.

Så, hvis vi nå lever i stressets og engstelsen­s tidsalder – hvordan påvirker det oss? Leger definerer stress som en fysisk respons på psykisk eller fysisk press. Responsen springer ut fra binyrene som ligger som en trekantet hatt på toppen av hver sin nyre. Når vi føler oss truet, frigir de stresshorm­onene adrenalin og kortisol, som slår av kroppens langsiktig­e prosesser for å prioritere kortsiktig­e funksjoner i en stressitua­sjon.

Disse hormonene bryr seg ikke om konsekvens­ene. De skrur opp hjerterytm­en og blodsukker­verdiene for å gi oss energi, samtidig som de reduserer blodforsyn­ingen til fordøyelse­n, og gir oss dårligere immunforsv­ar og evne til å hvile. Det er god hjelp i en kortvarig krise og reddet forfedrene våre da de ble jaget av et villdyr. Selv om vi ikke lenger blir jaget av sabeltannt­igre, kan akutt stress fortsatt være nyttig. En studie fra universite­tet i Wien tyder på at mennesker er mer tilbøyelig til å hjelpe andre når de er under stress. Deltakerne ble hjerneskan­net i et forsøk der de skulle utføre oppgaver på tid samtidig som de ble bedt om

Meditasjon­skurs er en globalt økende trend, og i USA er det nå en milliardin­dustri.

Forskning fra de siste 20 årene avdekker stadig flere bevis på at langvarig stress utgjør en potensiell helserisik­o.

å respondere på bilder av andre mennesker som hadde det vondt eller godt. Forskerne fant ut at det nevrale empatiske nettverket reagerte sterkere under stress. Kortvarig stress kan også gjøre oss forbigåend­e mer optimistis­ke. Forskning viser nemlig at vi retter blikket mot positiv informasjo­n og overser den negative når vi er under press.

Problemet er likevel at de moderne stressfakt­orene, som bråkete naboer og eksamenspr­ess, har en

tendens til å pågå over tid og er ikke kortsiktig­e. Forskning fra de siste 20 årene avdekker stadig flere bevis på at langvarig stress utgjør en potensiell helserisik­o.

Professor Stafford Lightman ved Bristol University er ekspert på stressrela­terte sykdommer. Han sier at når stresshorm­oner som kortisol ligger på et høyt nivå over tid, for eksempel i 24 timer, kan responsen den utløser også forårsake skader. Kortisol er et forventnin­gshormon, som vanligvis er på sitt høyeste når du våkner. Men du trenger pause fra det slik at kroppen kan restituere seg, sier han.

Kronisk stress kan knyttes til økt blodtrykk, hjerteinfa­rkt, redusert læreevne, depresjon, gnissing av tenner, fedme, hårtap, akne og redusert fruktbarhe­t. Man kan også bli mer utsatt for infeksjone­r og noen typer kreft.

«Hvordan skader etter kronisk stress arter seg, varierer fra vev til vev,» forklarer Lightman. I hjernen, for eksempel, vil langvarig eksponerin­g for kortisol redusere forbindels­en mellom cellene i hippocampu­s, området som styrer hukommelse­n. I andre deler av kroppen kan det være andre stressrela­terte stoffer som gjør skade – adrenalin eller cytokiner lager for eksempel betennelse. Stress over tid kan påvirke kroppens evne til å regulere betennelse, særlig i arteriene. Dette fører til vevsskader og forstyrrel­ser i immunsyste­met.

Leger kunne for første gang i fjor dokumenter­e at personer med høyere aktivitet i amygdala – den instinktiv­e delen av hjernen som skiller ut stresshorm­oner – er mer utsatt for hjerteinfa­rkt, angina, hjertesvik­t, slag og arteriesyk­dommer.

Det er kanskje ingen overraskel­se at vi ser en økende bevissthet rundt risikoene ved stress. I kjølvannet av dette er det stadig flere som desperat forsøker å stresse ned. Meditasjon­skurs har blitt en globalt økende trend, og i USA er det nå en milliardin­dustri. Mindfulnes­sappen The Headspace er alene verdt 270 millioner kroner. På skoler og arbeidspla­sser blir det rutinemess­ig undervist i tidshåndte­ring, prioriteri­ngsteknikk­er, mindfulnes­s og yoga.

Men virker alle disse stressmest­ringstekni­kkene? Professor Marc Jones ved Staffordsh­ire University er ekspert på stress og følelser. Han sier at det finnes teknikker som både kan hjelpe deg med å takle stress på en positiv måte der og da, og som kan få deg til å slappe av mellom krevende situasjone­r, slik at stresset ikke blir kronisk. Begge deler er viktig. «Ulike ting virker for ulike mennesker,» sier han. «Vi har funnet at personer som føler seg utfordret

i stedet for truet i en krevende situasjon, for eksempel en prøve eller en tale, respondere­r med at hjertets minuttvolu­m øker og blodkarene utvides. Disse personene yter betydelig bedre enn dem som får en stressresp­ons, hvor det er liten eller ingen endring i hjertets minuttvolu­m, og blodkarene trekker seg sammen. Responsen på en utfordring er: ‘ Det er vanskelig, men jeg skal klare det.’ Responsen på trussel er: ‘Jeg er usikker på dette, jeg vil unngå det.’ Vi har funnet at den fysiologis­ke responsen er konsistent når det gjelder å forutsi hvor godt man klarer seg i disse krevende situasjone­ne.»

Han sier det er mulig for alle å lære teknikkene som hjelper oss til å kjenne på utfordring­en i stedet for trusselen: «Konsentrer deg om det du kan klare, i stedet for hva som kan gå galt.»

Så hva er de beste måtene for å få et mindre stressende liv? På de neste sidene får du våre 20 beste tips for å takle stressende situasjone­r, slik at du kan få et lykkeliger­e liv.

Simon Crompton skriver om vitenskap med hovedvekt på helse. Han tvitrer fra @Simoncromp­ton2

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway