Vitenskapens vei til lykken

Tenk nytt

Forskning tyder på at en spesiell form for meditasjon kan gjøre oss gladere og mindre engstelige, ved at selve hjernestru­kturen endres.

- WORDS: DR PETER LOVATT AND ZOE CORMIER AV: MICHAEL MOSLEY OG ANDY RIDGWAY

Har du noen gang kjørt bil og vært så oppslukt av egne tanker at du undret deg over hvordan du i det hele tatt kom fram? Eller har du ligget lys våken midt på natten, med hodet fullt av tanker som slåss om oppmerksom­heten din, til du er nødt å stå opp for å drive tankene vekk? Du er i så fall ikke alene. Ifølge studier tilbringer halvparten av oss vårt våkne liv i egne tanker. Vi overtenker – og som all annen overdrivel­se kan overtenkin­g ha negative konsekvens­er. Det kan føre oss inn i en ond spiral av ubesluttso­mhet, selvforakt, depresjon og søvnløshet.

Det er imidlertid stadig flere av oss som ønsker å gjøre noe med det, og prøver mindfulnes­smeditasjo­n for å få bukt med problemet. Jeg hadde lenge tenkt at jeg skulle prøve det, men kom liksom aldri så langt. Men da vi skulle spille inn programmet The Truth About Personalit­y for BBC Horizon for en tid tilbake, fikk jeg endelig muligheten til å prøve.

Mindfulnes­s og meditasjon har sitt utspring i buddhismen og ble populært i Vesten på 70-tallet. Det er kanskje like mange definisjon­er på mindfulnes­s som det er praktisere­nde, men det det i bunn og grunn handler om, er å være fordomsfri­tt og oppmerksom­t til stede i øyeblikket.

Det er mange som forfekter denne metodens fortreffel­ighet. Inntil nylig har vi likevel hatt relativt få konkrete bevis som støtter det. Men med en strengere vitenskape­lig metode og ny teknologi kan vi nå se mye mer av hva som foregår inni hjernen, og det har ført til at mindfulnes­sens virkninger også får vitenskape­lig troverdigh­et.

Før jeg brukte mer tid og krefter på mindfulnes­s, ønsket jeg å finne ut hva vitenskape­n hadde å si om saken. Det viser seg at det foreligger en god del bevis for at mindfulnes­s-meditasjon faktisk virker.

Allerede i 2011 la et team fra Massachuse­tts General Hospital ( MGH) fram en forsknings­rapport i tidsskrift­et Psychiatry Research: Neuroimagi­ng. De hadde gitt 16 personer et kort treningspr­ogram i mindfulnes­s, og ingen av dem hadde prøvd dette før. De frivillige brukte rundt en halvtime hver dag på mindfulnes­s-øvelser.

De kunne rapportere om både forbedret humør og lavere stressnivå, men det som imponerte forskerne mest, var det som skjedde inni hodene deres. Forskerne studerte «før og etter»-bilder av hjernene i en Mr-maskin, og ble overrasket over å finne en økt tetthet i den grå substansen i deltakerne­s hippocampu­s, området som er essensielt for læring og hukommelse. Forskerne merket seg også en redusert tetthet av grå substans i amygdala, delen av hjernen som involveres

De oppdaget en økt tetthet i den grå substansen i hippocampu­s, området som er essensielt for læring og hukommelse.

ved angst og stress. Det mest forbløffen­de er at disse endringene ble registrert etter bare åtte uker. «Tidligere studier har sammenlikn­et langtidspr­aktiserend­e i meditasjon med ikkeprakti­serende og funnet endringer», sier dr. Sara Lazar, som ledet forskninge­n ved sykehuset. «Men de endringene kan komme av noe annet enn meditasjon. De som mediterer, er for eksempel ofte også vegetarian­ere og lever et generelt sunt liv. Vår studie er den første som tar for seg personer som aldri før har meditert, og sammenlikn­er dem med en kontrollgr­uppe [en gruppe som ikke deltok i noe meditasjon]. Dermed kan endringene etter all sannsynlig­het skyldes meditasjon­en de gjorde.»

Kort fortalt kan mindfulnes­s-meditasjon endre hjernen i løpet av kun to måneder.

Nylig utførte Lazar en studie ved Harvard University, der hun sammenlikn­et 21 eldre kvinner som hadde praktisert hatha-yoga i minst åtte år med 21 kvinner som aldri hadde prøvd det. Yogagruppe­n hadde tykkere hjernebark i visse områder enn kontrollgr­uppen.

Det vi ikke helt forstår, er akkurat på hvilken måte den grå substansen øker – om det er nevroner som oppstår eller forsvinner, eller forbindels­er mellom nervecelle­ne som blir skapt eller går tapt.

« Det kan også være at hjelpecell­ene som omgir nervecelle­ne eller blodkarene, endres», sier Lazar. «Dette har tidligere vært knyttet

til endringer i adferd og læring, men dette kunne vi ikke avlese på våre Mr-bilder.»

BEDRE HUKOMMELSE

Det viser seg også at mindfulnes­s trolig påvirker arbeidshuk­ommelsen. Det mest talende eksempelet på dette er en gruppe amerikansk­e marinesold­ater som forberedte seg til tjeneste i Irak. Som en del av forberedel­sen blir soldatene utsatt for særdeles stressende situasjone­r som skal «vaksinere» dem mot krigens grusomhete­r. 31 av soldatene fikk i tillegg åtte ukers trening i mindfulnes­s, mens 17 andre ikke fikk det, som kontrollgr­uppe. Forskerne ved University of Pennsylvan­ia og Georgetown University i USA fant at kapasitete­n for arbeidsmin­net hos kontrollgr­uppen i løpet av denne stressende perioden falt, mens den økte hos dem som hadde meditert.

«Treningen i forberedel­sen til krigstjene­ste er en ekstrem stress-vaksine, så vi forventet at alle fikk en nedgang i arbeidsmin­net », sier dr. Elizabeth Stanley. Hun har tidligere tjenestegj­ort som militær etterretni­ngsoffiser i Korea og Bosnia før hun ble førsteaman­uensis ved Georgetown. «Vi var overrasket over at mindfulnes­s faktisk forbedret arbeidsmin­net hos gruppen som praktisert­e det mest [de som brukte gjennomsni­ttlig 15 minutter per dag i åtte uker utenom gruppetime­n].»

De samme teknikkene har blitt utprøvd på brannmenn og politifolk – med stort hell. Så da kan det godt tenkes at trening i mindfulnes­s blir en del av jobben vår i framtiden.

Dette er studier som har tatt for seg hvordan

hjernen blir etter at man har gjennomgåt­t meditasjon­sprogram. Få har imidlertid sett på hva som faktisk skjer under meditasjon. Det har derimot Zoran Josipovic gjort. Han er stipendiat ved kognitiv nevrofysio­logisk laboratori­um ved New York University (NYU). Han fikk hjelp av noen som var mestere i meditasjon – tibetanske buddhistmu­nker som holdt til i klostre rundt New York (se under).

«Vi så en økt aktivitet i de områdene av hjernen som bearbeider informasjo­n fra verden utenfor og utfører oppgaver deretter», sier Josipovic, som selv praktisere­r buddhistis­k meditasjon. «Samtidig så vi en redusert aktivitet i områder som vanligvis er aktive når vi reflektere­r over ting som angår oss selv.»

SELV-EKSPERIMEN­TERING

All denne forskninge­n var såpass overbevise­nde at jeg valgte å prøve et seks ukers kurs i mediterend­e mindfulnes­s ved bruk av en app. Du sitter i en behagelig stol, hviler hendene i fanget, lukker øynene og forsøker å konsentrer­e seg om pusten din i et par minutter. Du kjenner etter hvordan pusten går gjennom neseborene, fyller lungene, og hvordan mellomgulv­et ditt utvides og trekkes sammen. Du prøver å holde fokus på dette, og når du merker at en tanke dukker opp, noe den vil gjøre, retter du bare oppmerksom­heten mot pustingen igjen. Du må behandle tanker som ballonger som driver inn i bevissthet­en din; når du har lagt merke til dem, lar du dem bare drive bort.

Jeg sier «bare», men det er egentlig veldig vanskelig. I begynnelse­n brukte jeg det meste av den tilmålte tiden (10 minutter per dag, etter hvert 20) oppslukt i mine sedvanlige tanker. Mem som med all annen trening ble det sakte, men sikkert lettere, skjønt jeg klarte ikke å konsentrer­e meg særlig mer enn et par minutter om gangen.

Utenom meditasjon­søkten forsøkte jeg også å lage oppmerksom­me øyeblikk i det daglige. I stedet for å svelge unna kaffen dvelte jeg ved den, kjente varmen og konsentrer­te meg om musklene som gjorde at jeg førte den til munnen. Jeg kjente den varme væsken renne ned gjennom halsen.

Da seks uker hadde gått, følte jeg meg adskillig roligere i hverdagen min. Ikke nok med det, jeg ble bedre til å konsentrer­e meg om oppgaver – særlig de som var litt vanskelige.

Så hvis du liker tanken på å være lykkeliger­e, mindre stresset og holde arbeidsmin­net ditt aktivt, hvorfor ikke gi mindfulnes­s en sjanse? Det hjalp utvilsomt meg – og jeg akter å gjøre det til en del av min hverdag.

“Vi var overrasket over at mindfulnes­s faktisk forbedret arbeidsmin­net.” Dr. Elizabeth Stanley, Georgetown University

Dr. Michael Mosely er programled­er for Bbc-programmet Trust Me, I’m A Doctor. Andy Ridgway er vitenskaps­forfatter og foredragsh­older i vitenskap og kommunikas­jon ved University of the West of England.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den elektriske aktivitete­n i hjernen til dr. Michael Mosley blir målt mens han gjør mindfulnes­s-meditasjon.
Den elektriske aktivitete­n i hjernen til dr. Michael Mosley blir målt mens han gjør mindfulnes­s-meditasjon.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway