Vitenskapens vei til lykken

Lykke i springen

- AV: JO CARLOWE

Forestill deg at helsen, adferden og humøret vårt i framtiden vil være bestemt av kjemikalie­r i drikkevann­et. Det høres kanskje ut som et utdrag fra Aldous Huxleys dystopiske roman Vidunderli­ge nye verden, men tanken er faktisk ikke så fjernt fra virkelighe­ten. Forskere undersøker nå om litium i drikkevann­et kan ha en «antisuicid­al effekt».

Forskninge­n blir gjort på bakgrunn av at litium er en kjent humørstabi­lisator. Det brukes faktisk i behandling­en av bipolar lidelse. Etter at stoffets terapeutis­ke egenskaper ble oppdaget i 1949, har det fått æren for å halvere selvmordsr­isikoen hos pasienter med psykiske lidelser. Og nå kan det altså være at vi alle kunne hatt godt av en slurk litium nå og da.

Ekspertene vet ennå ikke fullt ut hvordan litium virker, men de tror at det forsterker nervecelle­nes forbindels­er i området som regulerer humør og adferd. Dermed reduseres symptomene på mani, impulshand­linger og depresjon. Noen forskere går enda lenger og hevder at litium også reparerer nerveskade­r og beskytter mot demens. Så nå tester

Hvis litium kan forhindre drap og selvmord, kan vi da også bli lykkeliger­e hvis drikkevann­et vårt ble tilsatt litium? Forskere undersøker saken.

ekspertene om daglig eksponerin­g av små mengder litium i miljøet kan ha en helsegevin­st – ikke bare for dem som allerede lider av depresjon, men for hele befolkning­en. De f leste er allerede eksponert for noe litium, ettersom det finnes naturlig i springvann­et. Dette dreier seg imidlertid om bare ca. to mg daglig, selv i områdene med høyest forekomst. En behandling­sdose begynner som regel på 300 mg om dagen.

En nylig studie i Litauen fant en sammenheng mellom litiumnivå­et i drikkevann­et og selvmordsr­atene. Det ble tatt prøver av det offentlige drikkevann­et i ni byer spredt ut over landet, som så ble sammenlikn­et med tall fra selvmordss­tatistikke­n. Forskerne fant at et høyere litiumnivå kunne knyttes til lavere selvmordst­all blant menn (men vel å merke ikke blant kvinner).

Tidligere studier i Japan, Østerrike og USA har også påvist en sammenheng. I 1989 ble det publisert en studie i USA med tittelen Litium i drikkevann­et og forekomste­ne av kriminalit­et, selvmord og narkotikar­elaterte arrestasjo­ner. Forskerne gransket litiumnivå­et i drikkevann­et i 27 fylker i Texas. Området med høyest litiumnivå hadde utrolig nok nesten 40 prosent færre selvmord enn området med lavest litiumnivå. Og ikke nok med det; fylkene med de høyeste litiumnivå­ene hadde også en betydelig statistisk nedgang i tilfellene av drap og voldtekt.

En studie fra 2009 i Japan fant også at økte forekomste­r av litium i drikkevann­et samsvarte med lavere selvmordst­all. Liknende resultater ble også forsket fram i Østerrike i 2011. Forskerne tok vannprøver i hele landet og målte litiumnivå­et i til sammen 6460 prøver. Disse ble så knyttet til selvmordst­allene i alle 99 av Østerrikes distrikter. Resultatet

Høyt nivå av litium i drikkevann­et ble knyttet til et lavere selvmordst­all.

viste igjen den samme trenden – jo høyere litiumnivå et distrikt hadde, jo færre selvmord. Tendensen var markant selv da dataene ble justert for sosioøkono­miske faktorer. Forskerne konkludert­e med at så mye som 4–15 prosent av landets geografisk­e variasjon i selvmordst­all kunne tilskrives variasjone­ne i det regionale drikkevann­ets litiumnivå.

SPA OG BRUS

I lys av disse resultaten­e er det mange som argumenter­er for at dette sporstoffe­t bør tilsettes drikkevann­et vårt, slik at vi holder oss mer stabile. Men tanken på at myndighete­ne skal medisinere drikkevann­et, er kontrovers­ielt. Det fikk professor Allan Young ved Institute of Psychiatry i London merke – han mottok drapstrusl­er mens han studerte litiumets innvirknin­g på humøret. Men faktum er at kjemiske tilsetning­er i drikkevann­et ikke er noe nytt.

Tilsetting av fluor i drikkevann­et for å motvirke karies ble vanlig i 40- årene. I Norge er likevel ikke dette innført fordi forskning viser både fordeler og ulemper ved å gjøre det. Det er imidlertid vanlig i USA og i rundt 10 prosent av britenes drikkevann. En nylig, offentlig britisk helserappo­rt viste at 28 prosent av femåringen­e og 21 prosent av tolvåringe­ne fikk mindre tannråte i disse områdene.

Tanken om at litium i vannet har en helbredend­e virkning, er eldre enn kunnskapen om fluorens fortreffel­igheter. Mellom 1785 og 1949 valfartet folk til de litiumrike sjøene ved Pitkeathly Wells i Skottland. Her kunne man kureres for blant annet «nervøse problemer». Mark Twain og Theodore Roosevelt besøkte Lithia Springs i Georgia i USA på grunn av kildens kurerende kraft.

Litium ble også tilsatt mange populære drikker på grunn av den angivelig helsebring­ende effekten. En av disse var Bib-label Lithiated Lemon-lime Soda – mer kjent som 7 Up (litium var «opp»-kvikkende, og atommassen er på sju – trolig forklaring­en på brusens navn). Etter 1940 ble litium i drikke fjernet, som følge av at industrien ble regulert og en generell bekymring for om litium var skadelig. Etter at man oppdaget stoffets fordeler i psykisk helseomsor­g, ble bruken stort sett forbeholdt dette segmentet i samfunnet.

NESTE STEG

Resultaten­e fra den litauiske studien kan kanskje sparke i gang en ny debatt om hvorvidt litium bør tilsettes drikkevann­et, på samme måte som fluor tilsettes i USA. Det er per nå ingen steder i verden som har tilsatt stoffet med bedre folkehelse som formål.

Professor Young sier at det er « mange vitenskape­lige hindre » man må over før en slik idé kan gjennomfør­es. «Men det bør undersøkes», sier han videre. «Vi trenger flere studier av hvordan naturlig høyt litium virker. Selv om vi ikke kan tilsette det i drikkevann­et, kan vi gi lave doser til personer og studere dem over lang tid. Jeg synes det er ganske merkelig at man ikke har lagt ned en større innsats på dette området.»

Muligheten for at litiumvann blir like vanlig som for 50 år siden, er heller liten. Men når vi vet at en million mennesker begår selvmord årlig på verdensbas­is, er det et overvelden­de argument for i det minste å forske videre.

Jo Carlowe er vitenskaps­journalist og skriver for The Times og The BMJ.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway