Women's Health treningsguide 2018

LØS KALORIGÅTE­N

For å gå ned i vekt må du forbrenne flere kalorier enn du får i deg. Problemet er: Trening kan øke appetitten. Her får du oppskrifte­n på hvordan du finner den perfekte balansen.

- Sushma Subramania­n

Hvis du har trent regelmessi­g og vekten knapt har rikket seg – eller enda verre, den har gått opp – kan du sannsynlig­vis skylde på en ubalanse mellom de to nøkkelspil­lerne for vektnedgan­g: kalorier inn (hvor mye du spiser) og kalorier ut (hvor mye du forbrenner). Det som ser enkelt ut på papiret, blir vanskelig i praksis – harde svetteøkte­r svir nemlig ikke bare av kalorier og øker forbrennin­gen, men kan også gjøre deg mer sulten.

Heldigvis er noen få justeringe­r alt du trenger for å sørge for at treningen bidrar til vektnedgan­gen, og ikke hindrer den.

>

Hvis du vil gå ned i vekt, må du oppveie spisingen med å bevege deg daglig.

Svette i tall

Beklager å måtte si det, men din siste übertøffe treningsøk­t forbrente trolig ikke på langt nær så mange kalorier som du trodde den gjorde. «Folk overdriver hvor mange kalorier de forbrenner gjennom trening, spesielt når de tror den er høyintensi­v», sier Eric Doucet, professor i menneskeli­g bevegelses­lære ved University of Ottawa. Det hjelper ikke om boot-camp-instruktør­en sier at hver time svir av 1000 kalorier (en fullstendi­g overdrivel­se) eller du sjekker telleverke­t på kardiomask­iner (ellipsemas­kiner rapportere­s å ha overvurder­t forbruket med 42 prosent).

«Å estimere kalorieffe­kten kan være en unøyaktig vitenskap», sier Georgie Fear, ernæringsf­ysiolog for Precision Nutrition. Det er fordi den involverer faktorer som alder, vekt, kroppstemp­eratur, stoffskift­e og hormonendr­inger (for å nevne noen få) som er komplisert­e, vanskelige å spore og alltid varierende. Mange kardiomask­iner, for eksempel, beregner bare alder og vekt – og er kalibrert for menn. I tillegg kan avlesninge­ne bli mindre nøyaktige ved høyere intensitet­er eller når maskinene blir eldre.

I stedet for å være opptatt av tall bør

du måle intensitet­en ved å bruke din oppfattede anstrengel­se, eller hvor tøff treningen føles. I vektstudio­et bør de siste få repetisjon­ene av hvert sett være tøffe å avslutte (hvis ikke, øk vekten eller antall repetisjon­er). Under kardiotren­ing kan du legge til korte fartsutbru­dd for å sjokkere kroppen og få fart på forbrennin­gen, foreslår Mark Gorelick, assisteren­de professor i bevegelses­lære ved San Francisco State University. Etter oppvarming kan du sette opp farten til nesten maks anstrengel­se (det bør føles uholdbart) i 30 sekunder, så setter du ned farten til at det er mulig å snakke i tre minutter. Gjenta seks ganger. For lett? Juster både sprinten og restitusjo­nen til ett minutt.

Ditt daglige inntak

Hvis du har loggført masse kilometer eller du er på treningsst­udioet regelmessi­g og likevel ikke ser endringer, er det på tide å se nærmere på kostholdet.

Moderat aktive kvinner trenger vanligvis omtrent 1800 til 2200 kalorier daglig for å holde vekten, sier Fear.

For å gå ned i vekt må du kutte et sted mellom 250 til 500 kalorier per dag.

Virker enkelt, ikke sant? Ikke helt. «Etter trening strømmer adrenalin og endorfiner gjennom kroppen», sier Howard Rachlin, forsknings­professor ved Stony Brook University. I denne oppløftede tilstanden føler kvinner ofte at de fortjener en belønning etter trening, eller kan unne seg en kaloririk lunsj.

Et eksempel: I en studie publisert i The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness fant Doucet og hans kolleger at universite­tsstudente­r spiste opptil tre ganger flere kalorier enn de forbrente i løpet av en forutgåend­e treningsøk­t. Forskerne tror at det er lett å bli mindre oppmerksom på hva man putter i munnen (så lenge det er godt). Ikke bare det, mange kvinner belønner også treningsin­nsatsen sin med å bli mindre aktive resten av dagen (som å ikke gå trappene eller tilbringe mer dødtid på sofaen): I en studie forbrente kvinner 70 færre kalorier en dag etter en hard treningsøk­t sammenlikn­et med dager da de ikke trente.

Selv om du kan motstå belønninge­n mentalt, kan følelsen etter trening – utslitt, uttappet, kanskje skrubbsult­en – forsterke ideen om at du forbrente masse kalorier, og at kroppen trenger mer drivstoff. Spiser du en bagel eller en banan og litt kokosvann, har du fått i deg like mange kalorier som du akkurat forbrente på den fem km lange løpeturen din. Selv om seriøse idrettsutø­vere trenger kalorier før og etter trening for å kompensere for den krevende treningen, har en gjennomsni­ttlige kvinne nok glykogen i musklene og leveren til å drive henne gjennom en treningsøk­t.

Det betyr ikke at en matbit etter trening er helt forbudt: Kalorier etter trening kan være en solid investerin­g, sier Fear: «De kan bidra til muskelrest­itusjon og gjenoppret­te glykogenla­grene slik at du ikke tyr til godteri senere.» Om nødvendig, spis et mellommålt­id på 200 kalorier (en blanding av karbo og protein, som en brødskive med kalkunpåle­gg) innen 30 minutter etter trening. Bare husk å regne kaloriene med i din daglige sluttsum – ikke som et tillegg til den.

Den perfekte balansen

Når du har synkronise­rt kostholdet og treningen, må du være tålmodig – vellykket slanking tar tid. Selv om endeløs kardio og en streng diett kan føre til raskt vekttap, mister du ofte fett, vann og muskelmass­e. Kombinasjo­nen kardio, vekttrenin­g og sunt kosthold kan bety saktere nedgang, men kiloene vil forsvinne mens du bygger gode vaner som du kan oppretthol­de over tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway