Uczniowie sami zbudowali sobie klasę

Angora - - Ważne -

Zielone, obracające się, wodoodporne ściany tworzące czaszę obserwatorium astronomicznego, specjalna wieża do podglądania nieba, dach wyłożony panelami słonecznymi – tak wygląda klasa zaprojektowana i zbudowana przez uczniów ze szko- ły w angielskim mieście Hull. W zasadzie to wolnostojący gabinet, służący wychowankom placówki przede wszystkim jako miejsce do zgłębiania wiedzy o astronomii. Ponieważ korzystają zeń głównie dzieci, szkoła wpadła na pomysł, by to one zdecydowały, jak ma wyglądać. Każdy uczeń stworzył trójwymiarowy model, w którym pokazał swoje pomysły i propozycje. Następnie w pracowni architektonicznej Matt+Fiona modele te złożono w jeden wspólny projekt i przystąpiono do budowy. Prace odbywały się pod czujnym okiem dzieci, z którymi konsultowano każde, nawet najmniejsze rozwiązanie. Wznoszenie konstrukcji trwało siedem dni. Władzom miasta tak spodobała się współpraca z dziećmi, że planują wykorzystać ich pomysły w kolejnych projektach architektonicznych.

Newspapers in Polish

Newspapers from Poland

© PressReader. All rights reserved.