Auto Bild (Romania)

INSIDER

Competiția se află în fața producător­ului de la Ingolstadt. Ofensiva SUV Audi va fi completă după adăugarea modelelor electrice Q4 Sportback și Q6 în gamă.

-

Audi pregătește Q4 și Q6 Sportback. Ce știm despre ele de la sursele din interior�

STEAUA CĂZĂTOARE - Audi s-a confruntat cu tot felul de probleme î n ultimii ani de existență. În primul rând, brandul nu a mai fost la fel de mânat de ideea de tehnologie de top, iar designul modelelor începuse să devină plictisito­r. Apoi s-a abătut criza Dieselgate și noul standard de emisii WLTP. Rezultatul: în loc să le sufle în ceafă concurenți­lor de la Mercedes și BMW, Ingolstadt a rămas acum în urmă. La nivel mondial, Audi a livrat anul trecut 1,81 milioane de vehicule, cu 3,5% mai puține decât în 2017. Prin comparație, Mercedes a comerciali­zat 2,31 milioane de mașini (cu 0,9% în plus), iar BMW a livrat 2,13 milioane de exemplare (1,8% în plus).

Numerele au fost și mai dramatice

la final de an: doar în luna decembrie 2018, Audi a scăzut cu 5,2 la sută în China, în timp ce vânzările din SUA s-au diminuat cu 15,6 la sută, iar cele din Europa au scăzut cu

20,9 la sută.

Ș i ce face noul șef

Audi, Bram Schot? Și-a suflecat mânecile și a pornit ofensiva, deoarece prea multă vreme a rămas Ingolstadt fără tehnologie inovativă și fără un design proaspăt.

Pentru început, discutăm despre tehnologia de propulsie. Audi este singurul brand din Grupul VW care utilizează toate platformel­e electrice. De la MEB (Modular Electric Drive Matrix), care este utilizată și de VW ID.3, la platforma derivată de la Q5, care este folosită de e-tron până la Porsche PPE (Premium Platform Electric), ce va reprezenta baza pentru o duzină de modele noi și interesant­e în anii ce urmează.

Ș i pentru că există atât de multă cerere pentru modelele SUV, speranțele Audi se bazează pe două noi vehicule cu specific off-road, care sunt situate între Q3 și Q5, respectiv între Q5 și Q7.

Pe Q4 e-tron îl cunoaștem deja din martie de la Salonul Auto de la Geneva. Acolo, SUV- ul era prezent sub formă de concept, dar nu se vor schimba atât de multe elemente în parcursul că tre modelul de serie. Ceea ce într-adevăr va suferi modi

Imaginile prezentate sunt realizate pe baza informații­lor confidenți­ale

folosind grafica digitală Audi este singura marcă din Grupul VW care utilizează toate platformel­e pentru vehicule electrice.

ficări va fi grila radiatorul­ui, dimensiuni­le jantelor și amprenta luminoasă a blocurilor optice.

De altfel, clientul va putea schimba modelele grafice afișate de blocurile optice pentru prima dată pe o mașină. Pentru o suprataxă la achiziție, vor fi disponibil­e în jur de 20 de modele grafice diferite ale luminilor de zi și ale stopurilor. Tot aici, lumea auto se schimbă, există și planuri de introducer­e a unor roți inteligent­e, cu care ne-am putea individual­iza mașinile și mai mult. Vor exista tot mai multe lucruri digitale în viitor. Cel puțin, Audi vede un nou model de afaceri în această zonă.

Tehnologia de propulsie a lui Q4 e-tron este, de asemenea, cunoscută - se bazează pe platforma MEB a grupului VW, care va fi folosită și de modelele Ford î n viitorul nu prea î ndepă rtat. Spre deosebire de VW ID.3, Audi va oferi Q4 e-tron numai cu tracțiune integrală. Fiecare punte beneficiaz­ă de un motor electric, iar împreună produc 306 CP. Mai târziu, ne putem aștepta la variante S sau RS cu peste 400 CP. Autonomia va fi cuprinsă între 330 și 550 km, în funcție de cele trei mărimi ale acumulator­ilor - de 45, 58 sau 88 kWh, din care clienții vor putea alege.

De asemenea, spațiul interior disponibil sună promițător. Deoarece Q4 e-tron a fost proiectat din start doar ca o mașină cu propulsie electrică, tehnologia utilizată nu necesită atât de mult loc. Bateriile vor fi adăpostite în podeaua mașinii, iar cele două motoare electrice nu sunt cu mult mai mari decât o conservă cu supă. Lungimea noului SUV electric se va învârti în jurul valorii de 4,6 m. Chiar dacă spațiul interior va permi

te, nu există prea multe ș anse ca Audi să ofere o variantă cu șapte locuri. În mod similar cu Q3-ul convențion­al, Q4 va fi disponibil și sub forma unei versiuni Sportback. Iar Q4 e-tron urmează să se lanseze repede, deja la sfârș itul anului viitor se va afla la dealeri. Și prețurile ar trebui să fie atractive, estimăm că nu va fi mult mai scump decât un Q3 bine echipat cu propulsor diesel.

Desigur, Q6 e-tron nu va fi atât de ieftin. Ar trebui să fie într-adevăr premium, după cum se prezintă platforma dezvoltată în comun cu Porsche, pe care colegii din Stuttgart o vor folosi pentru succesorul lui Macan. De asemenea, din 2021 va utiliza exclusiv un motor electric.

În mod similar cu e-tron GT, unde Audi folosește platforma utilizată de Porsche Taycan, inginerii din Ingolstadt vor să se diferenție­ze de concurență din punct de vedere al designului. Partea frontală verticală îi oferă lui Q6 mai mult prestigiu și, de asemenea, dimensiuni­le sugerează un exemplar mă reț: Q6 se va î ntinde până la aproximati­v 4,9 metri lungime, iar ampatament­ul său va corespunde cu cel al puternicul­ui Q8. După cum era de așteptat, și SUV-ul mare de la Audi va fi oferit exclusiv cu tracțiune integrală, iar motoarele sale ar trebui să producă între 400 și mult peste 600 CP pentru RS Q6 e-tron.

În cazul în care clienții se vor orienta cât mai curând pentru autoturism­e electrice, Audi nu va mai fi o stea că ză toare, ci un star î n plină ascensiune.

Problemele actuale cu care se confruntă Audi ne distrag atenția de la faptul că în Ingolstadt se pregătesc unele dintre cele mai interesant­e mașini electrice. Q4 Sportback și Q6 beneficiaz­ă de un design cool și de o tehnologie convingăto­are.

 ??  ??
 ??  ?? Fă ră risc de confuzie: î n ciuda apartenenț ei vizuale a familiei Q, cele două modele au pă rț i frontale foarte diferite - lucru posibil doar cu ajutorul lui Marc Lichte.
Fă ră risc de confuzie: î n ciuda apartenenț ei vizuale a familiei Q, cele două modele au pă rț i frontale foarte diferite - lucru posibil doar cu ajutorul lui Marc Lichte.
 ??  ??
 ??  ?? Un subiect, două platforme: Q4 Sportback e- tron este bazat pe platforma MEB de la VW, î n timp ce Q6 utilizează o bază concepută de Porsche.
Un subiect, două platforme: Q4 Sportback e- tron este bazat pe platforma MEB de la VW, î n timp ce Q6 utilizează o bază concepută de Porsche.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania