Auto Bild (Romania)

Comparativ clasa medie

În cadrul testului, noua Toyota Camry trebuie să arate unde se află față de Mazda 6 și Opel Insignia.

-

DE VREME CE, PROBABIL, AM RATAT CEVA, Toyota Camry a fost la fel de rară în ultima vreme în Europa precum ninsoarea în Mauritius, dar a reușit să aibă o carieră excelentă î n Statele Unite. Acolo, Toyota reușește să vândă în medie 32.000 de unități pe lună. La un așa succes, ar trebui să-și mănânce rivalii pe pâine și în Europa, nu? Întâmplăto­r, vărul său, Avensis, nu mai este comerciali­zat de anul trecut, din lipsă de cerere. Dacă noul Camry are perspectiv­e pe termen lung în Europa, testul nostru comparativ alături de Mazda 6 și de Opel Insignia ar trebui să clarifice acest lucru. Să înceapă dansul!

Generaț ia cu numă rul opt a lui Camry este oferită î n Europa doar cu o motorizare hibridă. Aproape că nu există spațiu de manevră. Prețul

de bază pornește de la 30.199 de euro, iar pentru încă 4.230 de euro, clienț ii pot opta pentru varianta de echipare Dynamic, care vine cu jante de 18 inchi î n locul celor de 17 inchi, sisteme de asistență suplimenta­re (păstrarea benzii de rulare, asistență la parcare și monitoriza­rea unghiului mort), faruri cu tehnologie LED, sistem de navigaț ie ș i un display tactil mai mare (8 inchi). Dotările opționale care pot fi alese sunt limitate la culoarea caroseriei ș i a interiorul­ui - simplu și elegant! Cu toate acestea, Toyota este sesizabil mai costisitoa­re decât Opel și Mazda. Cele din urmă sunt echipate cu propulsoar­e pe benzină care dezvoltă 165 de cai-putere. De asemenea, Mazda 6 ș i Opel Insignia evită aspectul sedanurilo­r clasice și dispun de linii coupé pentru plafon. Chiar dacă designul acestora este din lumea nouă, spațiul interior disponibil pentru locurile din spate este excelent la genunchi, dar destul de strâmt în zona capului. Pasagerii mai înalți vor avea de suferit în Insignia, dar mai ales în Mazda.

Camry – fără plafonul său cu design de coupé - oferă în mod semnificat­iv mai mult spațiu la cap pentru locurile din rândul doi. De asemenea, portbagaju­l poate acomoda încă o geantă, cel puțin din punct de vedere al volumului, deoarece acumulator­ul (capacitate de 6,5 Ah) a fost amplasat sub banchetă, pentru a economisi spațiul. Din păcate, Toyota nu poate tracta, iar pentru o familie numeroasă, acest lucru poate fi determinan­t. Chiar dacă are volumul mai redus al portbagaju­lui, Insignia, având hayon, poate fi recoman-

Din 1982 și până în prezent, au fost construite 19 milioane de unități Toyota Camry.

>> dată și ca o alternativ­ă pentru un autoturism break.

La volan, Insignia ademenește cu argumente bune: multe posibilită­ți de ajustare a poziției la volan, spațiu amplu și cele mai bune scaune în față. Fotoliile din Camry au mai puțin suport lateral (sunt mulți seniori în rândul clienților din SUA), dar oferă reglaj lombar.

În ceea ce privește finisarea, nu se poate contesta nimic. Doar senzația haptică de suprafață ș i designul planșei de bord au eșuat parțial la Camry. În același timp, materialel­e utilizate la Opel și Mazda dau o impresie mai nobilă.

Când ne urcăm la volan, concluziil­e î ntârzie să apară: unitatea hibridă a Toyotei convinge abia la benzină rie. Da, ră mâne aceeaș i transmisie cu variație continuă, care pare foarte indirect conectată la motor. Dar întregul ansamblu pare mult mai relaxat decât în cazul lui Prius. Propulsoru­l aspirat pe benzină de 2,5 litri rulează mai sofisticat decât motorul de 1,8 litri. În partea superioară, Camry are compartime­ntul motor izolat în mod elaborat. De asemenea, tampoanele utilizate pentru propulsor asigură o pornire lipsită de vibrații. Singurul moment când motorul își face simțită prezența la ralanti este atunci când încarcă acumulator­ul. În rest, senzația de la bord este liniștită, iar consumul este asemănător cu cel al unui propulsor diesel. Pe de altă parte, senzația din Mazda este complet diferită. Propulsoru­l aspirat cu patru cilindri de sub capota acesteia preferă să fie păstrat la un regim mai mare de turație. Pedala de accelerați­e răspunde rapid, dar este nevoie de mult efort pentru a ține pasul cu Toyota. Pe de altă parte, motorul turbo utilizat de Opel oferă mai mult cuplu, dar nu dispune de același rafinament și nici de aceeași putere întâlnită la Toyota. Cu toate acestea, stilul de viață al clienților este diferit.

Cu o suspensie sensibilă (în ciuda jantelor de 20 de inchi), cu frâne deosebit de bune și cu o direcție precisă, Opelul echilibrat s-a aflat în cele din urmă în fața concurenți­lor japonezi. La urma urmei, Camry reprezintă o alegere inspirată, deși este mai scumpă. Dar î n lupta directă cu Insignia, modelul hibrid pierde. Lumea veche este bună și da, ea încă este în viață!

 ??  ??
 ??  ?? Șasiurile utilizate la Mazda 6 și Opel Insignia sunt reglate mai dinamic. La Toyota Camry, cuvântul de ordine este confortul.
Șasiurile utilizate la Mazda 6 și Opel Insignia sunt reglate mai dinamic. La Toyota Camry, cuvântul de ordine este confortul.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania