Auto Bild (Romania)

Audi A4 Avant facelift

Putem să spunem așa după primul contact cu faceliftul seriei Audi A4. La partea tehnică nu s-a intervenit.

-

DACĂ AUDI A4 AR FI un actor de cinema, atunci s-ar prezenta cumva în genul lui Sean Bean: personalit­ate bine evidențiat­ă, aptitudini dramatice considerab­ile, dar o anume simplitate la nivelul charismei – ceea ce ar putea explica de ce nu l-am văzut în prea multe roluri emblematic­e care, altfel, ar fi fost potrivite imaginii sale. Oricum, Audi A4 este vedeta de fond a teatrului celor patru cercuri din Ingolstadt: fiecare cel de-al cincilea Audi vândut în lume este un A4. Anul trecut au fost comerciali­zate 345.000 de exemplare. Pentru a se asigura că evoluț ia carierei lui A4 va continua în manieră

pozitivă,

Audi a operat asupra sa un facelift. În condițiile respective, aproximati­v 30% dintre componente­le mașinii sunt acum noi. S-a acordat o atenție deosebită calității și detaliilor finisării interioare. Pe dinafară, modifică rile aduse designului sunt semnificat­ive. Ce e nou acolo: farurile cu surse LED, masca frontală cromată (mai joasă și mai lată), muchiile evidențiat­e ale caroseriei, bagheta cromată din spate și gurile de evacuare aplatizate. Categoric, nu a fost un facelift ieftin! Toate acestea ne fac să ne așteptăm la un dinamism serios din partea lui A4.

Deși modernizat, designul interior arată familiar. Dacă s-ar fi intervenit și aici la fel de mult ca la exterior, bugetul faceliftul­ui ar fi urcat, probabil, prea mult. Ca urmare, se fac observate un upgrade al sistemului de infotainme­nt, adus astfel la nivelul celor mai avansate realizări disponibil­e la Audi. Prin facilităț ile de tip „Function on Demand“, clientul poate să cumpere și să adauge aplicații disponibil­e prin programul myAudi. Touchscree­n-ul cu di

agonala de 10,1 inchi este nou, iar comutatoru­l rotativ, situat până acum între scaune, a dispărut. Imaginile oferite de monitor sunt extrem de clare, iar poziționar­ea acestuia – dominantă, în contextul planșei de bord – nu lasă loc de comentarii.

La drum, nu s-a observat nimic surprinzăt­or. Chiar așa. Finețea superioară în funcționar­ea suspensiei, direcț iei ș i transmisie­i a atins, în sfrârșit, cele mai înalte așteptări legate de pretențiil­e Audi. În niciun caz nu se poate spune că seria de clasă medie a mărcii își arată, pe undeva, vârsta conceptual­ă inițială. A4 este în plină formă. Vorba aceea că nu poți să înveți un câine bătrân să facă figuri noi nu-și găsește niciun fel de relevanță aici. Faptele sunt verificate și clare: A4 merge și se comportă conform celor mai actuale exigențe.

În mod special, versiunea Avant 35 TDI de 163 CP se potrivește foarte bine cu experiența tipică Audi. Silențioas­ă, rapidă, economică, mașina mai oferă și o latură practică bine studiată pe lângă amprenta premium. Un singur detaliu este oarecum distonant: viteza maximă de 223 km/h este atinsă numai cu pneuri cu caracter sportiv. Cele cu rezistență redusă la înaintare (cazul de față) permit rularea cu maximum 210 km/h.

De dragul optimizări­i emisiilor poluante a fost integrat și sistemul mildhybrid calibrat pe tensiunea de 12 V: implicarea unui starter-generator antrenat prin curea favorizeaz­ă bilanțul energetic al mașinii pe plaja dintre 55 și 160 km/h. A4 poate să înainteze în regim de croazieră „sailing”, cu motorul termic oprit. Astfel se poate face o economie de 0,3 l/100 km. E cineva impresiona­t? Mult mai impresiona­ntă este ambianța de călătorie relaxantă. Parcă exagerat de relaxantă.

Cine preferă să se dezmorțeas­că, se poate orienta către versiunea S4 TDI de 347 CP. În privința sa, notăm că se manifestă acea impulsivit­ate definitori­e pentru diferența dintre un actor foarte bun și un adevărat star.

Un facelift care vine ca o cămașă nouă pentru A4. Calitatea și prestațiil­e sale sunt mai bine puse în valoare prin noul design și prin perfecțion­ări tehnice discrete. Cine vrea mai mult de atât, să încerce varianta S4 TDI. CALIFICATI­V HHHHI

 ??  ?? Design nou pentru mască ș i faruri. Audi A4 Avant ș i- a schimbat expresia. Stopuri LED cu design nou, cu o baghetă cromată între ele.
Design nou pentru mască ș i faruri. Audi A4 Avant ș i- a schimbat expresia. Stopuri LED cu design nou, cu o baghetă cromată între ele.
 ??  ?? Comutatoru­l rotativ a dispă rut. Noul touchscree­n are diagonala de 10,1 inchi.
Comutatoru­l rotativ a dispă rut. Noul touchscree­n are diagonala de 10,1 inchi.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania