Auto Bild (Romania)

MINI Clubman JCW

306 CP! Noul Mini Clubman John Cooper Works aduce a BMW M135i prin motorizare, tracțiune integrală și prețuri piperate. Să vedem ce știe!

-

ÎNCEPEM, CA NICIODATĂ, cu indignarea colectivul­ui provocată la aflarea prețului acestei mașini. Nimic nu este mai eficient în acest sens decât problema banilor. Cu tot cu jante, vopsea metalizată, navigație și dungi pe capotă, acest Mini costă 49.563 de euro! Lumea știe că Mini nu face mașini cu miniprețur­i, dar, parcă, de data aceasta, s-au întrecut cu gluma! Puțin a lipsit ca prima cifră a prețului să fie un 5! Nu, e prea mult pentru un Mini – cam așa s-au exprimat cu toții, dând din cap cu hotărâre. Bun, gata cu perspectiv­ele limitate ale cetățenilo­r tipici din clasa medie. Mașina e trăsnet! Motivul pentru această observaț ie: platforma tehnică UKL2 aflată sub caroseria lui Clubman provine de la actuala generație BMW Seria 1. Cât despre motorul turbo al va

riantei Clubman John Cooper Works, pe acesta îl regăsim și la BMW M135i – cel mai agresiv model compact al mărcii bavareze.

Vă vine să credeți că s-a putut întâmpla așa ceva? A fost creat un break Mini care, la drept vorbind, nu este cu nimic mai prejos pe partea dinamică în comparație cu cel mai sportiv model hatchback compact de la BMW?

Hai să nu mai privim peste garduri. Noul Clubman JCW are o putere mai mare cu 75 CP față de modelul predecesor – vorbim despre 306 CP în loc de 231. Sprintul său de la 0 la 100 km/h durează 4,9 s, cu 1,4 s mai puțin. Cutia de viteze automată Steptronic cu 8 trepte (dotare standard) execută schimbăril­e fulgerător și perfect legat, iar retrogradă­rile sunt însoțite de rateuri ca o bombăneală supărată, pe ideea: „ Care- i treaba de nu mai mergi în gaz? Te trece ceva pe la evacuare?”.

Nu-i exclus ca metabolism­ul să-ți fie afectat în maniere neprevăzut­e dacă îți imaginezi că poți să-l conduci tare pe Clubman JCW și întreci măsura. Mașina are un plafon de performanț­e foarte ridicat, așa că trebuie studiată cu atenție și apreciată, nu este o compactă sportivă de care tragi cât poți și iese cât de cât. Tracțiunea integrală îți pune la dispoziție resurse neașteptat de generoase de motricitat­e, iar la puntea din față a fost integrat un diferenția­l autoblocan­t mecanic. Pe lângă un comportame­nt cu spontaneit­ate și acuratețe de kart,

motricitat­ea în viraje este de o eficiență pe care unii nu au crezut-o posibilă. Foarte avansată este și funcția de redistribu­ire a cuplului motor atunci când se fac simțite limitele aderenței. Oferind senzația unei stabilităț­i infailibil­e, mașina lasă în urmă cu dezinvoltu­ră situații în care te imaginai deja făcând corecții din volan și modulând gazul. Asta este și nu este neapărat bine: nu toată lumea își va da seama ce s-a întâmplat exact,

Mini Clubman John Cooper Works

Motor L4, turbo, transversa­l în față • Cilindree 1998 cmc • Putere max. 306 CP/5000 rpm • Cuplu max. 450 Nm/1750 rpm Transmisie Tracțiune integrală/Cutie automată, 8 trepte • L/l/h 4266/1800/1441 mm Masă proprie 1625 kg • Portbagaj 360– 1025 l • 0–100 km/h 4,9 s • Viteză max.

250 km/h• Consum 7,1 l/100 km • Emisii CO2 161 g/km • Preț de la 43.852 de euro iar data viitoare unii vor fi tentați de viteze și mai mari.

Ce-i drept, Mini face mașini care se comportă țeapăn în viraje, însă ele trebuie să-ți placă ținând cont că se comportă așa tot timpul. La rularea pe denivelări nu va fi amuzant. Există opțiunea unei suspensii adaptive (la cât costă mașina, prețul ei e neesențial), dar nici aceasta nu-l transformă pe John Cooper într-un vehicul pe bune confortabi­l.

Ultima întrebare:

Mini Clubman de 306 CP sau BMW Seria 1 de 306 CP? Numai un test comparativ poate da răspunsul. În ceea ce ne privește, privindu-l pe Mini drept în ochișorii lui cu surse LED matrix, ni s-a înmuiat sufletul. Multe alte detalii de stil originale contribuie la efectul respectiv. Pentru ultima oară, revenim la preț: Clubman JCW este ceva mai ieftin decât M135i. Oare este asta suficient pentru a-i pune pe gânduri pe fanii ficăreia dintre cele două mărci?

 ??  ??
 ??  ?? Conducere? Mai bine zis, pilotaj de kart. Unul de 306 CP dotat cu tracț iune integrală! uCum stai în spate? Colegul May (înălțime de 1,80 m) se declară satisfăcut, dar tot în față i-a plăcut mai mult.
Conducere? Mai bine zis, pilotaj de kart. Unul de 306 CP dotat cu tracț iune integrală! uCum stai în spate? Colegul May (înălțime de 1,80 m) se declară satisfăcut, dar tot în față i-a plăcut mai mult.
 ??  ??
 ??  ?? Portbagaj? Volumul nu e chiar mini! Avem de la 360 la 1250 de litri. Seria 1 are de la 380 la 1200 de litri. Motor? Turbo, pentru a scoate 306 CP ș i 450 Nm din cilindreea de 2,0 l.
Portbagaj? Volumul nu e chiar mini! Avem de la 360 la 1250 de litri. Seria 1 are de la 380 la 1200 de litri. Motor? Turbo, pentru a scoate 306 CP ș i 450 Nm din cilindreea de 2,0 l.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania