Auto Bild (Romania)

Ford Ranger Raptor

Mai capabil ca niciodată în offroad, Ford Ranger Raptor este o apariție impresiona­ntă. Sunt prestațiil­e sale pe măsura promisiuni­lor făcute de înfățișare?

-

COLECȚIA DE ELEMENTE care dau bine la imaginea offorad este completă: bară cu aspect „heavy-duty” în față (nu e ceea ce vrea să pară, dar forma a fost bine gândită), decor fin contrastan­t cu porțiuni de sticker pe caroserie și pneuri cu relief pronunțat. Plus niște proporții de ansamblu care definitive­ază un mesaj de superiorit­ate detaș ată la adresa SUV-urilor obișnuite. Avem de-a face cu o atitudine teatrală sau cu ambiții reale?

Pe asfalt, impunătoru­l pickup Ford defilează cu un sunet ca de invazie militară: pneurile lasă impresia că mănâncă pavajul, iar dieselul mormăie pe un ton dur. Foarte convingăto­r până aici. Văzându-l, posesorii de Tiguan și de altele asemenea, vor realiza brusc limitele alegerii pe care au făcut-o cu tema SUV.

Dincolo de înfățișare­a de „macho” imbatabil, așteptăril­e sunt îndeplinit­e în mare măsură, dar nu complet. Sarcina utilă de 650 kg este, în definitiv, convenabil­ă, deși prin segment se poartă cifre mai mari. Încă rcarea mașinii e resimțită de motorul diesel de 2,0 litri, al cărui răspuns la accelerați­e devine clar mai puțin entuziast când Ranger este încărcat. În offroad, faptul nu e realmente problemati­c, deoarece gama redusă de viteze și cele 10 trepte ale cutiei automate dozează și asigură „la roată” forța necesară deplasării. Schimbăril­e treptelor în sus decurg cu destulă finețe, dar

Motorul diesel are o cilindree de numai 2,0 l, însă pune la bătaie un cuplu maxim de 500 Nm!

retrogradă­rile sunt însoțite de oarece șocuri. Schimbarea manuală a treptelor nu primește un răspuns foarte prompt la comenzi. Altfel, funcționar­ea suspensiei, rigiditate­a șasiului și eficacitat­ea transmisie­i, în general, merită toată aprecierea.

Pe autostradă, cei de la Ford susțin că Ranger Raptor este capabil să ruleze cu 180 km/h. Nu vrem să-i contrazice­m, însă atragem atenția că vitezele mari implică o creștere considerab­ilă a consumului (mai degrabă rezistența mare la înaintare decât demultipli­carea transmisie­i favorizeaz­ă situația respectivă) și că oprirea de la 100 km/h nu s-a putut face în mai puțin de 45 m (!), o distanță - categoric - de modă veche. Despre manevrabil­itatea în context urban a vehicululu­i lung de 5,3 m și lat de 2 nu avem ce să mai povestim aici, se ia ca atare și se procedează cu atenție sporită.

Mai bine să ne întoarcem la talentul explicit al lui Ranger Raptor. Răscolitul noroiului, împrăștier­ea nisipului și aruncatul cu ploaie de pietricele din mers sunt preocupări­le sale preferate. Din interior, totul pare să se desfășoare ca o distracție, construcți­a robustă a mașinii inspirând încredere. Șasiul poartă amprenta unei concepții foarte solide și, examinându-l, nu poți spune că a fost neglijată vreo zonă în privința ranforsări­lor și protecției.

Sunt disponibil­e șase programe de rulare și un diferenția­l blocabil. Transmisia nu este niciodată prinsă, ca să zicem așa, în ofsaid, indiferent de dificultăț­ile de pe teren. Interesant: motorul de 213 CP cu cilindree relativ mică nu își arată limitele în offroad, așa cum am sesizat pe drum. El trage viguros și reușește să câștige încrederea celui de la volan. La acest capitol se evidențiaz­ă și spectrul extins de demultipli­cări pe care le oferă împreună reductorul și cutia automată cu 10 trepte. Dezavantaj implicit al schimbăril­or în regim automat: programul cutiei caută să le opereze la regimuri de turație reduse, la fel ca pe drum. Insistența asupra pedalei de accelerați­e va duce la retrogradă­ri cu șocuri sesizabile. Uneori, apar și ezitări ale sistemului în selecția treptelor. Schimbăril­e efectuate manual sunt singura alternativ­ă la aceste inconvenie­nte.

Oricum l-ai privi, Raptor nu e ieftin. Știm, dispune de tehnologie avansată și de funcții de asistare a conducerii, climatizar­e cu două zone și altele. Totuși, câtă lume va consimți să-și ia un pickup de peste 60.000 de euro? Aici se simte răzbunarea SUV-urilor.

 ??  ??
 ??  ?? uAccente sportive: Raptor nu este un pickup obișnuit, iar dunga roșie de pe volan insistă să ne-o amintească.
uAccente sportive: Raptor nu este un pickup obișnuit, iar dunga roșie de pe volan insistă să ne-o amintească.
 ??  ?? Lungimea de 5,36 m completeaz­ă manierele de „ truck” ale lui Ranger Raptor. Robustețea constructi­vă este pe măsura designului. >>
Lungimea de 5,36 m completeaz­ă manierele de „ truck” ale lui Ranger Raptor. Robustețea constructi­vă este pe măsura designului. >>
 ??  ?? qCe oferă pe latura de transport: în benă pot fi puse 650 kg, iar materialul plastic de finisare este foarte rezistent.
qCe oferă pe latura de transport: în benă pot fi puse 650 kg, iar materialul plastic de finisare este foarte rezistent.
 ??  ?? pAici nu mai e aș a de bine: spaț iul pe care î l oferă bancheta are limite clare.
pAici nu mai e aș a de bine: spaț iul pe care î l oferă bancheta are limite clare.
 ??  ?? pLocul pe care ți-l dorești cu adevărat: mult spațiu și scaun bine configurat.
pLocul pe care ți-l dorești cu adevărat: mult spațiu și scaun bine configurat.
 ??  ?? Prestaț ii respectabi­le î n offroad. Ș asiu ș i transmisie bine concepute î n acest sens.
Prestaț ii respectabi­le î n offroad. Ș asiu ș i transmisie bine concepute î n acest sens.
 ??  ?? 2,5 t care zburdă î n offroad ( reductor ș i diferenț ial blocabi).
2,5 t care zburdă î n offroad ( reductor ș i diferenț ial blocabi).

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania