Auto Bild (Romania)

Omul care aduce Lada

-

ARATĂ CAM CA UN Obelix cu cravată. Iar această comparație merge până la esență, nu se limitează la aparențe. Prezența sa poartă o aură densă de liniște și de încredere, de natură să-i molipseasc­ă și pe cei din jur. Dieter Trzaska e un fel de Obelix al domeniului auto, făcând rezistență asemenea bravilor gali din poveste în sătucul său, Buxtehude. Și are obiceiul să bombăne. Jur-împrejurul său stau sute de mașini noi, încă purtând materialel­e adezive de protecție, venite dinspre Rusia. Legendarel­e vehicule 4x4 rusești sunt distribuit­e sub denumirile de Lada Niva sau Taiga. Întreaga piață germană este ocupată de alte mărci auto, însă Trzaska nu cedează: anul trecut, și el a reușit să vândă aproximati­v 2.500 de automobile.

Întrebat de câtă vreme comerciali­zează Lada în Germania, Trzaska stă să se gândească: „ Eu zic că de 35 de ani, dar colegii mei spun că de 40.” S- ar putea să fie chiar mai mulț i. Bătrânul este încrezător în potențialu­l mașinilor rusești, al mărcii Lada în mod special. Consideră că marca aceasta ar putea avea un viitor în Germania, mai ales că Renault a devenit acționar de primă importanță în cadrul grupului. Într-un fel, Trzaska se simte dezorienta­t acum tocmai de implicarea pe scară extinsă a grupului Renault. „ Mai de mult, comunicare­a decurgea foarte simplu, direct cu fabrica din Togliatti. Mai nou, grupul are o clădire de birouri la Moscova și lucrurile s-au complicat.”

Două treimi din maș inile Lada vândute în Germania sunt vehicule de teren, cele din seria Niva, care a debutat cu 40 de ani în urmă. Cât despre automobile­le familiale, deocamdată este oferită numai Lada Vesta.

„Lada merită cel puțin o șansă, mai ales acum, când mașinile pe care le oferă au devenit competitiv­e tehnic și au început să arate bine.“Dieter Trzaska, Lada Germania

„Vom demara o campanie de marketing ca să o promovăm”, declară Trzaska. „ Mașina arată bine și are conformita­te cu toate standardel­e europene. Ar merita mai multă apreciere din partea clienților decât găsește în prezent.”

La un moment dat, Trzaska a fost anunțat din Rusia că nu se vor mai reînnoi contractel­e de furnizare și că Lada intențione­ază să se retragă din Europa de Vest, pentru că vehiculele producător­ului rus nu pot ține pasul cu evoluția normelor antipoluar­e din zonă. Care este realitatea, dincolo de motivațiil­e formulate diplomatic? Directorul executiv al mărcii Lada este un francez ș i acesta susț ine teoria conform căreia grupul trebuie să aibă

câte o marcă ieftină pe fiecare piață din lume. În Europa de Vest, respectiva marcă este Dacia. „ Numai că Lada Vesta se prezintă mai bine decât Dacia”, este de părere Trzaska.

Dieter Trzaska s-a născut la Essen și nu ține prea mult la manierele protocolar­e. Cravata lui are nodul

larg și jeanșii trec pe sub o burtă dimensiona­tă fără rețineri. Trzaska a absolvit studii economice legate de domeniul auto și a lucrat încă de la început pe profil comercial. După căderea Zidului Berlinului, el s-a implicat pentru a ajuta branșa Lada din Germania de Vest să preia rețeaua mărcii rusești din Germania de Est. După uniunea monetară est-vest, care s-a finalizat în iulie 1990, Lada și-a văzut numărul clienților urcând brusc cu 380.000. „ După ce lucrurile s-au mai reașezat, vindeam câte 50.000 de mașini pe an”, povestește el.

Managerii ruși prinseseră curaj. Ca urmare a fost construită în Germania o clădire de birouri ș i un mare depozit de piese. Criza a venit în 1994, când branșa germană a acumulat o datorie de 130.000 DM către furnizorul rus. În consecință, acesta a sistat livrările și problemele s-au agravat. Lada Germany a dat faliment oficial în 1999.

Trzaska, dacă tot a rezistat până acum, nu are de gând să renunțe. El a redeschis biroul german Lada împreună cu o mână de angajați. În prezent, numărul acestora a ajuns la 30, iar adresa oficială este Erlengrund, 7-11. Atelierul service a fost ridicat pe spațiul unui târg alimentar, iar ușa unei foste locuințe familiale, în care au fost instalate birourile, se află în imediata apropiere.

Actualment­e, dacă ai o Lada, beneficiez­i de un fel de statut exclusivis­t. Anul trecut, mașinile rusești s-au vândut în număr ceva mai mare decât SsangYong și semnificat­iv mai mare față de Tesla. Prețul unei Lada 4x4 complet dotate este echivalent cu al unei maș ini occidental­e din clasa mică. Însă lucrurile nu merg prea bine pentru moment și unii sunt de părere că urmează sfârșitul. Ce spune Trzaska? El crede că scăderea cifrelor de vânzări este temporară. „Contez pe noutățile cu care va veni marca în următorii 2-3 ani”, menționeaz­ă el. Acum au destule motorizări conforme cu exigențele europene pe care să le poată folosi la mașinile lor, cel puțin pentru export.

Cazul lui Trzaska mai prezintă o latură aparte. Compania sa are un statut dublu, atât de importator, cât și de activitate industrial­ă legată de domeniul auto – în principiu, aceasta se referă la service, însă condițiile includ și vânzarea în plafon limitat a unor automobile proprii (chiar dacă acestea sunt fabricate tot de Lada). Pe de-o parte, compania distribuie vehiculele furnizate de Lada – ca producător rus cu sediul la Togliatti, iar pe de alta, din ofertă fac parte și automobile­le de teren Lada ale căror specificaț­ii sunt girate de firma germană și care au o structură diferită a numărului de identifica­re. Un astfel de statut dublu i-ar permite continuare­a funcționăr­ii și cu cifre de vânză ri minime, de sub 1.000 de exemplare pe an. Și ambițiosul Obelix din Buxtenhude nu are de gând să cedeze.

Mai există un plan B. „Vom începe să aducem mașini electrice din China, ca să fim și noi în pas cu timpul”, spune Trzaska. Uneori, a fost întrebat de ce mai face toate astea la vârsta lui. „Altceva ce să fac?”, îi întreabă pe interlocut­ori, la rândul său, privindu-i direct și prietenos. „ Îmi place Lada și înțeleg mentalitat­ea rusească. În plus, sunt văduv. V-am spus că am reușit să-i vând groparului de la cimitir o Lada Niva?”

„Sper ca scepticism­ul privind Lada să fie ceva temporar.“Dieter Trzaska, Lada Germania

 ??  ?? Dieter Trzaska, î n incinta reprezenta­nț ei comerciale din sudul Saxoniei, situată la Buxtehude. Aici se află ș i sediul companiei Lada Germania. Anul trecut, firma a vândut aproximati­v 2.500 de automobile ruseș ti.
Dieter Trzaska, î n incinta reprezenta­nț ei comerciale din sudul Saxoniei, situată la Buxtehude. Aici se află ș i sediul companiei Lada Germania. Anul trecut, firma a vândut aproximati­v 2.500 de automobile ruseș ti.
 ??  ?? 200 x 4x4: Trzaska îș i distribuie stocul de maș ini noi î n mai multe zone de parcare.
200 x 4x4: Trzaska îș i distribuie stocul de maș ini noi î n mai multe zone de parcare.
 ??  ??
 ??  ?? Sergej Will umblă pe la faruri, Robert Pienkny instalează o antenă de radio.
Sergej Will umblă pe la faruri, Robert Pienkny instalează o antenă de radio.
 ??  ??
 ??  ?? De aproximati­v două ore au nevoie Peter Kanke și colegii săi pentru a pregăti de vânzare o Lada 4x4.
De aproximati­v două ore au nevoie Peter Kanke și colegii săi pentru a pregăti de vânzare o Lada 4x4.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania