Auto Bild (Romania)

Fascinație

Noua Toyota Supra utilizează platforma lui BMW Z4. Lucru bun pentru performanț­ă, dar rău pentru identitate­a mărcii?

- Text și foto AUTO BILD

După un GT86 talentat, dar slab alimentat, avem, în sfârșit, o adevărată mașină sport.

SĂ ÎNCEPEM cu o curiozitat­e despre protagonis­tul nostru. În mod oficial, se numește Toyota GR Supra. Probabil vă întrebați, de la ce vine GR? Este acronimul lui „Gazoo Racing” și face referire la departamen­tul de motorsport Toyota. Și asta spune destule despre noua generație Supra - este o adevărată mașină de curse pentru șosea.

Cel puțin, se potrivește cu istoria. Deoarece generaț ia anterioară de Toyota Supra a debutat în 1993 și s-a bucurat de succes la nivel mondial mulțumită propulsoru­lui twin-turbo cu șase cilindri în linie și cu un potențial aparent neliminat pentru tuning (proprietar­ii puteau obține relativ ușor peste 600 CP din propulsoru­l standard cu 330 CP). La momentul respectiv, designul (capota lungă, șoldurile late, posterioru­l memorabil și spoilerul gigantic din pachetul aerodinami­c opțional) făcea din Supra un adversar de temut chiar și pentru Ferrari 348 sau pentru contempora­nul Porsche 993.

Cu toate acestea, frenezia fanilor pentru Supra a început abia după ce modelul nipon a avut un rol major în filmul „The Fast and the Furious” în 2001, fiind mașina condusă de Paul Walker - la cinci ani după ce Toyota a încetat s-o mai exporte în Europa din pricina lipsei cererii. De atunci, Toyota a ocupat segmentul de mașini sport cu doar un singur model. Ne referim la talentatul GT86, dar care, din păcate, nu a beneficiat de o versiune mai puternică. Cu toate acestea, a lăsat drumul liber pentru o mașină sport cu adevărat reușită: noua Toyota Supra, care convinge prin performanț­ele sale dinamice.

Datele tehnice ale noii generații se aliniază bine cu cele ale modelului anterior: propulsor turbo de trei litri cu șase cilindri în linie. Motorul este dispus sub o capotă lungă, iar tracțiunea este transmisă exclusiv punții spate. Scaunele din spate au fost eliminate, și astfel noul model este mai scurt cu 13 cm decât predecesor­ul.

Într-adevăr, GR Supra dispune de un design spectaculo­s: faruri mari, curbe ample, plafon iconic DoubleBubb­le și spoiler de tip „coadă de rață”. Văzută din spate, japoneza pare să fie un remake al lui BMW Z4 Coupé (E86).

Ceea ce ne aduce în nucleul discuției: GR Supra este, în principiu, un Z4 Coupé. Deocamdată, BMW își construieș­te mașina sport doar sub formă de roadster, iar platforma a fost împrumutat­ă și de japonezi, care oferă o alternativ­ă coupé independen­tă.

Specificaț­iile tehnice ale celor două mașini arată că, pe lângă propulsor și transmisia automată cu opt trepte de la ZF, ampatament­ul, dimensiune­a discurilor de frână, volumul rezervorul­ui și, nu în ultimul rând, anvelopele Michelin Super Sport echipate corespund specificaț­iei BMW pentru Z4 M40i.

Și de ce nu ne-am bucura de o astfel de creație? Până la urmă, propulsoru­l dezvoltat de BMW este o forță a naturii. Turbina twin-scroll ajută motorul să urce în turații, chiar și de la ralanti fără a exista fenomenul de turbo lag. Cuplul maxim de 500 Nm asigură un sentiment de putere serioasă, iar motorul nu dă semne de oboseală până la limitarea de 7000 rpm. Elasticita­tea uimitoare a motorului este

deosebit de clară atunci când utilizați modul manual al cutiei de viteze și rulați cu o viteză de 80 km/h în treapta a opta de viteză și apăsați pedala de accelerați­e. În ciuda raportului extrem de lung( în terorie, angrenaj u lest e capabil dea atinge viteza de 444 km/h la turația maximă a motorului), motorul accelereaz­ă voios fiind ajutat de masa redusă (doar 1,5 tone).

Haideți să mergem totuși în direcția corectă: cum se simte Supra pe circuit? Pe scurt: excelent! Dacă șoferul utilizează sistemul de launch control, japoneza ajunge de la 0 la 100 km/h în doar 4,5 secunde. Alte 12,5 secunde sunt necesare pentru a ajunge la 200 km/h, în timp ce acul vitezometr­ului se oprește în dreptul valorii de 250 km/h.

Pe circuitul EuroSpeedw­ay Lausitz, Supra oferă o performanț­ă convingăto­are chiar și în viraje, unde japonezii au acordat o atenție deosebită perfecțion­ării acesteia. Direcția este deosebit de precisă, în timp ce mașina tinde să supravirez­e atunci când este împinsă la limită. Tracțiunea este bună la ieșirea din viraj, mulțumită diferenția­lului cu alunecare limitată.

Cel mai enervant lucru de la această mașină: accesul. Din pricina faptului că ușile sunt amplasate atât de jos și au o formă deosebită, șoferul și pasagerul trebuie să se contorsion­eze serios pentru a putea accesa habitaclul. Odată ajunși în mașină, putem observa că vizibilita­tea este bună și că există o cantitate decentă de spațiu pentru două persoane. În schimb, senzația de spațiu tinde mai mult spre confortabi­l decât spre luxos.

Am văzut, am condus, ne-a plăcut! Acum, să mergem la casa de marcat. Pentru Supra va trebui să plătim cel puțin 62.900 de euro în Germania, cu doar 850 de euro mai puțin decât versiunea de top (M 40 i) a fratelui său BMW Z4, care poate fi chiar mai distractiv, mulțumită plafonul u i text i l escamotabi­l. Grrrrrrrrr!

 ??  ?? E frumoasă? Sau ciudată? Frumuseț ea este î n ochii privitorul­ui... Nouă ne place!
E frumoasă? Sau ciudată? Frumuseț ea este î n ochii privitorul­ui... Nouă ne place!
 ??  ??
 ??  ?? Uzina cu șase cilindri prezintă cele mai bune maniere sub capacul de plastic cu logo Toyota. Aici se vede cel mai bine prietenia germano- japoneză. Habitaclul dispune de multe elemente BMW. tFoarte aproape de original: chiar și anvelopele îndeplines­c specificaț­iile lui BMW Z4 Roadster. tMinciuni bune: La 6640 rpm am măsurat o putere de 344 CP, cu patru cai-putere mai mult decât ni s-a promis. qCoadă scurtă: din punct de vedere vizual, Supra l-ar putea moșteni cu ușurință pe Z4 coupé.
Uzina cu șase cilindri prezintă cele mai bune maniere sub capacul de plastic cu logo Toyota. Aici se vede cel mai bine prietenia germano- japoneză. Habitaclul dispune de multe elemente BMW. tFoarte aproape de original: chiar și anvelopele îndeplines­c specificaț­iile lui BMW Z4 Roadster. tMinciuni bune: La 6640 rpm am măsurat o putere de 344 CP, cu patru cai-putere mai mult decât ni s-a promis. qCoadă scurtă: din punct de vedere vizual, Supra l-ar putea moșteni cu ușurință pe Z4 coupé.
 ??  ?? uDrift king: Supra este cultivată în materia preferată a japonezilo­r. Este o mașină sport cu mult spirit.
uDrift king: Supra este cultivată în materia preferată a japonezilo­r. Este o mașină sport cu mult spirit.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania