Auto Bild (Romania)

CU3 MERGEM

Am testat faceliftul lui Opel Astra cu trei cilindri. Așa cum sunt toate Astrele noi. E de bine, e de rău? AUTO BILD are răspunsul.

-

ACESTA VA FI ULTIMUL ASTRA GERMAN. Este evident pentru toată lumea, da? Iar, în ciuda aparențelo­r, motoarele noi nu sunt de la PSA. Da, sunt tot Opel, dezvoltate de la zero de nemți. Și transmisii­le la fel. Am condus 1.4 benzină cu CVT, 1.5 diesel cu prima automată cu nouă trepte din clasă și 1.2 benzină turbo cu manuală cu șase trepte. Ultima ne-a atras cel mai tare. Toate de mai sus sunt dezvoltate de Opel de la zero, iar dintre ele ne-a surprins cel mai plăcut motorul de 1.2 litri. Da, sună ca unul cu trei cilindri în linie. Încă nu are nimeni rețeta să ascundă asta. Dar face casă bună cu transmisia manuală cu șase trepte și oferă o pereche interesant­ă. Este cel mai în formă între 3.000 și 6.000 de rotații pe minut. Acolo se întâmplă partea surprinzăt­oare. În treapta a patra am mers pe un segment de autostradă fără limită de la 100 la 180 km/h. Și a fost atât de natural și de liniar, încât era neverosimi­l pentru 1.2 litri și trei cilindri în linie. Se mișcă bine și pe drumuri cu limite de viteză normale, iar consumul rămâne rezonabil chiar și în urma unui abuz precum am descris mai sus. A fost schimbată și direcția, însă modificări­le sunt subtile, dar se simt. E ceva mai plăcută, dar nu era rea nici cea veche, ci doar prea dornică să vireze la cea mai mică mișcare. Suspensia a fost și ea schimbată, dar aici modificări­le sunt mai subtile. Poate prea subtile, dar nu a fost o schimbare negativă, pentru că Astra stă pe drum la fel de bine ca înainte. De mai mult spațiu la bord nu aveau cum să facă rost, dar știm deja că încap trei bărbați adulți în spate. Și nu în cea mai bună formă fizică și nici scunzi. Deci e bine și aici. Avem și o modernizar­e la nivel de tehnologie. Era ceva normal și de așteptat. Important e că merge cum trebuie sistemul și suportă Android Auto și Apple CarPlay încă de dinainte de facelift. Scaunele certificat­e AGR chiar fac ce spun.

Stai bine pe ele și te susțin corect. De parcă ai fi în clasa medie, nu altceva! Va trebui doar să te obișnuieșt­i cu sunetul de motor cu trei cilindri în linie. Aici, nu prea ai ce să îi faci. Îl suporți sau îți cauți altceva, în altă parte. Dar normele de noxe nu iartă pe nimeni. Ai ocazia să le îmbrățișez­i din timp cu ceva ce respectă deja Euro6d și scoate noxe puține. Sau poți să fugi la un dealer Opel și să iei o Astra 1.6 CDTI de dinainte de facelift, la un preț bun. Suntem curioși pe ce modele va mai pune Opel aceste motoare și transmisii. Unele produse din oferta lor au trecut deja la tehnologie de la PSA, dar Astra a rămas germană. Ar fi păcat să nu le mai folosească și sub alte capote, mai ales că acest 1.2 turbo are potențial. Este făcut integral din aluminiu, are distribuți­e variabilă și răspunde plăcut la accelerați­e. Și consumul este rezonabil, iar emisiile sunt în graficele așteptate. Avem, deci, un Opel corect și regulament­ar, care încă inspiră și expiră aer german, cu tot ce înseamnă asta. Nu ne poate garanta nimeni că va fi la fel și următoarea Astra, dar generația K a făcut un mare salt față de predecesor, iar faceliftul nu a fă cut decât să îmbunătățe­ască punctele forte și să taie din slăbiciuni. Și câte un piston de la fiecare motor din ofertă. Timpul ne va arăta dacă asta a fost o decizie bună sau nu pentru al doilea cel mai bine vândut automobil din oferta Opel, după Corsa. Da, cea care tocmai a devenit franțuzoai­că. Opel e din nou pe profit, deci va fi bine și în viitor.

Este greu să fii pasionat de automobile de mic și să ajungă să îți placă un motor cu trei cilindri în linie pe o compactă. Unde sunt motoarele V6? Ei, lumea progreseaz­ă și lucrurile se schimbă. Le accepți sau nu, asta e realitatea.

 ??  ?? Postul de conducere nu s- a schimbat dramatic, dar rămâne corect. Luaț i scaunele AGR dacă vi le permiteț i. Ș i volanul î ncă lzit. Instrument­e ca la Insignia: Arată clasic, dar au fost modernizat­e î ntr- un mod adecvat. Complet digitale? La noua generaț ie Astra, clar.
Postul de conducere nu s- a schimbat dramatic, dar rămâne corect. Luaț i scaunele AGR dacă vi le permiteț i. Ș i volanul î ncă lzit. Instrument­e ca la Insignia: Arată clasic, dar au fost modernizat­e î ntr- un mod adecvat. Complet digitale? La noua generaț ie Astra, clar.
 ??  ?? Aș a arată unitatea multimedia actualizat­ă a lui Astra. Î n versiunea de top. Nimic de reproș at.
Aș a arată unitatea multimedia actualizat­ă a lui Astra. Î n versiunea de top. Nimic de reproș at.
 ??  ?? Șorțul barei spate a fost modificat subtil și acum mașina este mai eficientă. Serios.
Șorțul barei spate a fost modificat subtil și acum mașina este mai eficientă. Serios.
 ??  ??
 ??  ?? pNoile motoare cu trei cilindri de la Opel. Sunt dezvoltate in-house, la fel ca transmisii­le lor. Era prea târziu să facă trecerea la tehnologie de la PSA.
pNoile motoare cu trei cilindri de la Opel. Sunt dezvoltate in-house, la fel ca transmisii­le lor. Era prea târziu să facă trecerea la tehnologie de la PSA.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania