Auto Bild (Romania)

Alegerea nerațional­ă

Tehnic vorbind, VW Scirocco are multe în comun cu Golf (inclusiv defectele) și e mai nepractic. Urmează distracție pe bune. La preț amical.

-

INCREDIBIL, DAR ADEVĂRAT: discurile de frână din spate ale lui VW Scirocco pot fi găsite pe internet chiar ș i la preț ul de 10,22 euro! Aceasta este una dintre consecințe­le pozitive ale strategiei platformel­or tehnice comune promovate de VW. Sub caroseria originalul­ui coupé Scirocco se găsește patrimoniu­l tehnic al compactelo­r familiale din seria VW Golf, ceea ce înseamnă că piesele de schimb sunt ieftine. Punți, elemente de suspensie, motoare și cutii de viteze – toate acestea provin din colecția de componente ale „fratelui” Golf. Numai că, la pachet cu foloasele, vin și neajunsuri­le respective­lor piese și subansambl­e. Cel mai neplăcut: lanțurile de distribuți­e zgomotoase (dacă

n-ar fi și, în felul lor, periculoas­e...). Intrăm imediat în detalii. Însă, indiscutab­il, Scirocco aduce și satisfacți­e. Designul său este promițător în sensul respectiv și nu degeaba.

Valorile solide ale lui Scirocco se fac imediat observate. Interiorul oferă patru locuri realist dimensiona­te și chiar un portbagaj al cărui volum util corespunde criteriilo­r unei utilizări familiale curente: 300 l. Oferta de motorizări include versiuni realmente puternice (cel mai performant motor cu benzină dispune de 280 CP, iar cel mai viguros diesel are 184 CP). Agilitatea comportame­ntului în viraje este favorizată de o suspensie care, în cazul lui Golf, a fost adesea considerat­ă prea fermă. Și aici, când va fi nevoie de piese, prețul lor nu va speria pe nimeni.

Exemplul nostru vizează o mașină din 2009, care este propusă la prețul de 7.890 de euro. Rulajul de 120.000 km nu are nimic exagerat, cutia de viteze este manuală, iar propulsoru­l de 1,4 litri alimentat cu benzină dezvoltă 122 CP. Că utând, veț i gă si destule mașini comparabil­e. Ce nu trebuie trecut cu vederea aici: problema lanțurilor de distribuți­e, care tind să se

alungească ș i, la un moment dat, eventual să se rupă. O astfel de pagubă te va costa scump. Ce-i de făcut? Lesne de intuit care sunt cele trei situații de confruntat: se verifică istoria de service, se întreabă când a fost efectuată cea mai recentă intervenți­e la distribuți­e sau, după achizițion­area mașinii, se schimbă lanțul cât de curând – așa, vei putea să dormi liniștit.

Și pe la caroserie s-ar putea auzi zgomote. Ușile care scrâșnesc sunt ceva cunoscut la acest coupé. S-au mai văzut arcuri rupte la puntea din spate. În multe cazuri, se întâmplă cu ultima spiră de jos, ceea ce îngreuneaz­ă observarea. Arcurile suspensiei sunt piese ieftine.

 ??  ?? pAcest Scirocco 1.4 din 2009 se prezintă bine: merge perfect și starea sa tehnică nu are puncte critice. Pe scurt: luați-l!
pAcest Scirocco 1.4 din 2009 se prezintă bine: merge perfect și starea sa tehnică nu are puncte critice. Pe scurt: luați-l!
 ??  ?? tPortbagaj destul de încăpător și banchetă fracționab­ilă. Nu-i rău, pentru o mașină sport!
tPortbagaj destul de încăpător și banchetă fracționab­ilă. Nu-i rău, pentru o mașină sport!
 ??  ?? Dotare de bază: aș a arată un bord fă ră navigaț ie ș i cu aer condiț ionat simplu.
Dotare de bază: aș a arată un bord fă ră navigaț ie ș i cu aer condiț ionat simplu.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania