Auto Bild (Romania)

Audi AI:Trail ..........................................

Poate aceasta! Audi AI:Trail ne arată modul în care vom circula în off-road peste 10 ani!

-

DACĂ VREI SĂ EXPERIMENT­EZI condusul unui elicopter în timp ce te afli într-o mașină AI:Trail pare să fie soluția ideală. Și spunem că doar pare, pentru că acesta este un concept cu șanse mici să ajungă în producție rapid.

Geamurile generoase, cu parbriz imens, ferestre laterale trase mult în jos și acoperișul de sticlă te duc cu gândul la senzația vizuală pe care o oferă un elicopter. Dar cel mai probabil, scopul acestui studiu este să te facă să te simți la volanul acestui Audi în armonie cu natura.

„ Ne-am gândit la viitorul îndepărtat, în care s-ar putea să nu mai cumpărăm mașini, ci să le folosim la nevoie”, spune șeful departamen­tului de design de la Audi, Marc Lichte. Și acest lucru înseamnă practic că AI:Trail este un vehicul off-road care nu poate face decât un singur lucru: să circule doar pe teren accidentat. Și asta e o idee curajoasă pentru aceste vremuri, când mai toți clienții ar vrea un SUV perfect pentru dus copiii la școală, care să consume cât mai puțin și eventual să poată tracta 3,5 tone în excursii.

AI:Trail are o lungime de 4,15 metri și o lățime de 2,15 metri. Jantele de 22 de inchi cu anvelope de 850 mm și garda la sol de 34 de centimetri ne arată clar specializa­rea acestui concept. Cele 1.750 de kilograme ale mașinii nu pun pro

Un Audi cu un design radical! Dar mai e nevoie de curaj pentru a fi produs la Ingolstadt!

bleme sistemului de propulsie electric format din patru motoare. Acestea sunt instalate lângă roți și au o putere cumulată de 435 CP și 1000 Nm. Bateria litiu-ion poate asigura o autonomie de 400 km pe șosele sau 250 km în off-road. Viteza maximă este de 130 km/h și pentru că roțile sunt antrenate individual, mașina nu are nevoie de diferenția­l.

Și acum să trecem la partea SF: în locul luminilor obișnuite de drum, Audi AI:TRAIL este echipat cu cinci drone fără rotor, triunghiul­are și acționate electric, cu elemente matrix LED integrate. Acestea pot zbura înaintea mașinii, pentru a lumina zona din față, înlocuind astfel farurile. Când nu sunt folosite, pot ateriza pe plafonul mașinii sau pe un suport instalat pe plafon, pentru a se încărca de la dispozitiv­ele integrate în acea zonă. Mai mult, camerele video ale dronelor pot genera o imagine video ce poate fi transmisă pe display-ul din fața șoferului.

AI:TRAIL dispune de un sistem de conducere autonomă de nivel 4. Deși sistemele de asistență de acest tip nu necesită intervenți­a șoferului, autonomia lor este limitată doar la anumite zone. Din acest motiv, acest concept a fost dotat cu volan și pedalier.

Nici aspectele practice nu au fost neglijate: parbrizul și hayonul se deschid larg, pentru un acces facil la compartime­ntele de depozitare. În bara din spate este integrat un alt compartime­nt separat pentru obiecte murdare, precum bocanci sau echipament­e de sport. La interior descoperim două ecrane amplasate în extremităț­ile planșei de bord, care vor afișa imaginile preluate de camerele video folosite în locul oglinzilor laterale. Panoul de instrument­e este afișat pe telefonul șoferului și transmisia e controlată de pe volan.

Dar cât de realist este acest studiu? Lichte recunoaște că în prezent nu există nicio platformă în grup pentru o mașină precum AI: Trail. Dar, în trecut, am mai î ntâlnit această situație. Când A2 a fost lansat în 1999, platforma ușoară din aluminiu nu a existat, așa că a trebuit să fie elaborată. Deși mașina nu a fost un succes de vânzări, a modelat imaginea lui Audi până în zilele noastre.

„Am conceput AI:Trail special pentru teren accidentat și ar trebui să fie perfect pentru așa ceva. Doar pentru asta!“Marc Lichte, designer-ș ef Audi

 ??  ?? Totul este diferit: fă ră capotă, fă ră faruri ș i cu drone lansate de pe cupolă pentru luminarea drumului!
Totul este diferit: fă ră capotă, fă ră faruri ș i cu drone lansate de pe cupolă pentru luminarea drumului!
 ??  ?? Cromatică reuș ită: culorile din interior se potrivesc de minune cu peisajul din Gotland! Să fie lumină: șeful de design de la Audi AI: Trail ne explică de ce a ales aceste geamuri luxuriante. Telefonul ț ine loc de vitezometr­u! Atenț ie, cuvânt nou: acest Audi are un „ Frunk“! Mai exact, un portbagaj frontal! Scaunele din spate pot fi scoase cu uș urință ș i pot fi transforma­te î n două hamacuri din care admiră m peisajul.
Cromatică reuș ită: culorile din interior se potrivesc de minune cu peisajul din Gotland! Să fie lumină: șeful de design de la Audi AI: Trail ne explică de ce a ales aceste geamuri luxuriante. Telefonul ț ine loc de vitezometr­u! Atenț ie, cuvânt nou: acest Audi are un „ Frunk“! Mai exact, un portbagaj frontal! Scaunele din spate pot fi scoase cu uș urință ș i pot fi transforma­te î n două hamacuri din care admiră m peisajul.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania