Auto Bild (Romania)

Skoda Kamiq ........................................

Oferta de SUV-uri a cehilor s-a extins în jos cu Skoda Kamiq. Mașină mică, gândită în stil mare.

-

CAM ÎNDESATĂ, mașina asta – e prima impresie privindu-l pe Kamiq. Totuși, nu este chiar așa. Noul automobil cehesc este, în felul său, destul de mare. Comparat cu Seat Arona și VW T-Cross, cu care este înrudit din punct de vedere tehnic (toate cele trei vehicule au la bază aceeași platformă tehnică, numită MQB A0), Kamiq își arată adevărata mărime. Lungimea sa este mai mare cu 10 și, respectiv, 13 cm față de a celorlalte două mașini. Tipic: și în cazul de față, Skoda duce lucrurile ceva mai departe decât modelele echivalent­e ale celorlalte mărci din grupul VW. Cu 4,24 m, Kamiq îl depășește discret și pe VW T-Roc.

Nu-i de mirare că, în interior, sunt greu de găsit motive legate de dimensiona­re pentru care să te plângi. Chiar și pe bancheta din spate, pasagerii înalți de aproximati­v 1,80 m se vor simți bine. Decuparea largă a portierelo­r înlesnește accesul la bord atât în față, cât și în spate. Deoarece caroseria este relativ înaltă, îmbarcarea este sesizabil mai lejeră decât la apreciata Skoda Scala. Locurile din față depășesc așteptăril­e de spațiu.

Poate ș i datorită pavilionul­ui panoramic transparen­t al mașinii de test (pavilion fix, fără mecanism de deschidere), nicăieri în habitaclu nu se simt vreun fel de limite ale spațiului în zona capului. Oarecum deconcerta­ntă este amplasarea joasă a banchetei. Spațiul pentru picioare este generos, dar coapsele nu stau bine pe șezutul banchetei.

Examinând mașina de jur-împrejur, devine clar că amprenta mărcii Skoda e puternic imprimată asupra lui Kamiq. Compartime­nte pentru veste de urgență în fiecare panou de portieră, racletă pusă lângă bușonul rezervorul­ui, praguri de protecție care se extind când cobori din mașină, umbrelă într-un suport dedicat pe portiera șoferului. Alte detalii istețe pot fi găsite în zona portbagaju­lui cu compartime­nt suplimenta­r sub podea. Volumul său util este considerab­il: 400 l. În urma rabaterii spătarului, spațiul pentru bagaje ajunge la aproape 1400 de litri, cu 100 de litri peste ceea ce oferă Arona sau T-Cross. Acționarea electrică a hayonului e opțională. Același statut îl are și cârligul de remorcare escamotabi­l, capabil să tracteze sarcini de până la 1200 kg.

Versiunile de top, cum e și cea prezentată aici, pot primi tapițerie din

Skoda Kamiq 1.0 TSI DSG

Motor L3, turbo, amplasat transversa­l în față Cilindree 999 cmc • Putere max. 115 CP/5000 rpm • Cuplu max. 200 Nm/2000 rpm Transmisie Tracțiune față/Cutie automată DSG cu 7 trepte • L/l/h 4241/1793/1559 mm Masă proprie 1409 kg • Portbagaj 400– 1395 l • 0–100 km/h 10,0 s • Viteză max. 193 km/h • Consum (NEDC) 5,0 l/100 km Emisii CO2 113 g/km • Preț de la 18.286 euro

piele și alcantara (ceva mai scumpă de 1000 de euro), plus reglaje electrice pentru scaunul șoferului. Ecranul destinat sistemului de navigație este amplasat suficient de sus și își afișează foarte frumos imaginile atunci când este trasă jaluzeaua venețiană a pavilionul­ui panoramic. Skoda îți oferă neașteptat de multe posibilită­ți pentru a-ți echipa mașina și asta fără ca prețurile să o ia razna.

În această clasă încă se mai văd automobile fără direcție asistată, însă nu este și cazul lui Kamiq, care beneficiaz­ă standard de direcție electromec­anică. Când vizezi un succes de mari proporții, nu-ți permiți să procedezi altfel. Ușurința rotirii volanului la manevrele de parcare din oraș va fi apreciată. Întregul comportame­nt dinamic al mașinii denotă finețe și rigoare, cu un accent pus pe confort. Exemplarul nostru dispunea de suspensie adaptivă, însă nu e neapărat să insistați pe așa ceva. Având jante de 17 inchi și pneuri cu secțiune 55, relativ înaltă, Kamiq va rula destul de plăcut și dotat fiind cu suspensie convențion­ală.

Apropo de a nu duce lucrurile mai departe decât este realmente necesar: propulsoru­l de 115 CP cu trei cilindri alimentat cu benzină (deocamdată, constituie varianta de vârf a ofertei) are un nerv convingăto­r și este bine insonoriza­t. Acest motor 1.0 TSI, cuplat cu o cutie automată DSG, face față mai mult decât onorabil unei exploatări normale a mașinii. Nu suntem în mod special adepții cutiilor cu dublu ambreiaj, însă, de această dată, programul celei de la Kamiq a dovedit o bună utilizare a caracteris­ticii de cuplu pentru schimbări fine și eficiente ale vitezelor. Realizare de referință? Motorul EcoBoost de la Ford parcă are mai multă suplețe. E o primă impresie, pe care o vom verifica la viitoarele teste.

 ??  ??
 ??  ?? Asistare a direcț iei bine dozată. Sistemul de navigaț ie „Amundsen“vine la pachet cu opț iunea tabloului de bord digital.
Asistare a direcț iei bine dozată. Sistemul de navigaț ie „Amundsen“vine la pachet cu opț iunea tabloului de bord digital.
 ??  ?? Ampatament­ul este cu 8 cm mai lung față de al lui VW T- Cross.
Ampatament­ul este cu 8 cm mai lung față de al lui VW T- Cross.
 ??  ??
 ??  ?? Spaț iu degajat î n spate. Ș ezutul banchetei e amplasat cam jos.
Spaț iu degajat î n spate. Ș ezutul banchetei e amplasat cam jos.
 ??  ?? Portbagaj etajat ș i diverse surprize practice, după bunul obicei Skoda.
Portbagaj etajat ș i diverse surprize practice, după bunul obicei Skoda.
 ??  ?? 1.0 TSI de 115 CP, cuplu de 200 Nm. Dieselul de 1,6 l oferă 50 Nm î n plus.
1.0 TSI de 115 CP, cuplu de 200 Nm. Dieselul de 1,6 l oferă 50 Nm î n plus.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania