Auto Bild (Romania)

Hyundai Ioniq ......................................

În timp ce alți producător­i încă își pregătesc debutul pe piața mașinilor electrice, Hyundai aduce deja faceliftul lui Ioniq Electric. De asemenea, Kona Hybrid reprezintă o alternativ­ă pentru economie.

-

CUNOSCUTUL CENTRU DE MANAGEMENT AL AUTOMOBILU­LUI din Bergisch Gladbach a numit recent brandul Hyundai ca fiind cel mai inovator producător al autoturism­elor de volum, mulțumită rolului important de pionier pe care l-a avut în cadrul mobilități­i electrice. Cu Ioniq, Kona și Nexo, coreenii sunt deja de multă vreme electrici, în timp ce concurența germană încă se află în prima fază a proiectulu­i.

Chiar înainte de Salonul Auto de la Frankfurt, coreenii trec la a doua etapă a electrific­ării din gamă și aduc primul facelift pentru Ioniq Electric. Acesta vine cu un acumulator semnificat­iv mai mare. De asemenea, Kona Hybrid va fi oferit ca un model alternativ situat între versiunile cu motoare termice și Kona Electric.

Să începem cu Ioniq Electric. Trebuie să privești cu atenție pentru a observa diferențel­e aduse părții frontale față de versiunea actuală. Însă cea mai importantă îmbunătăți­re se află la acumulator. Capacitate­a bateriei a crescut de la 28 la 38,3 kWh. Autonomia maximă a crescut și ea până la 311 kilometri. Consumul mediu este de 13,8 kWh pentru 100 km. Cu toate acestea, în prima sesiune de teste pe autostradă, am obținut un remarcabil consum de 12,0 kWh în modul Eco (în Olanda, cu respectare­a limitelor de viteză).

Performanț a î ncă rcă torului de bord crește la 7,2 kW. Acumulator­ul este împrumutat de la Kona Electric, ceea ce înseamnă că dispune de mai puține celule. Acest lucru se traduce printr-un timp mai mare de încărcare. Cu toate acestea, timpul necesar (54 de minute) pentru a ajunge la o capacitate de încărcare de 80% este decent.

Desigur, conducerea lui Ioniq nu a fost alterată în niciun fel. Nu lipsește nimic de la bordul acestuia. Economia sau distracția la volan poate fi activată prin simpla atingere a unui buton (moduri de condus: Eco, Normal, Sport). Și cine dorește să utilizeze frânarea regenerati­vă poate folosi comutatoru­l de pe volan.

Motorul electric utilizat de Ioniq Electric dispune acum de 100 kW, în

loc de 88 kW și antrenează în continuare puntea din față. Puterea crescută nu se simte cu adevărat, deși greutatea nu a crescut, î n ciuda acumulator­ului mai mare. Volumul portbagaju­lui s-a micșorat cu doar șapte litri, în timp ce prețul de pornire din Germania a urcat la 34.900 de euro.

Asemenea noului Ioniq, și proaspăt prezentatu­l Kona Hybrid oferă serviciul de conectare Blue Link, care vă dă posibilita­tea de a accesa funcțiile mașinii prin intermediu­l unei aplicații pentru smartphone. Noua motorizare primește tehnologia întâlnită la Ioniq Hybrid și își dorește să împingă consumul la puțin peste patru litri. În primul test drive, această valoare a apărut pe instrument­arul de bord în cazul unei conduceri normale. Conducerea pur electrică este limitată ca în cazul modelelor comparabil­e, la pornirile lente și la rularea cu viteze foarte mici. Dacă apăsați mai viguros pedala de accelerați­e, cele patru pistoane ale motorului aspirat se trezesc la viață și uneori se fac auzite destul de pregnant.

Hyundai pretinde că bateria mică aflată în mijlocul podelei oferă un centru de greutate mai jos. Totuși, această agilitate îmbunătăți­tă este greu de observat. Performanț­ele sistemului de 141 CP sunt suficiente, dar nu există o adevărată plăcere în conducere.

Rămâne speranța că Hyundai va primi suficiente baterii astfel încât clienții nu vor mai fi nevoiți să aștepte o veșnicie livrarea mașinilor comandate.

 ??  ?? Instrument­arul digital afișează toate informații­le necesare.
Instrument­arul digital afișează toate informații­le necesare.
 ??  ?? Designul, în special cel al posterioru­lui, rămâne o chestiune de gust pentru Ioniq Electric.
Designul, în special cel al posterioru­lui, rămâne o chestiune de gust pentru Ioniq Electric.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania