Auto Bild (Romania)

Volvo XC60 B5 (mild-hybrid) .................

Prin XC60 Mild-Hybrid, suedezii se aliniază la tendința eco a concurențe­i cu pretenții premium. În felul lor.

-

ESTE JUSTIFICAT­Ă folosirea cuvântului „renegat” aici? Din perspectiv­ă literară, da. Sub capota albă a acestui XC60 cu propulsie de tip mild-hybrid, partea cu aprindere internă nu constă dintr-un motor cu benzină, ci dintr-un diesel. Suedezii au găsit o soluție subtilă pentru a scăpa de acel deranjant D din denumirea variantelo­r de motorizare cu aprindere prin compresie – gen tehnic compromis ca urmare a scandalulu­i care a vizat grupul VW.

Mare păcat: tocmai când dieselul ajunsese să fie mai curat ca niciodată, eforturile tuturor celor care l-au adus la acest nivel au fost zădărnicit­e pe cale politică. Faptul nu i-a descurajat pe cei de la Volvo să ducă lucrurile mai departe și să integreze alături de diesel un sistem electric de 48 V.

UTILIZARE Șezut la 700 mm.

Astfel, prin cota de bază a postului de conducere, XC60 își consolidea­ză caracterul de SUV. Având lungimea de 4,70 m, automobilu­l este foarte spaț ios, fă ră a fi exagerat de mare ca gabarit. Conducerea sa în oraș presupune ceva atenție în privința respectivă, dar nu e dificilă. Cât despre portbagaj, volumul său e de 500 l. Așa ceva oferă și concurența de la BMW, Audi sau Mercedes, însă nu într-o manieră la fel de stilată. Materialel­e sunt prelucrate și îmbinate impecabil. Dacă nu ai avea nevoie de ceva timp pentru a te obișnuit cu modul de operare și meniurile electronic­ii de bord, Volvo ar fi mai presus de orice reproș.

LA DRUM Masă proprie de 2050 kg.

Dacă Volvo mai poate fi considerat pe undeva în urmă față de concurența premium consacrată, motivația ține de detalii. Aici, motorul este cam prea intruziv din punct de ve

dere acustic. Confortul suspensiei se prezintă bine, însă unele manifestăr­i seci ale amortizări­i nu au fost complet eliminate (echiparea mașinii cu jante mai mici de 20 de inchi ar ajuta). În general, sonoritate­a motorului rămâne discretă, iar vigoarea accelerați­ilor este convingăto­are. Cursivitat­ea lor se prezintă perfect datorită contribuți­ei motorului electric. Viteza de 100 km/h e atinsă în numai 8,2 s și motricitat­ea nu dă vreodată semne de inconsecve­nță, mulțumită tracțiunii integrale. În mod special impresiona­ntă este repriza de la 80 la 120 km/h, care durează doar 5,7 s. La precedenta versiune diesel se simțeau ezitări în răspunsul transmisie­i, acum nu mai este cazul. Viteza maximă de 220 km/h e o altă cifră relevantă pentru pretențiil­e mașinii, fără a fi ceva neapărat necesar. De altfel, începând din primăvară, toate vehiculele mărcii vor fi limitate la 180 km/h.

LA BENZIN~RIE 8,0 l/100 km

Nici prețul mașinii și nici cel al necesarulu­i de combustibi­l nu sunt dintre cele mai atrăgătoar­e. În cazul unei variante D4 convențion­ale, vorbim despre 190 CP și 7,1 l/100 km – ceea ce nu e rău deloc. Posesia noului B5 implică, după cum se vede, un fel de taxă pe superiorit­ate.

 ??  ?? Motiv de derută: indicativu­l noului grup motopropul­sor este B - de la ce vine asta?
Motiv de derută: indicativu­l noului grup motopropul­sor este B - de la ce vine asta?
 ??  ?? qProporț ii bune: având lungimea de 4,69 m, XC60 oferă destul spațiu în interior și nu este prea greu de condus în oraș.
qProporț ii bune: având lungimea de 4,69 m, XC60 oferă destul spațiu în interior și nu este prea greu de condus în oraș.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania