Auto Bild (Romania)

Audi S6 TDI ..........................................

Sub capotă are un V6, dar diesel. Nu sună distractiv? Oricum, Audi S6 Avant merge foarte tare și are un portbagaj mare.

-

SĂ ÎNCHIDEM OCHII și să ne amintim cum a fost acel Audi S6 lansat cu 10 ani în urmă, dotat cu un propulsor V10 de 5,2 litri. Ce păcat că nu se mai face așa ceva. Direcția de evoluție s-a schimbat și nu într-un sens plăcut. Acum, Audi ne oferă un V6 în loc de V10. Iar motorul acesta nu e alimentat cu benzină, ci cu motorină. Există patru guri de evacuare, însă le-am putea decora cu pahare de iaurt, pentru că nu contează – ele sunt false! Deja simțiți o undă de dubiu în fața noului Audi S6?

Bun` diminea]a! Po]i s` te sim]i bine, [tiind c` nu ai bani s`-]i iei un Audi S6? Oarecum, da. Ma[ina nu are o misiune u[oar` în stârnirea entuziasmu­lui. Totu[i, are cu ce!

Confirmăm că noile S6 (sedan și break), asemenea lui S7, sunt disponibil­e numai cu motorizare de tip V6 TDI. Specialișt­ii au depus eforturi meritorii pentru a le face atractive, ilustrând aspirațiil­e de tehnologie avansată ale mărcii. Pe lângă turbocompr­esor, motorul dispune și de un compresor electric, menit să eli

mine întârziere­a de răspuns a celui dintâi (turbolag). Rezultat: o spontaneit­ate impresiona­ntă în escaladare­a caracteris­ticii de cuplu până la 700 Nm! Accelerați­ile sunt fenomenale, iar urcarea în ture decurge cu o ușurință dezarmantă.

O plimbare cu un break prin împrejurim­ile rurale ale Hamburgulu­i. Mașina rulează în programul Comfort, cu funcția start-stop activată. Oprim la o intersecți­e, motorul tace. Primim verde, apăsăm pe accelerați­e și, după ce se gândește preț de vreo 2,5 secunde, Audi se pune vioi în mișcare. Accelereaz­ă cu certă vigoare până pe la 2500 rpm, apoi te simți lovit ca de un pumn în stomac. L-ați văzut vreodată, în desenele animate, pe Obelix demarând ca să prindă un mistreț? Așa ceva...

Acum, procedura invers`: undeva, în fa]`, un semafor se face ro[u. Ro[ii se fac, probabil, [i discurile de frân` ale „gr`su]ului” S6. Parc` sim]i [i ceva din c`ldura lor....

Un sfat pentru o conviețuir­e plăcută cu S6: atenție, să nu-l plictisiți. Dacă îl tratezi cu o atitudine de genul „te înțeleg foarte bine și știu că poți”, viața împreună va fi plină de optimism și bucurie. S-a investit mult pentru a aduce acest automobil la înaltul nivel de performanț­ă de care dispune. Și s-a lucrat în moduri subtile. Sistemul său electric funcționea­ză la tensiunea de 48 V, iar electromot­orul de tip starter-generator care este antrenat printr-o curea dințată funcționea­ză după un program inteligent, având grijă să își pună deoparte energie (inclusiv în timpul încetiniri­lor) într-un pachet de baterii litiu-ion de 10 Ah. Când se

Motorul mormăie la relanti. Apeși tare pe accelerați­e, începi să te miști din loc și, după alte două secunde, se pornește uraganul!

>> cer accelerați­i rapide, el își aduce contribuți­a. La fel face și compresoru­l electric, numit EAV, instalat în galeria de admisie, care mărește debitul de aer destinat camerelor de ardere. Ca urmare, pe intervalul de turație dintre 2500 și 3100 rpm se asigură un cuplu motor de 700 Nm. Deci: de fiecare dată când vrei să pornești la „decolare”, ai grijă ca turometrul să arate măcar un regim de 2500 rpm. La mai puțin de atât, S6 îți dă senzația că are un soi de vagă indispoziț­ie.

Trebuie să punem capăt acestui test, deoarece cu cât interacțio­năm mai mult cu mașina, cu atât tindem să devenim mai duplicitar­i și să ne lăsăm cuceriți de ceea ce are controvers­atul S6 de oferit. Sunetul motorului este procesat inclusiv cu ajutorul difuzoarel­or sistemului audio, astfel încât (în modul Dynamic) ajunge să lase impresia unui V8 alimentat cu benzină. Iar comportame­ntul dinamic a fost impecabil pus la punct. Cu ESP dezactivat, mașina are oricum resurse de stabilitat­e vaste și, la limită, pune în evidență o tendință progresivă de supravirar­e (roțile din spate ajung să primească până la 85% din cuplul motor). S6 are nu numai tracțiune integrală, ci și direcție integrală – datorită acesteia, nu veți avea niciodată senzația că pilotați un automobil cu lungimea de 4,95 m. Așadar, să ne oprim până nu e prea târziu. Cu S6, o putem face în numai 32,5 m de la viteza de 100 km/h!

 ??  ??
 ??  ?? p Spatele lui Audi S6 Avant arată foarte spectaculo­s, cu difuzor aerodinami­c și patru țevi de mare calibru.
qFake- News! Cele patru țevi menționate mai sus nu duc prea departe. Patru pahare, mai bine zis.
p Spatele lui Audi S6 Avant arată foarte spectaculo­s, cu difuzor aerodinami­c și patru țevi de mare calibru. qFake- News! Cele patru țevi menționate mai sus nu duc prea departe. Patru pahare, mai bine zis.
 ??  ??
 ??  ?? Cockpit cu trei ecrane, dar nu ireproș abil: display- ul navigaț iei e prea jos.
Cockpit cu trei ecrane, dar nu ireproș abil: display- ul navigaț iei e prea jos.
 ??  ?? Selector de lux pentru cutia de viteze. La kick- down, S6 poate să treacă din treapta a opta, î n a patra - peng!
Selector de lux pentru cutia de viteze. La kick- down, S6 poate să treacă din treapta a opta, î n a patra - peng!
 ??  ?? Că se stă bine î n spate, ș tiam deja. Dar cum arată lucră tura pielii – wow!
Că se stă bine î n spate, ș tiam deja. Dar cum arată lucră tura pielii – wow!
 ??  ??
 ??  ?? Acest capac adă posteș te, printre altele, un turbocompr­esor ș i un compresor electric.
Acest capac adă posteș te, printre altele, un turbocompr­esor ș i un compresor electric.
 ??  ?? qRoș u Tango este culoarea provocă rii! Ș i î i vine perfect lui S6, ca ș i jantele de 20 de inchi.
qRoș u Tango este culoarea provocă rii! Ș i î i vine perfect lui S6, ca ș i jantele de 20 de inchi.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania