Auto Bild (Romania)

Comparativ X-Trail vs Kodiaq .................

Un nu foarte proaspăt Nissan X-Trail cu un motor nou are șanse împotriva lui Skoda Kodiaq? Skoda Kodiaq 1.5 TSI DSG 150 CP • de la 27.484 de euro Nissan X-Trail 1.3 DIG-T 160 CP • de la 31.200 de euro (Germania)

-

TOTUL A ÎNCEPUT CU O SIMPLĂ GLUMĂ: „Ce fel de motor aveți sub capota noului dumneavoas­tră SUV?”, „Un motor pe benzină de 1,3 litri.” Ce s-au mai schimbat vremurile. Parcă mai ieri propulsoar­ele de trei litri reprezenta­u standardul în acest segment. În același timp, motoarele de 1,3 litri reprezenta­u alegerea ideală pentru un autoturism economic din clasa mică.

Astăzi, Nissan plantează un astfel de motor în X-Trail și provoacă atât de sigur Skoda Kodiaq. Din păcate, niciunul din cele două SUV- uri nu poate fi recomandat ca fiind un adevărat vehicul off-road, deoarece ambele au tracț iune față. Revenind la motorul de 1,33 litri, acesta și-a dovedit deja valoarea sub capota diverselor modele Renault, Dacia și la noua generație a lui Mercedes-Benz Clasa A. Actuala generaț ie a lui Nissan X-Trail a fost lansată în 2014, iar designul interior începe să-și arate vârsta. Cu toate acestea, transmisia automată cu dublu ambreiaj suflă un aer de prospețime către habitaclul cel gri. Când vine vorba de putere (160 CP), toate asemănăril­e cu mașinile mici din 1980 s-au încheiat.

Cu un design oarecum mai conservato­r, Skoda își cunoaște clienții.

Sub capotă funcționea­ză un propulsor TSI de 1,5 litri cu 150 CP. Cu zece cai-putere mai puțin decât în cazul lui X-Trail. În cazul manevrelor rapide, cehul are nevoie de câteva secunde în plus pentru a se pregăti de acțiune. Până când sistemul Start-Stop pornește motorul în intersecți­e, iar transmisia trece în modul Drive, propulsoru­l este oprit din nou. O problemă tipică a mașinilor dotate cu transmisie cu dublu ambreiaj (DSG). Nissan stă oarecum mai bine la acest capitol, chiar dacă transmisia acestuia afișează î n funcț ionare pauze clare de comutare a treptelor. Nu-l putem compara cu Skoda, unde doar acul turometrul­ui reușește să indice schimbarea unei trepte de viteză. Chiar și dezactivar­ea selectivă a cilindrilo­r se observă cu greu la volan. La urma urmei, această tehnologie are un impact la pompa de alimentare. Consumul lui X-Trail a scăzut cu 0,2 litri, ajungând acum la 7,8 litri/100 km. În sarcină, diferența devine ș i mai mare, dar reprizele î n care motorul ajunge la turație maximă se fac resimț ite ș i auzite î n habitaclu.

De asemenea, când este vorba de tractare, șoferii acestor SUV-uri nu ar trebui să aibă așteptări prea mari.

Cifrele puternice ale trecutului sunt acum istorie. În timp ce primul X-Trail era capabil să tracteze până la 3,5 tone (în funcție de configuraț­ie) și, prin urmare, era suficient pentru a trage iahturi cu vele de dimensiuni medii. Din păcate, capacitate­a de tractare de 1,5 tone a modelului actual este suficientă astăzi doar pentru o barcă de mici dimensiuni. În orice caz, puntea față a lui Nissan, care acționează deja neputincio­s în funcționar­e solo, sufocă o marjă importantă a transportu­lui de marfă. Indiferent dacă este vorba de viraje strânse, de asfalt umed sau doar de mers accelerat: X-Trail pierde constant controlul. Roțile motrice pierd aderența mult prea repede. De asemenea, direcția difuză nu oferă prea mult feedback șoferului.

Cu o capacitate de remorcare de 1,8 tone, Skoda stă mai bine la capitolul tractare, dar traversări­le alpine cu rulota vor trebui reconsider­ate. La urma urmei, conducerea acesteia este mult mai reușită. Are o direcție

Noul motor nu poate eclipsa vârsta înaintată a lui X-Trail.

>> care se simte întotdeaun­a previzibil­ă și liniară și un șasiu care poate fi în stare și de puțin condus sportiv. Chiar și așa, sistemul ESP reglează mașina atât de vehement în viraje, încât și Walter Röhrl ar avea probleme în a-și lua zborul pe macadam. Din păcate, nici Nissan nu ar fi bun pentru pilotul de raliu, deoarece, chiar și aici, sistemul electronic de control al tracțiunii împiedică orice indiciu de agilitate în conducere. Cu toate acestea, sistemul ESP a intervenit doar atunci când impulsul a prins deja partea din spate, ceea ce ne face să fim puțin subiectivi. La final însă, X-Trail nu va pierde. Deoarece SUV-urile cu motoare mici pe benzină vor fi cumpă rate, cel mai probabil, de familiști și mai rar de foștii campioni mondiali de raliuri. Aici, mai importante se vor dovedi valorile de la interior.

Lucrurile sunt clare în habitaclu pentru ambele vehicule. Spațiu amplu pentru toate cele cinci locuri și compartime­nte pentru bagaje asemenea clasei de lux. Nissan convinge, de asemenea, cu un portbagaj perfect plat fără o margine de încărcare. Și

Skoda poate face acest lucru, dar lipsește la mașina testată. În locul podelei duble de încărcare, avem un material textil ieftin ș i subț ire. Am economisit 160 de euro, dar am pierdut puncte valoroase. Dar nu contează atât de mult, deoarece talentul în spațiu al Skodei utilizează fiecare centimetru de peste tot. Cu aproape aceleași dimensiuni, Kodiaq oferă un spațiu mai generos la interior. Chiar și așa, nimeni nu se poate plânge de locurile din spate ale lui X-Trail. Însă, în Skoda, deschidere­a ușilor este mai largă, scaunele oferă un șezut mai lung, iar locul disponibil pentru picioare este mai mare. Vizibilita­tea este mai bună, mulțumită scaunelor mai înalte, în timp ce suspensia este mai confortabi­lă.

Interiorul este locul unde vârsta lui X-Trail se observă cel mai bine. Simpla sa unitate media cu ecran mic nu se poate compara cu sistemul Columbus MIB de la Skoda. Doar butoanele fizice pentru selecție directă și pentru volum reușesc să ne convingă, deoarece acestea nu se găsesc și la Skoda.

Totul se decontează la final, la casa de marcat. Preț ul de achiziț ie al lui Nissan X-Trail 1.3 DIG-T testat este mai mare decât cel al Skodei Kodiaq cu 3.301 euro. Din păcate, devaloriza­rea survine rapid, iar dezavantaj­ele nu se opresc aici. Intervalel­e de î ntreț inere sunt mai scurte, iar garanția Nissan (3 ani sau 100.000 km) este și ea mai scurtă decât cea oferită de Skoda ( 4 ani sau 120.000 km). Î n final, japonezii nu mai pot face nimic. Există un singur câștigător: Skoda învinge în fața celor de la Nissan, dar ș i la nivel de casă. Întâmplă tor, ș i această informație ar fi fost privită ca o glumă în urmă cu câteva generații.

 ??  ??
 ??  ?? pPreg` tite pentru aventură - chiar dacă ambele SUVuri pot fi dotate opțional cu tracț iune integrală, se simt mult mai bine la rularea pe asfalt. >>
pPreg` tite pentru aventură - chiar dacă ambele SUVuri pot fi dotate opțional cu tracț iune integrală, se simt mult mai bine la rularea pe asfalt. >>
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Î n 2017, Nissan a primit un mic facelift. Kodiaq va merge la spa anul acesta.
Î n 2017, Nissan a primit un mic facelift. Kodiaq va merge la spa anul acesta.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania