Auto Bild (Romania)

Comparativ SUV-uri mici ......................

Avem trei SUV-uri mici nesperat de practice. Iar motorizări­le lor diesel se întrec în a fi economice!

-

SFATUL DOCTORULUI pentru cei care, trăind comod, ajung să intre pe ușă acuzând înțepeneli de spate sau scăparea de sub control a kilogramel­or ce li se acumulează pe fizic: mișcare, reduceți alimentele, mobilizați-vă voința! Acum, să vedem ce are de spus AUTO BILD: mobilizați-vă cu o mașină în care să puteți intra ușor și care are postul de conducere situat mai sus. Ca să faceți mișcare, dintr-o astfel de mașină este destul de ușor să și coborâți.

Sună convingăto­r? Bun, înseamnă că e timpul să citiți mai departe pentru a afla care dintre aceste trei automobile vi se potrivește mai bine.

Tratament alternativ? Așa se prezintă Ford Fiesta Active 1.5 TDCi, dacă îl privim alături de celelalte două ve

hicule, nefiind un SUV de clasă mică normal și conform cu semnificaț­ia termenilor, ci un model hatchback tipic, a cărui suspensie a fost înălțată cu 2 cm. Cu 120 CP, Fiesta Active are motorizare­a cea mai puternică!

Ne urcă m în Ford. șezutul postului de conducere este situat la o înălțime de 57 cm față de sol – bineînțele­s, mai mare cu 2 cm față de a unei Fiesta normale. Cum ar trebui să se prezinte un SUV mic adevărat? Înălțimea șezutului la Hyundai Kona este de 62 cm, în timp ce scaunul lui T-Cross este amplasat la 63 cm. Nu sunt mulți centimetri în discuție, dar sunt suficienți pentru ca diferența să fie sesizabilă.

Iar concurenți­i mai sus-puși ai lui Fiesta mai au niște argumente, care vin implicit. Înălțimea interioară a caroseriei e superioară și condițiile de ședere pentru pasagerii din spate sunt mai bune, deoarece spațiul din zona respectivă este ceva mai mare și altfel amenajat. Fiesta Active nu are cum să iasă din limitele dimensionă­rii interioare ale versiunii normale Fiesta, ceea ce constatăm și referitor la portbagaju­l său. Măsurând 269 de litri, acesta este cel mai mic din test. Neplăcut e că regăsim situația și la spațiul pentru smartphone: dacă ai unul mai mare decât iPhone Plus, nu o să încapă acolo! Dacă îți iei mașină de clasă mică, trebuie neapărat să ai și un smartphone mic?

Însă aspecte de comentat vom găsi la toate mașinile. Chiar nu se putea pune o mochetă mai prezentabi­lă în portbagaju­l lui Kona? Ce-i drept, acesta are un volum relativ mare, de 361 de litri. În interiorul lui Kona, pentru zona sa inferioară s-au folosit materiale plastice simpliste (ocazional, asta se vede), iar spațiul habitaclul­ui nu este cel mai mare, deși mașina are cea mai mare lungime, măsurând 4,17 m. Pavilionul cu linie descendent­ă limitează înălțimea interioară la locurile din spate. Designerii casei s-au descurcat cumva, amplasând

Uitați-vă cu atenție cum arată Ivo-cel-înalt (de 1,90 m) în fiecare SUV. Numai pe bancheta lui T-Cross el a încăput cu adevărat lejer.

șezutul banchetei mai jos – ceea ce, pe de altă parte, afectează poziția de ședere. Ce e bine la Kona: spațiul suplimenta­r de sub podeaua portbagaju­lui și ergonomia cockpitulu­i.

Ajungând la VW, nu poți să nu remarci: așa, da – scaunele sunt mai cuprinzăto­r dimensiona­te și oferă cea mai bună susținere laterală. Cum e postul de conducere? Nu trebuie să privești prea atent ca să vezi că materialel­e plastice arată ieftin. Cât despre amplasarea comenzilor și utilizarea lor, aici totul a fost bine gândit. Să ne mutăm în spate: pe banchetă pot lua loc și oameni cu înălțimea de 1,90 m în condiții convenabil­e. Portbagaju­l completeaz­ă peisajul spațiului generos, cu un volum de 455 de litri (mai mare cu 75 de litri decât al lui VW Golf – mașină mai lungă cu 15 cm față de T-Cross). Deci, nimic serios de reproșat SUV-ului VW? Nu pe latura practică și funcțional­ă, cel puțin.

Totuși, nu ne luăm mașini ca să ne mutăm în ele, ci pentru a le conduce spre diverse destinaț ii. În privinț a conducerii, Fiesta Active e mașina în care ai vrea să te muți. Specialișt­ii de la Ford au făcut o treabă excelentă cu referire la comportame­ntul dinamic. Suspensia are un răspuns cu tentă ferm sportivă, care va fi apreciat pe orice fel de drum asfaltat. Finețea direcției și stabilitat­ea riguroasă dau o nuanță incisivă rulării sale. Filtrarea denivelări­lor este bună, iar perturbați­ile sesizabile tind să fie apreciate ca un feedback relevant despre condițiile de mers decât ca manifestăr­i de disconfort. Cum e dieselul Ford? Are destul nerv. Stă foarte bine la accelerați­i și viteză maximă.

Hyundai Kona are o suspensie cam prea fermă. Acesta nu este neapărat un inconvenie­nt la conducerea mașinii în oraș, însă pe drumuri deteriorat­e, rularea nu e dintre cele mai plăcute. Cei care preferă o amprentă sportivă în locul unui confort tipic de SUV nu vor fi deranjați. Pe aceeași idee: propulsoru­l turbodiese­l de 1,6 litri are regim de turație extins și suplețe bună, numai că și zgomotul său este destul de puternic.

Acum să scoatem văcuța la păscut - un fel de-a spune. Sub capota lui T-Cross se află un motor care oferă cu vreo 20 CP mai puțin decât propulsoar­ele concurențe­i. Sprintul său de la 0 la 100 km/h durează cu 2 s mai mult. Pe autostradă, o a șasea treaptă la cutia de viteze ar fi fost de folos, dar așa ceva nu există. Totuși, T-Cross nu duce lipsă de talent: suspensia sa este cea mai confortabi­lă, asistarea direcț iei este cel mai bine dozată ș i schimbător­ul de viteze are cea mai fină ghidare. Pe scurt, așa ar trebui să arate un profil de SUV câștigător.

În versiunea testată aici, VW T-Cross costă 23.597 de euro! Da, nu are prețul cel mai mare, ceea ce este cu atât mai bine. Dincolo de acest argument formal, suma calitățilo­r sale atinge o cotă suficient de ridicată ca să-i asigure victoria. Din perspectiv­a principiil­or de sănătate ale doctorului AUTO BILD, bineînțele­s.

 ??  ??
 ??  ?? pUn fel de SUVuri intrate la apă - la sensul figurat al cuvintelor. Fiesta, Kona și T-Cross abia dacă măsoară 4 m în lungime!
pUn fel de SUVuri intrate la apă - la sensul figurat al cuvintelor. Fiesta, Kona și T-Cross abia dacă măsoară 4 m în lungime!
 ??  ?? Două SUV- uri tipice de clasă mică, plus un hatchback cu deghizare î n stil de SUV: Ford Fiesta Active.
Două SUV- uri tipice de clasă mică, plus un hatchback cu deghizare î n stil de SUV: Ford Fiesta Active.
 ??  ?? pInstrumen­te ușor lizibile, totul este clar. Touchscree­n-ul se află cam departe de mâinile conducător­ului.
pInstrumen­te ușor lizibile, totul este clar. Touchscree­n-ul se află cam departe de mâinile conducător­ului.
 ??  ?? pErgonomie? Top! Touchscree­n-ul e plasat la o înălțime tocmai bună și are taste de „scurtături”.
pErgonomie? Top! Touchscree­n-ul e plasat la o înălțime tocmai bună și are taste de „scurtături”.
 ??  ?? tȘ ederea în spate? Colegul Ivo (1,90 m) s-a declarat satisfăcut. Iar VW nu are lungimea cea mai mare.
tȘ ederea în spate? Colegul Ivo (1,90 m) s-a declarat satisfăcut. Iar VW nu are lungimea cea mai mare.
 ??  ?? tLocurile din spate? Să zicem. Kona e cea mai lungă mașină (4,17 m), dar nu și cea mai spațioasă.
tLocurile din spate? Să zicem. Kona e cea mai lungă mașină (4,17 m), dar nu și cea mai spațioasă.
 ??  ?? tPortbagaj impresiona­nt, made in Wolfsburg: de la 455 la 1281 l. Caracter practic real!
tPortbagaj impresiona­nt, made in Wolfsburg: de la 455 la 1281 l. Caracter practic real!
 ??  ?? tSe oferă de
la 361 la 1143 litri. Suprafața de încărcare este perfect plană.
tSe oferă de la 361 la 1143 litri. Suprafața de încărcare este perfect plană.
 ??  ??
 ??  ?? pTouchscre­en mare și bine amplasat. Indicatoar­ele tabloului de bord sunt analogice. >>
pTouchscre­en mare și bine amplasat. Indicatoar­ele tabloului de bord sunt analogice. >>
 ??  ?? tLocurile din spate? Nu-i rău. Fiesta are lungimea de numai 4,07 m, spațiul la genunchi e evident limitat.
tLocurile din spate? Nu-i rău. Fiesta are lungimea de numai 4,07 m, spațiul la genunchi e evident limitat.
 ??  ?? tPortbagaj de la 292 la 1093 l. După rabaterea banchetei nu rezultă o suprafață plană.
tPortbagaj de la 292 la 1093 l. După rabaterea banchetei nu rezultă o suprafață plană.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aceste SUV- uleț e nu se pretează la altceva decât rulare pe asfalt. Ș i sunt uș or de parcat!
Aceste SUV- uleț e nu se pretează la altceva decât rulare pe asfalt. Ș i sunt uș or de parcat!
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania