Auto Bild (Romania)

Uite de ce să îți verifici anvelopele azi ....

De pe la 100 km/h începi să acvaplanez­i dacă rulezi pe pneuri uzate. Adică te expui unui risc mortal pe autostradă!

-

Viteza de 106 km/h: un Golf dotat cu pneuri uzate trece în plin prin obstacolul pe care, cu pneuri bune, nu l-ar fi atins.

GENUL DE SITUAȚIE pe care nimeni nu [i-o dore[te în trafic: s` ape[i pedala de frân` [i s` nu se întâmple nimic! Redac]ia german` AUTO BILD a experiment­at pe aceast` tem` de co[mar într-o incint` închis`, f`r` riscuri reale. Au fost utilizate trei tipuri diferite de pneuri aflate în patru stadii de uzur`: nou, apoi cu adâncimi de profil de 5, 3 [i 1,6 mm.

În aceste condi]ii s-a desf`[urat simularea rul`rii pe timp ploios pe autostrad` cu viteza de 130 km/h. Ploaie toren]ial`, mai precis – chiar dac` nu acesta este debitul de precipita]ii cu care ne confrunt`m, de obicei, în c`l`toriile noastre. A fost luat` în vedere ap`sarea pedalei de frân` pentru p`strarea unei distan]e de siguran]` fa]` de vehiculul din fa]`. Imediat, supapele dispozitiv­ului ABS [i interven]iile selective dictate de ESP încep s` se manifeste [i totul pare a fi sub control. În fine, mai mult sau mai pu]in: în cazul unui pneu cu profilul de numai 1,6 mm, încetinire­a devine delicat`, deoarece ro]ile nu mai men]in riguros contactul cu asfaltul. Nici pe comenzile date direc]iei nu se mai poate conta. În pofida unei frân`ri cu pedala la podea, Golful ro[u ajunge s` se opreasc` abia dup` ce parcurge 150 m. De-a lungul acestei distan]e, trece cu viteza de 106 km/h prin

cartonul pus în dreptul punctului la care s-a oprit un Golf echipat cu pneuri noi, care a parcurs în frânare numai 60 m.

Exper]ii se refer` la fenomenul prin care pneurile, în timpul rul`rii rapide, nu mai pot disloca pelicula de ap` de pe drum [i încep literalmen­te s` pluteasc` folosind termenul de acvaplanar­e. În asemenea situa]ii, dispozitiv­ele electronic­e ABS sau ESP nu pot face mare lucru. Vorbim aici despre co[marul cel mai groaznic legat de condusul pe ploaie [i trebuie s` avem grij` ca experiment­ul înf`]i[at aici s` nu ni se întâmple în traficul real.

Cu testul de fa]` nu am vrut s` declan[`m panic`. Pneurile noi sunt scumpe, iar înlocuirea lor mai frecvent` d`uneaz` conserv`rii resurselor [i mediului. Mai ad`ug`m [i c`, în cazul rul`rii pe asfalt uscat, odat` cu reducerea adâncimii profilului se îmbun`t`]esc caracteris­ticile dinamice (frânare, manevrabil­itate), în plus scad rezisten]a la înaintare [i nivelul de zgomot.

Ce este important de re]inut: nu pierde]i din vedere necesitate­a verific`rii cu regularita­te a st`rii pneurilor. Iar dac` v` prinde ploaia pe drum, mai ridica]i piciorul de pe accelera]ie.

 ??  ??
 ??  ?? pFrânare totală de la 120 km/ h: dotat cu pneuri cu profil ș ters, acest Golf are nevoie de 100 m î n plus pentru a opri.
pFrânare totală de la 120 km/ h: dotat cu pneuri cu profil ș ters, acest Golf are nevoie de 100 m î n plus pentru a opri.
 ??  ?? qMai clar de atât nu se poate: cu cât profilul pneului e mai adânc, cu atât riscul de acvaplanar­e este mai redus.
qMai clar de atât nu se poate: cu cât profilul pneului e mai adânc, cu atât riscul de acvaplanar­e este mai redus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Atunci când relieful pneului nu mai poate să elimine toată apa de sub amprenta de contact, intervine ACVAPLANAR­EA. Cu alte cuvinte, pneul nu mai rulează pe asfalt, ci face „ surf” pe un strat de apă!
Atunci când relieful pneului nu mai poate să elimine toată apa de sub amprenta de contact, intervine ACVAPLANAR­EA. Cu alte cuvinte, pneul nu mai rulează pe asfalt, ci face „ surf” pe un strat de apă!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania