Auto Bild (Romania)

Fascinație ............................................

Pe două roți simți un anumit tip de libertate pe care nu îl ai în mașină. Am încercat noua gamă Bombardier Recreation­al Products în Bulgaria. Viața nu mai e la fel.

-

CÂT DE DES AI EXPERIMENT­AT ceva ce nu îți permiți și ai plecat apoi cu jind mai departe? Cred că am trăit asta pentru prima dată în copilărie. Mi-am dorit fel și fel de jucării și de lucruri, le-am văzut în magazin și nu am putut să le am. Iată că timpul a trecut și am ajuns să practic o meserie în care mă tot întâlnesc cu lucruri pe care nu mi le permit. Și pe unele dintre ele nu mi le voi permite vreodată, dacă sunt realist. Dar asta nu mă oprește să mă bucur de ele. Sunt un norocos, recunosc, dar nu este așa în fiecare zi. Însă, în momentele în care se întâmplă, pot să mă bucur de acel lucru sau de acea experiență fără griji și apoi să revin la viața mea obișnuită. Sau cel puțin așa credeam. Pentru că există unele lucruri și experiențe de lângă care pleci cu un regret și un gând în minte: trebuie să mă î mbogățesc într-o zi, cât de curând, ca să am și eu așa ceva. Pe 24 și 25 septembrie am trăit fix acest regret. Pe care nu l-am avut după experiența cu Urus, relatată în ediția precedentă. Poate că m-am obișnuit să conduc mașini și motociclet­e pe care nu mi le permit, dar creațiile din următoarel­e pagini sunt în altă ligă. Nu de preț, ci la senzațiile pe care ți le oferă și ce fel de activități poți să faci cu ele. Iar asta se pare că mi-a pus capac. S-a trezit copilul din mine și am uitat de tot. Nu mă mai durea spatele, nu îmi era frig și nu mi-a mai păsat că nu știu să înot nici până la vârsta asta. Ceea ce ar fi fost o problemă dacă

Să nu mergeți niciodată pe un asemenea vehicul fără pantaloni din neopren. Risc de accidentar­e gravă.

aș fi căzut în Marea Neagră la vitezele pe care le-am abordat. Sau chiar și la viteze mici, pentru că sunt lipsit de talent la acest aspect. Am trecut peste spaima pe care o trăiesc atunci când știu că pot să cad în apă și să nu mai ies de acolo viu și m-am urcat pe un SeaDoo de la BRP. Am fost și încă sunt intimidat de puterea lui. Să ne înțelegem. Acest SeaDoo are 300 de cai-putere. Este echivalent­ul unei motociclet­e supersport pentru apă. Ambele pot să te rănească grav sau să te omoare. Nu e de joacă atunci când te sui pe așa ceva, dar sunt jucării pentru adulți. Cu timp liber și bani. Dar senzațiile pe care ți le oferă nu le-am mai trăit pe roți. Imaginați-vă un metronom care merge de la distracție la frica de moarte. Direct proporțion­al cu viteza și exponenția­l cu valurile mării. Te simți incredibil de bine și, deodată, ți-e frică să nu cazi. Apoi, te simți din nou bine, că tocmai ai sărit peste un val cu 60 km/h. Un asemenea vehicul poate accelera de la 0 la 100 km/h în mai puțin de patru secunde. Spaima te cuprinde când tragi de maneta mică de accelerați­e. Apa mării te lovește în față. A fost singurul vehicul pe care l-am condus și la care mi-a fost frică să apăs accelerați­a la maximum și să o țin acolo mai mult de câteva clipe. De parcă nu ar fi fost destul, există și un mod Sport. Nu am putut să mă abțin și l-am cuplat și pe acela. Se schimbă răspunsul la accelerați­e și ai senzația că stai pe o rachetă care merge pe apă. A doua

zi, am mers în off-road cu side-byside-uri de la Can-Am. Alte bestii, dar din altă specie. Fiecare dintre modelele din fotografii dezvoltă 100 CP. Aici, eram pe un teritoriu familiar și am mers cu mult mai multă încredere. Dar am făcut o prostie. Încă din București, de când îmi făceam bagajul. Cum de nu m-am gândit să îmi iau mai multe haine de schimb. În doar câteva clipe, eram plin de noroi de sus până jos. Ce bine că au spălătorie non stop la hotel! Câteva leva mai târziu și eram din nou fresh. Cele două zile de aventură în zone diferite de ceea ce experiment­ez de obicei m-au deconectat total de la stres. Pe care î l simt zi de zi. Î ntr- o dupăamiază ră coroasă de septembrie, mi-am dat seama că merită din plin banii ambele creații de la Bombardier Recreation­al Products. Timp să ai să mergi cu ele și uiți de tot. Nici nu contează dacă preferi să cutreieri prin pădure sau să gonești pe mare, ai de unde alege și există ceva pentru fiecare. Am revenit cu greu la viața de zi cu zi, printr-un drum de câteva ore pe șoselele bulgărești. Altă uimire: sunt mai bune ca niciodată. A doua zi, în București, m-am întors la birou și zâmbeam privind în gol într-un punct de pe plafonul garniturii de metrou ce mă ducea spre Pipera. M-am dezmeticit, am privit în jur, iar toți cei din jur erau prinși în ecranele telefoanel­or. Am revenit la punctul meu și visez la momentul în care voi goni din nou cu 80 km/h pe Marea Neagră. Sau prin noroi pe un munte. Oricum ar fi, asta e libertatea adevărată!

 ??  ??
 ??  ?? >>
>>
 ??  ?? >> Aceste side- by- side- uri pot fi echipate cu fel ș i fel de accesorii ș i te pot duce departe pe munte. Ș i repede.
>> Aceste side- by- side- uri pot fi echipate cu fel ș i fel de accesorii ș i te pot duce departe pe munte. Ș i repede.
 ??  ??
 ??  ?? qCasca este obligatori­e. Hainele de schimb sunt indicate. O să te uzi și te vei murdări serios.
qCasca este obligatori­e. Hainele de schimb sunt indicate. O să te uzi și te vei murdări serios.
 ??  ?? Aș a arată motorul supraalime­ntat al unui SeaDoo. Este fă cut de Rotax ș i are 3 cilindri. tTocmai cuplasem marșarieru­l. Aveam să descopăr sistemul audio mai târziu.
Aș a arată motorul supraalime­ntat al unui SeaDoo. Este fă cut de Rotax ș i are 3 cilindri. tTocmai cuplasem marșarieru­l. Aveam să descopăr sistemul audio mai târziu.
 ??  ??
 ??  ?? Nu î mi aduc aminte ultima dată când am fost atât de murdar. Dacă am fost vreodată. Ș i totuș i m- am simț it mai bine ca pe circuit cu o maș ină sport. Aș face- o din nou ș i mâine, dar nu refuz nici maș ina sport î n mediul să u natural. Apropo, au ș i side- by- side de 300 CP!
Nu î mi aduc aminte ultima dată când am fost atât de murdar. Dacă am fost vreodată. Ș i totuș i m- am simț it mai bine ca pe circuit cu o maș ină sport. Aș face- o din nou ș i mâine, dar nu refuz nici maș ina sport î n mediul să u natural. Apropo, au ș i side- by- side de 300 CP!
 ??  ?? Dacă nu cumperi plafon, parbriz, portiere, geamuri laterale și lunetă, o să te murdărești. Dar te distrezi bine. >>
Dacă nu cumperi plafon, parbriz, portiere, geamuri laterale și lunetă, o să te murdărești. Dar te distrezi bine. >>
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania