Auto Bild (Romania)

Senină, Mazda trecea

Prima Mazda electrică e impecabil pusă la punct. O nouă formă a plăcerii la volan.

-

ACCELERAȚI­E MAXIMĂ, DAR fără a insista mai mult de câteva secunde! În timp ce rulăm pe drumul virajat de pe coasta oceanului, vitezometr­ul arată 40 km/h. Mai mult ar fi ilegal. Suntem în Norvegia, țara fiordurilo­r, a taxelor mari și a pedepselor tot așa. Și tărâmul sfânt al automobile­lor electrice. Nu-i de mirare că Mazda ne-a invitat în îndepărtat­ul Nord pentru acest prim test cu mașina sa electrică. Pentru a o realiza, ei s-au folosit de seria CX-30. Cu alte cuvinte, platforma tehnică electrică a fost găzduită sub caroseria deja cunoscută a acesteia. Caroseria specifică viitoarei e- Mazda electrice va fi prezentată cu prilejul Salonului Auto de la Tokio. Deocamdată, atât trebuie să reținem: va fi un SUV la limita de sus a clasei mici care, împreună cu CX-30, va forma o pereche de genul modelelor Mercedes GLB și EQC. E normal să se audă vreun zgomot când pui contactul

unui motor electric? Nu, dacă nu activezi și un generator de sunet. Nu e vorba despre un sunet neplăcut, dar avem de-a face cu ceva gen ventilator amestecat cu roi de albine. Sunetul prinde bine ca să-ți dai seama de creșterea vitezei și ca avertismen­t de apropiere pentru cine mai este pe drum. Pare a fi preferabil, în locul liniștii nefirești din alte mașini electrice.

Mașina merge asemenea celorlalte automobile Mazda, chiar dacă are un altfel de motor. Totul decurge progresiv și fin legat. Plecarea de pe loc este aproape complet silențioas­ă. Deoarece japonezii nu au insistat pe recuperare­a energiei la încetinire, răspunsul pedalelor de accelerați­e și frână este cât se poate de firesc. La fel se prezintă și direcția. Originalul sistem GVC (G-Vectoring Control) face parte și aici din dotare, ceea ce favorizeaz­ă un comportame­nt deopotrivă ager și rafinat.

La dinamica bună ajută și masa oarecum redusă a pachetului de baterii de 35,5 kWh. Specialișt­ii de la Mazda sunt de părere că emisiile implicite de CO2 presupuse de producerea unui pachet mai mare de baterii ar ridica gradul de poluare al mașinii la cel al unei motorizări diesel. Comerciali­zarea ar trebui să demareze în a doua parte a anului 2020. Așteptăm prețul.

 ??  ?? CX-30 va sta la baza primei mașini electrice Mazda. Varianta de serie va fi tot un SUV, dar va arăta altfel.
CX-30 va sta la baza primei mașini electrice Mazda. Varianta de serie va fi tot un SUV, dar va arăta altfel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Motorul furnizează 143 CP. Nu e exclusă o versiune cu motor termic pe post de „range extender” - atenție, va fi un Wankel!
Motorul furnizează 143 CP. Nu e exclusă o versiune cu motor termic pe post de „range extender” - atenție, va fi un Wankel!

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania