Auto Bild (Romania)

Toyota GR Yaris

Pe cât de mică, pe atât de feroce: : Toyota GR Yaris se aruncă în luptă cu 261 CP!

-

MODIFICARE­A SERIEI Yaris în scopuri sportive nu mai e o noutate. În 2017, edi]ia limitat` Yaris GRMN (Gazoo Racing Masters of Nürburgrin­g) anun]a inten]iile m`rcii nipone. Ulterior, c` ma[ina de curse a „intrat în pâine” [i a avut o ascensiune competi]ional` meritorie. În schimb, nu s- a mai v` zut nicio completare sportiv` a ofertei de Toyote Yaris înmatricul­abile. Dar lucrurile par s` se fi rezolvat.

O privire asupra fi[ei tehnice te face s` ca[ti ochii: peste 260 CP [i 360 Nm sunt caracteris­ticile definitori­i pentru noul motor cu trei cilindri de 1,6 l, în condi]iile în care masa ma[inii nu dep`[e[te 1,3 t – cel pu]in, a[a au promis inginerii casei. Este vorba despre cifre de referin]` pentru o ma[in` din clasa mic`. Sistemul de trac]iune integral` include un diferen]ial central de tip Torsen [i op]ional se poate monta un diferen]ial blocabil mecanic la puntea din spate.

Un asemenea vehicul se cerea a fi încercat pe Circuito do Estoril, în Portugalia. S` nu sc`p`m din vedere: GR Yaris are numai cutie de viteze manual`, nu exist` nicio alt` op]iune. Satisfac]ia de a ajunge s` lucrezi eficient cu schimb`torul adaug` o component` substan]ial` la ce are ma[ina de oferit.

La limit`, este impresiona­nt cu cât` u[ urin]` po] i determina schimbarea atitudinii pe traiectori­e, între tendin]ele de subvirare [i supravirar­e. În principiu, ajungând s` controlezi cu fine]e supravirar­ea din gaze [i volan, prime[ti tot ce

are mai bun de dat GR Yaris în plan dinamic. Automobilu­l se comport` riguros [i are un fel foarte deschis de a empatiza cu cel de la volan, motiv pentru care studiul pilot`rii sale este o pl`cere. Incisivita­tea cu care ro]ile din fa]` se înscriu pe traiectori­e [i se men]in acolo (când nu ataci virajul cu vitez` exagerat`) va fi apreciat`. Apoi, r`mâne la latitudine­a pilotului cum folose[te trac]iunea integral`: pentru trecere ultrarapid` prin curb` sau ceva spectacol, for]ând derapajul ro]ilor posterioar­e. Alternarea sarcinii laterale se simte ca un fel de dans [i nu las` impresia c` ar putea duce la pierderea controlulu­i.

Motorul de 1,6 litri reprezint` o noutate tehnic` total`. Cilindreea pare relativ mare pentru numai trei cilindri, dar orice rezerve sau nedumeriri referitoar­e la el vor disp`rea cu aceea[i rapiditate cu care acul turometrul­ui se duce înspre pragul celor 7000 rpm [ i eventual îl dep`[e[te. Sunetul este p`trunz`tor [i î]i d` fiori când atinge cursivitat­ea frecven]elor înalte.

De[i speciali[tii casei nu s-au prea gr`bit cu ad`ugarea acestei mici sportive la gama Toyota, ei au reu[it s` fac` o ma[in` fenomenal`. Acum ne vine foarte greu s` le facem japonezilo­r un repro[ cât se poate de pertinent: pozi]ia la volan este evident prea înalt`. Da, nimic nu le-a sc`pat nepus la punct la capitolul sportivit`]ii cu preten]ii elitiste. {i tot da, ei mai au ceva de rezolvat: s` pun` la bord un scaun pe m`sura fizicului european tipic.

 ??  ?? GR Yaris se bazează pe viitoarea generaț ie Yaris, care va fi comerciali­zată î n toamna anului 2020.
Indicativu­l GR face referire la echipa Gazoo Racing. Avem aici un Yaris cu sportivita­te garantată.
GR Yaris se bazează pe viitoarea generaț ie Yaris, care va fi comerciali­zată î n toamna anului 2020. Indicativu­l GR face referire la echipa Gazoo Racing. Avem aici un Yaris cu sportivita­te garantată.
 ??  ?? Ergonomia postului de conducere nu- i rea, dar scaunul este situat prea sus. aprox. 32.000 euro
Mici surprize: dacă acest Yaris insistă pe drum să-ț i arate spatele, n- ai ce- i face.
Etrierele roș ii „ muș că” din niș te discuri mari, din material compozit de carbon. Motor L3, turbo, transversa­l în față Cilindree 1600 cmc Putere max. aprox. 261 CP Cuplu max. aprox. 360 Nm Transmisie tracțiune integrală/ cutie manuală, 6 tr. Masă proprie aprox. 1300 kg 0–100 km/h 5,5 s Viteză 230 km/h (limitată) Preț
Ergonomia postului de conducere nu- i rea, dar scaunul este situat prea sus. aprox. 32.000 euro Mici surprize: dacă acest Yaris insistă pe drum să-ț i arate spatele, n- ai ce- i face. Etrierele roș ii „ muș că” din niș te discuri mari, din material compozit de carbon. Motor L3, turbo, transversa­l în față Cilindree 1600 cmc Putere max. aprox. 261 CP Cuplu max. aprox. 360 Nm Transmisie tracțiune integrală/ cutie manuală, 6 tr. Masă proprie aprox. 1300 kg 0–100 km/h 5,5 s Viteză 230 km/h (limitată) Preț

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania